Legyél menő, egyél vegán kaját!

Ismerd meg 2018 egyik nagy trendjét és készíts nyers browniet vagy vegán rakott krumplit!

A gasztro trendelőrejelzések szerint jóval egészségesebben fogunk étkezni 2018-ban, ami például azt is jelenti, hogy kevesebb húst és több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, a kíváncsibbak pedig a vegán fogásokra is jobban kaphatók lesznek majd. A hajtás után mutatjuk, hogy hogyan készül mindenki kedvence, a rakott krumpli vegán módra, megismerheted a tuti karfiol és a nyers brownie receptjét is!

Vegán rakott krumpli

Hozzávalók:

10-12 nagy szem krumpli – parázson alufóliában, vagy a sütőben, nagyjából 45 perc alatt puhára sütve, majd karikákra vágva

1 kocka (kábé 300 gramm) tofu, felnegyedelve, majd vékony szeletekre vágva

3 fej vöröshagyma, meghámozva, vékonyan felkarikázva

1 csomag gabonakolbász, szeletekre vágva, ha nincs, használható helyette szárított paradicsom is

Olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

Só, bors, pirospaprika

1 konzerv kókusztej (ha drága, vagy ha nincs, a „pótszer” otthon is könnyedén elkészíthető: 200 gramm kókuszreszeléket finom porrá őrlök a kávédarálómban, majd összekutyulom 2 deci vízzel és 1 deci olívaolajjal)

4782690 86d7ef7336d05e0d3112a825f76c1248 wm
Fotó: Steiner Kristóf / Dívány.hu / Steiner Kristóf

Elkészítés:

A sütőt 190 fokra melegítem, majd összedobom a szószt: a kókusztejet egy keverőtálba, vagy csészébe töltöm, belepréselem a fokhagymát, sózom, borsozom, és beleszórok egy evőkanálnyi pirospaprikát.

Előkapok egy nagyjából 30x30-as tepsit, és alaposan meglocsolom olívaolajjal, meghintem sóval, borssal, és pirospaprikával, majd végigpakolom őket a krumpliszeletekkel, majd ezeket is kissé megsózom-borsozom-paprikázom.

Jöhet rá egy réteg tofu, pár lötyi olívaolaj, majd a hagymakarikák következnek, végül a gabonakolbász a soros. Ha egy réteg megvan mindenből, gálánsan rálocsolom az öntet felét úgy, hogy mindenhol érje, és ameddig van alapanyagom, ismétlen a rétegezést – nekem maximum kettő szokott kijönni, de nem is kell több igazából. A legfelső kolbászkarika-réteget különös műgonddal rendezgetem el, majd ráborítom a maradék öntetet.

Nyomás be a sütőbe, ahol mintegy fél óra alatt összeérnek az ízek. Mennyei összhangban van a kovászosuborkával, uborkasalátával, és enyhén ecetes paradicsomsalátával is. Ha pedig nagyon hiányozna a tejföl mellé, megfejelem néhány kanál szójajoghurttal, vagy ha épp nincs, a konzerv kókusztej tetején felgyülemlett sűrű, fehér pasztát kanalazom ki, és keverem ki egy csepp ecettel, citromlével, sóval, borssal, és egy gerezd zúzott fokhagymával.

Közel-keleti karfiol Steiner Kristóf konyhájából

Ez a fogás minden tisztességes arab és izraeli tradíciót követő étteremben terítéken van – és bár van ahol csupán sót, tahinit (szezámmagkrémet), fokhagymát, olívaolajat és citromlevet szánnak rá, egyenesen ujjongok, amikor egy-egy helyen új, izgalmas változatával találkozom.

Van, aki kissé megpirított lilahagymával gazdagítja, sokan a gránátalmamagokra esküsznek, a személyes kedvencem pedig a kimagozott kalamata olívabogyóval felturbózott verzió, amit a Container nevű bárban, Jaffa kikötőjében tálalnak. Tökéletes előétel, köret, vagy épp sörkorcsolya, de reggelinek is kiváló, ráadásul kényelmes is, hiszen akár egy nappal korábban előkészíthető, így tálaláskor percek alatt az asztalra kerülhet.

A világbéke nevében héberül és arabul is jó étvágyat hozzá: beteavon, chahia tayba – írta Kristóf a recepthez.

Hozzávalók (4 főre):

1 nagy fej karfiol

1 dl olívaolaj

1 dl tahini (közel-keleti élelmiszerboltokban kapható, de nem-vegánok egy kanál mogyoróvajjal elkevert joghurttal is kiválthatják)

2 citrom leve és az egyik lereszelt héja

1 nagy fej lilahagyma

5-6 gerezd fokhagyma

1 csokor petrezselyem (de korianderzölddel és zsenge mentával is isteni)

só, bors, és egy csipet csili

Toppingként egy gránátalma kikapart magjai, vagy 10 deka magozott kalamata olívabogyó (nem sznoboskodom, de gagyi „konzerves” olívabogyóval tényleg nem lesz az igazi), ínyenceknél pirított fenyőmag is mehet rá.

6962285 3b168a8344fa048d94511408535eb83c wm
Fotó: Steiner Kristóf / Dívány.hu / Steiner Kristóf

Elkészítés:

Elvégzem a szükséges előkészületeket: a sütőt 220 fokra melegítem, egy tepsit kibélelek sütőpapírral, és kipakolom a pultra a kedvenc vágódeszkámat (mert hát mindenkinek van olyan, nem igaz?), és a legélesebb késemet (ami sajnos sosem elég éles, de hát ez van).

A megmosott, leveleitől megfosztott karfiolt torzsával lefelé egy vágódeszkára fektetem, egy éles késsel nagyjából egy-másfél centis, kerek szeletekre vágom – vagy ha rohanásban vagyok, egyszerűen csak apróbb rózsákra szedem, így fele idő alatt megsül.

A sütőpapírra olívaolajat, sót és borsot fröcskölök, ráfektetem a karfiolszeleteket, és a felfelé néző oldalukat is megkínálom az olaj-só-bors kombóval.

20 perce (vagy kis rózsák esetében 10 percre) a forró sütőbe tolom őket három-négy hámozatlan fokhagymagerezd kíséretében – ez a bónusz a fáradozásomért: pár perc múlva krémes, karamellizálódott fokhagymát majszolhatok, amit elég egyszerűen kinyomni a héjából, mint a fogkrémet (de azért fogmosásra nem ajánlom). A tepsit (vagy a rácsot, amire a tepsit teszem) kicsit magasabbra helyezem a sütő felénél, így az olaj és a kemence melege egyszerre gondoskodnak róla, hogy tökéletes legyen a végeredmény. Ezalatt pedig elkészítem a szószt, és a toppingokat – nem túl autentikus szóval élve.

A lilahagymát vékony félholdakra vágom, majd olívaolajon kicsit megpirítom – úgy, hogy azért a színét megtartsa (de amúgy nyers lila hagymával is fergeteges, ha nincs ma este randid, vagy olyan szerencsés vagy mint én, hogy a szerelmed is hagymarajongó).

Egy mély tálba reszelem az egyik citrom héját, és mindkettő levét belepréselem. Ha használok gránátalmamagot, félbe vágom a gyümölcsöt, és a fehér inakat kihagyva egy kistányérba kaparom a belsejét. A fenyőmagot pedig forró, száraz teflonserpenyőben kevergetve pár perc alatt aranybarnára pirítom (legyenek résen vele, egy darabig nem történik vele semmi, aztán pillanatok alatt megég!).

A citromlébe préselek két-három nyers fokhagymagerezdeket, felöntöm a szezámmagkrémmel, két-három csipet sóval, majd lassan kevergetni kezdem, és addig folytatom, míg tartár-állagú mártást kapok. Ha nem elég híg, több citromlével, vagy vízzel lazítom.

A karfiol akkor sült meg, ha a rózsák itt-ott barnára sültek, és puhák, de úgy a jó, ha még nem mállanak szét. Egy lapos tálalóedénybe pakolom őket, rácsurgatom a tepsiben rekedt fokhagymás olívaolajat, rácsurgatom a fokhagymás-citromos szezámmag mártást, és megpakolom a lilahagymával, szezontól függően olívabogyóval vagy gránátalma magokkal, a zöldfűszerekkel, és a pirított fenyőmaggal.

Tálalás előtt körülszórom a zöldfűszerekkel, majd citromlével, sóval, és egy csipet csilivel kikevert olívaolajjal tálalom, és ha gránátalmamagokkal esszük, rácsurgatok pár csepp datolyamézet is.

Extra tipp: a gránátalmás verzió fergetegesen működik fele citrom-fele narancslével és héjjal, az olívabogyós pedig "ben-zonah" (azaz k*rv *jó) pirított pekándióval, vagy dióval is.

Nyers brownie

Ezt az édességet nevetségesen egyszerű elkészíteni, ha az embernek van egy konyhai robotgépe. Másrészt nincs benne se hozzáadott cukor, se liszt, kvázi gluténmentes is. De a legjobb benne mégis csak az íze! Gazdag és hűvösen édes, mint a legjobbfajta étcsokoládé... pedig még csokoládé sincs benne.

Hozzávalók:

(Egy csésze: 2,5 dl)

3 csésze dió (vagy két csésze dió, és egy csésze mandula)

3 csésze aszalt datolya kimagozva (de aszalt szilvával is működik)

1 csésze kakaópor

1 csipet só

4606008 1bc787c2e06346a8933d7bc2e86cff76 x
Fotó: Steiner Kristóf / Dívány.hu / Steiner Kristóf

Elkészítés:

Dobj két csésze diót a robotgépbe, és kaszabold őket addig, míg porrá, sőt, már-már masszává örlődnek.

Add hozzá a kakaót és a sót, majd ismét darálj. Most pedig apránként add hozzá a datolyát (vagy szilvát). Olyasmi állagú masszát kapsz majd, mint a sütimorzsa, ami ugyanakkor könnyen összetapad, mint a gyurma.

Egy éles késsel aprítsd durvára a maradék csésze diót vagy mandulát, és egy keverőtálban gyúrd össze a kakaós-datolyás masszával úgy, hogy mindenhová jusson a ropogós magvakból. (Én ezt nagyon lelkiismeretesen csinálom, mert rettegek, hogy valakinek kevesebb mandula jut majd, és az nem fogja megtapasztalni az igazi nyers brownie élményt.)

Vess egy pillantást a masszára, és gondold át, melyik négyszögletes edényedet töltené ki úgy, hogy legalább másfél-két centi magas legyen, majd ha megtaláltad az ideális versenyzőt, béleld ki sütőpapírral, és gyömöszöld bele a brownie-t.

Te tulajdonképpen kész is vagy, a többi már a mélyhűtő dolga, ahol a „rawnie” két óra alatt könnyen szeletelhető, egészséges, gluténmentes, cukormentes, vegán, nyers csodasütivé változik.

Mustra