Olvasási idő kb. 2 perc
A tavalyi Törley pezsgő túrán felbuzdulva ellátogattunk a Zwackhoz, ahol nemcsak a világ egyik legjobb gyomorkeserűjét, az Unicumot, pestiesen a gömbszörpöt kóstolhattuk meg, de bepillantást kaptunk a család regénybe illő életébe és az “Unicum szívének” is nevezett lepárlóba. A lapozgatóban mutatjuk, miért érdemes felkeresni a ferencvárosi látogatóközpontot!
A tavalyi Törley pezsgő túrán felbuzdulva ellátogattunk a Zwackhoz, ahol nemcsak a világ egyik legjobb gyomorkeserűjét, az Unicumot, pestiesen a gömbszörpöt kóstolhattuk meg, de bepillantást kaptunk a család regénybe illő életébe és az “Unicum szívének” is nevezett lepárlóba. A lapozgatóban mutatjuk, miért érdemes felkeresni a ferencvárosi látogatóközpontot!
A tavalyi Törley pezsgő túrán felbuzdulva ellátogattunk a Zwackhoz, ahol nemcsak a világ egyik legjobb gyomorkeserűjét, az Unicumot, pestiesen a gömbszörpöt kóstolhattuk meg, de bepillantást kaptunk a család regénybe illő életébe és az “Unicum szívének” is nevezett lepárlóba. A lapozgatóban mutatjuk, miért érdemes felkeresni a ferencvárosi látogatóközpontot!
Hihetetlen, de Magyarország legkiemelkedőbb gyógynövénylikőrének több mint 225 éves története van.
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
“Das is ein Unicum!” (Ez egyedülálló!) – kiáltott fel II. József magyar király, mikor belekóstolt a neki készített gyógyhatású italba, amit Dr. Zwack, az ital készítője és egyben a király udvari orvosa több mint 40 féle gyógy- és fűszernövényből kevert ki.
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
A Zwack J. és Tsa. 1840-ben alakult a mai Bajcsy-Zsilinszky út 10. szám alatti Marokkó udvarban. Az 1890-es évekre a gyár annyira kinőtte magát, hogy átköltöztek a külső Ferencvárosban található Soroksári útra, a cégnek a mai napig ott van a székhelye.
Fotó: Zwack Múzeum
A cég fénykorában Közép-Európa egyik legjelentősebb szeszfőzdéje volt. Az első világháború táján az Unicumot lapos üvegekbe töltve szállították a katonáknak. 1944-ben három bombatalálat érte a gyárat.
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
A gyárat 1948-ban államosították, ám a gyárat vezető két testvér egyike Zwack Béla hamis receptet adott át az államnak, A családnak menekülnie kellett, és az eredeti receptet a másik testvér magával menekítette az emigrációba. A Zwack család később Olaszországban vágott újra bele a gyártásba. Vicces, hogy mikor a rendszerváltás után újra az eredeti recept szerint kezdték forgalmazni az italt, a fogyasztók többsége nem értette, hogy miért kellett változtatni a “jól bevált” államosított recepten.
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
Az Unicum védjegye a gömb alakú üveg, a kereszt és a feltűnést keltő “vizesember plakát”, amin sajnos nincs aláírás, de az ismeretek alapján Pachl Viktor készíthette 1909-ben. Ez a plakát az Unicum legismertebb ikonja, mely kultikussá vált Magyarországon, hiszen az elmúlt évtizedekben gyakran szolgált szatírikus rajzok, politikai karikatúrák alapjául
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
Pályi Jenő egy történelmileg meghatározó pillanat ábrázolásához, a forint megjelenéséhez vette elő a “vizes embert”. A karikatúra a Ludas Matyi címlapján jelent meg 1946 júliusában.
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
„A Wassermann plakát annak idején általános feltűnést keltett, úgy vélem, hatásos reklámgondolat volt. A közvetítő kereskedelem szívesen alkalmazta kirakataiban, és mégis egy kicsinyke város szatócsa visszaküldte, mondván, hogy valami ’csinosabb képet’ küldjenek, mert a ’másállapotos’ asszonyok félnek, hogy talán ’elnézik magukat’"- . írták állitólag a harmincas években.
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
A 2004-ben megnyílt látogatóközpontban rengeteg palack, dokumentum és családi relikvia van kiállítva.
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
A látogatóközpontban található Európa egyik legnagyobb, 17 ezer darabot számláló minipalack gyűjteménye is.
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
A kiálításon megtekinthető Zwack Péter édesapjának, Zwack Jánosnak az íróasztala is. Az asztal érdekessége, hogy a második világháborúban bombatalálat érte a gyárat, és bár a család újraépítette azt, az államosítást követően el kellett menekülniük az országból, az asztal azonban mindezek ellenére megmaradt.
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
A kiállított tárgyak között olyan érdekességek is szerepelnek, mint a lóvontatású italszállító kocsik „üzemanyagának” főkönyvi nyilvántartása vagy az első világháború idejéről származó képeslap.
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
Kiállították Ady Endre Mylittához, Zwack Péter nagynénjéhez írott verseit is. Később Zwack Izabella bort is nevezett el nagynénje tiszteletére, a Mylitta és Mylitta Álma borát.
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
A rengeteg látnivaló között helyet kapott az a svéd útlevél is, amit Raul Wallenberg állított ki Zwack Péter számára a második világháború idején.
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
A múzeum legrégebbi darabja egy közel 150 éves, eredeti, bontatlan Unicumos palack, aminek értékét megbecsülni sem lehet. A képen nem a legrégebbi palack látható.
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
Az Unicumot kezdettől fogva az eredeti gömbölyű palackban forgalmazták, címkéjén vörös kereszttel. 1899-től kezdve ennek a használati jogáért évente tekintélyes összeget fizetett a cég a Magyar Vöröskereszt Egyesületnek.
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
1922 után ez a megállapodás megszűnt, ezért a kereszt színét aranyra, a háttérét pedig pirosra változtatták, ahogy ezt mind a mai napig használjuk.
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
A magánmúzeumot egyre többen látogatják, tavaly több mint 14 ezren, a vendégek fele külföldről érkezik a kilencedik kerületi épületegyüttesbe.
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
Nemcsak Unicum előállításban volt jó a Zwack család.
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
Megoszlanak a vélemények arról, hogy milyen pohárból jó inni az Unicumot. Többen esküsznek erre a vastagtalpú, rövid szárú, kehelyszerű pohárra, bár Zwack Péter a márka történetét bemutató kisfilmben konyakos poharat emelt.
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
A Múzeumban számos nagyon régi, saját történettel rendelkező pohár is van az Unicumos poharakon kívül.
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
Nagyon népszerű az épületben található Zwack Füves Bár is.
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
A családtagok olyan hírességekkel kerültek egy képre az elmúlt évtizedekben, mint például Woody Allen vagy Gina Lollobrigida.
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
A patinás épületrészben található lepárlót korabeli fényképek alapján újították fel. A mai napig az “Unicum szívének” becézett épületben készül az Unicum, az Unicum Next, Unicum Szilva és az újoncnak számító Riserva is.
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
Az ital receptje szupertitkos jelenleg csak a Zwack családtagok ismerik. A hat generációs recept titkos letétben van.
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
Annyit tudni, hogy több mint 40 féle gyógynövényből készül, ezek között van pl. a narancshéj is.
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
A növények egy részét meghatározott ideig finomszeszben áztatják, hogy a szükséges ízanyagok kioldódjanak belőlük, ez a kivonatolás, másik részéből pedig párlatot készítenek, majd a két különböző italalkotót egy nagy kádban elegyítik, és az Unicumot több hónapig tölgyfahordóban érlelik.
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
A sajátos íz eléréséhez azonban több hónapig tölgyfahordóban is érlelik.
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
A pince legrégebbi és legnagyobb – 16 ezer literes – hordója 1937-ben készült, csak a szerencsének köszönhetően élte túl a világháborút, és a mai napig használatban van.
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
A közel 500 tölgyfahordóval berendezett pincelabirintusban kóstolhatunk is Unicumot.
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
Az Unicum legújabb fejlesztése az Unicum Riserva, amit a legrégibb 80 éves hordóban érlelnek, ahonnan egy tokaji aszús hordóba kerül át, innen ered a “dupla hordós” érlelés kifejezés.
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
Az ízt a hordó dongáiban képződő “fekete méz” adja meg és Zwack Izabella pincészetének, a Dobogó Pincészetnek a 2007-es Tokaji aszúja teszi még izgalmasabbá. Tényleg nagy élmény Unicum fanyalgóknak is.
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány