Ezeket a könyveket olvasd, ha a lakásodból otthont szeretnél varázsolni

Szereted a lakásodat? Örömmel tölt el a tér, ami körülvesz? Vagy legszívesebben csak alvásra használnád? Ha szeretnél egy olyan helyet, ahol kipihenhetsz egy hosszú napot, ami energiával tölt fel, ajánlunk neked három könyvet, amik a segítségedre lesznek.

Azok közé az emberek közé tartozom, akik órákat tudnak eltölteni azzal, hogy az Ikeában kóborolnak. Lakásőrült vagyok. Sokat dolgozom otthon, ezért fontosnak tartom, hogy olyan környezet vegyen körül, amiben jól érzem magam, és segíti a munkámat. Olyan könyvek nyomába eredtem, amik a segítségemre lehetnek abban, hogy a lakásodmól otthont varázsoljak.

Marie Kondo: Tiszta öröm

Hiába raksz rendet egy héten akár többször is, mindig kupis a lakásod? A legtöbb tárgynak egyáltalán nincs helye az otthonodban, csak vándorolnak az asztalról a kanapéra, a kanapéról a komódra? Ráadásul a reggeli készülődést sem könnyíti meg, hogy tele van a ruhásszekrényed? Sokszor a téged körülvevő rengeteg holmi könnyen megkeserítheti az életedet, annak ellenére, hogy ragaszkodsz hozzájuk, csak a mindennapi akadályt és a plusz feladatokat jelentik az életedben.

A japán Marie Kondo hosszú évek kísérletezése, lakberendezési- és DIY irodalom tanulmányozása után megalkotta saját technikáját, a KonMari-módszert a rendrakásra. Elsőre talán különösnek hangzik, hogy speciális stratégiával érd el a rendet az otthonodban, de ha te is azok közé tartozol, akiknek mottójává vált, hogy a zseni átlát a káoszon, csak hogy ne kelljen folyton a lakásodban uralkodó felfordulást magyaráznod, érdemes megfontolni Marie Kondo néhány tanácsát. A második, Tiszta öröm című könyvében lépésről lépésre vezet a rendrakás útvesztőjén keresztül a ruháid összehajtogatásától, a haszontalan, bár számodra kedves dolgok tárolásáig.

Az alapelképzelés az, hogy a rendrakás két fontos lépésből áll: a selejtezésből, majd a terek logikus átrendezéséből. A selejtezést a ruhákkal kezd, folytasd a papírfélékkel, majd a személyes holmijaiddal, a lényeg, hogy csak az maradhat, ami iránt a kezedbe véve szeretetet és örömöt érzel, a többitől szabadulj meg, ajándékozd vagy adományozd el. Mind a tárgyaid átválogatásánál, mind a rendszerezésüknél figyelj arra, hogy egy kategóriával dolgozz, majd egy helyen pakold el őket, hogy később egyszerű legyen a használatuk.

shutterstock 620543000

Kipróbáltam a gyakorlatban is a KonMari módszert, csupán egyetlen lépést hagytam figyelmen kívül - hogy kategóriánként rakjak rendet. Egy délelőtt alatt kipakoltam a fiókos szekrényemet, rengeteg dologtól megszabadultam, a végére a fiókok tartalmát tökéletesen át lehetett látni, a papírok, a tollak takaros rendben sorakoztak egymás mellett, és az agyam hátsó szegletében motoszkáló hang, ami a tér praktikus használatát követelte tőlem, megszűnt. Délutánra azonban a fiókok ismét megteltek azokkal a holmikkal, amik eddig a lakás különböző pontjain keresték elkeseredetten a helyüket.

Tipp: A rendrakást soha ne azokkal a tárgyakkal kezd, amik közel állnak a szívedhez, mivel hajlamos leszel elmerengeni a hozzájuk tartozó emlékeken, végül teljesen biztos, hogy semmit sem dobsz ki, és a napot sikerélmény nélkül zárod.

Bookline, 3699 forint

Trom Kata: Tér-lélek-tan

Vannak olyan lakások, ahová öröm belépni, mégsem tudod megmondani, hogy pontosan mi az, ami jó érzéssel tölt el. Az összhatáson túl egyszerűen kellemes a hely hangulata. A legtöbben ilyen otthonra vágyunk.

Trom Kata művészettörténészként végzett, és a világ több kultúráját is behatóan tanulmányozta, élt Japánban, Portugáliában, hosszú időt tölött Indiában és Angliában. Tér-lélektan elmélete szerint, ha fizikai szinten helyére tesszük a dolgokat, lelki síkon is rendeződnek. A tér szimbolikája meghatározza az ott töltött életed minőségét, a tárgyakhoz való vizsonyod tudatosítása pedig önismerethez segít.

shutterstock 4434841

Mióta olvastam a Tér-lélek-tant, máshogy tekintek a lakásra. Előtérbe kerültek, és sokkal jobban értkelem azokat a tárgyakat, amikhez jó emlékeim fűződnek vagy számomra kedves emberektől kaptam.

Tipp: Mivel a nappali általában a lakás legnagyobb helyisége, itt gyűlik össze a család, a barátok, ezért a megtervezésénél fontos szempont, hogy hányan használjátok, és mire. A bútorokat igazítsd az életmódodhoz, és csak ezután kezdj el dekorálni. Ha többen laktok egy lakásban, figyelj arra, hogy mindeki képviseltethesse saját szemléletét a nappaliban, így könnyebben elkerülhetők a konfliktusok. 

Zazie, 3300 forint

Schell-Sali Réka - Tahin-Röszler Judit: Négy évszak vidéken

Szereted a vidék meghitt hangulatát? A romantikus tárgyakat, a nagyi főztjére emlékeztető ízeket és a kézműves bútorokat? Schell-Sali Réka és Tahin-Röszler Judit a Négy évszak vidéken című közös könyvükben idézik fel mindazt, amit a vidéki életről megtanultak szüleiktől, nagyszüleiktől: a kertrendezést, az otthon díszbe öltöztetését az ünnepek alatt, a régi bútorok újrahasznosítását és az isteni recepteket. A képekkel illusztrált útmutató négy évszakon át vezet, és tanácsokat ad a ház körüli tennivalókhoz. A könyv nem csak vidékieknek, romantikus lelkű, a természetbe vágyó városiaknak is szól.

Megtanulhatod belőle a kertészkedés minden csínját-bínját: a vetést, a metszést, az öntözést és a trágyázást; az állatokkal való munkát és a téli madáretetést, ahogyan a lakásodat is kicsinosíthatod különböző DIY-techikákkal.

Hazai Provence Vendégház
Hazai Provence VendégházMajor Tamás

Tipp: Ha van egy kis veteményesed vagy lehetőséged arra, hogy a teraszodon vagy az erkélyeden kialakíts egy kis sarkot a zöldségek nevelésére, ne habozz! A hidegtűrőket már március végétől elvetheted: a sárgarépát, a retket, a petrezselymet, a salátát, a spenótot vagy a sóskát. Áprilistól májusig olyan melegkedvelő zöldségeken a sor, mint a paradicsom, a paprika, a bab, a tökfélék, a dinnye, az uborka, a kukorica és a konyhai burgonya. A retket és a zöldhagymát nagy valószínűséggel már 30-50 napon belül betakaríthatod.

Palatia Nyomda és Kiadó, 5790 forint

Oszd meg másokkal is!
Mustra