Így olvastok ti: Harry Potter továbbra is hódít

Ha tartanál tőle, hogy kihalóban vannak a könyvek, ne tedd! Egy friss felmérés szerint virágzik az olvasás kultúrája, szeretjük a könyveket kézbe venni, elcserélni, gyűjteni, újraolvasni.

Imádok olvasni. Egyfelől azokat nem értem, akik nem tartják csodálatosnak, hogy a könyvek oldalain új világok nyílnak meg előttünk, másfelől meg azokat, akik úgy gondolják, hogy az olvasásnak vagy a könyveknek befellegzett. A Vatera hazai könyvolvasási és -vásárlási szokásokról készített felmérése bebizonyította, hogy költünk a könyvekre, gyűjtjük őket, szeretjük az új történeteket, de ragaszkodunk a klasszikusokhoz is. 

GettyImages-584735712
Rob Stothard / Getty Images Hungary

Költünk rá

A 8500 Vatera felhasználó részvételével készült felmérés szerint átlagosan 10 000 forintot költünk félévente hagyományos, digitális és hangoskönyvekre. Ez az alacsony szám azzal magyarázható, hogy sokunk kisebb könyvtárat halmozott fel az otthonában, ami legalább 1000 példányt jelent. Leginkább a gyerekkönyveket, bestellereket, szakkönyveket, történelmi és fantasztikus regényeket keressük. A vásárlók majdnem fele vallja, hogy online szereti beszerezni az olvasnivalót.

Valami régi, valami új...

Szeretjük az új könyveket, elsőként fellapozni a fehér oldalakat, vigyázni, meg ne törjön a gerincük, csak magunkat okolni a kósza szamárfülek miatt. A válaszadók fele csak újonnan vásárol könyvet, de sokan vagyunk, akik nem rettennek meg az antikvár példányoktól sem, aminek főleg környezetvédelmi vagy pénzügyi oka van, de így tehetünk szert a ritkaságokra is. Személy szerint a fél karomat odaadnám egy Sylvia Plath verseskötetért. Szeretjük gyűjteni a könyveket, és elhanyagolható esetben ajándékozzuk vagy adjuk őket el.

Harry Potter töretlen varázsa

A gyermek- és ifjúsági könyvkiadás a hazai könyvpiac húzóágazata. A Harry Potter sorozat és a Bartos Erika mesekönyvek töretlenül a toplisták élén szerepelnek, ezekre főként nők költenek. A felmérés szerint a férfiak kívánságlistáján főként szakkönyvek, kézikönyvek, történelmi, fantasztikus regények, sci-fik és thrillerek szerepelnek. A legutóbb megvásárolt és beszerzendő könyvek legnépszerűbb írói Dan Brown, Ken Follett és Danielle Steel.

A könyvek illata

Szeretjük kézbe venni a papír alapú könyveket, oda vagyunk a sajátos hangulatukért és illatukért és kényelmesebbnek is tartjuk az olvasásukat, mint az elektronikus társaikét. A válaszadók csak 9 százaléka olvas kizárólag elektronikus formában.

J. K. Rowling
J. K. RowlingEamonn McCormack / Getty Images Hungary

Virul az online könyvpiac

Ha meg kell válnunk a könyveinktől, szívesen tesszük online. A Vatera rekordnapja 2015. december 9-e volt, amikor percenként talált gazdára egy kötet, összesen több mint 11,2 millió forint értékben. A legnagyobb, havi átlag 5,6 milliós forgalmat az antikvár könyvek érték el, ebben a kategóriában jelenleg a legdrágább ritkaság egy 18. századi enciklopédia, amit 4,8 millió forintért hirdetnek. A listát a regények folytatták 4,5 milliós forgalommal, amit a gyermek- és ifjúsági irodalom követett 2,9 millió forinttal.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek