Így fánkoznak az olaszok, a spanyolok és a hollandok

Máshol is szeretik az olajban tocsogó édességet. Készíts oliebollent vagy churrost, ha villogni akarsz a farsangi szezonban!

Eheti összeállításunkban mutatunk pár tuti édes fánk receptet arra az esetre ha már unnád a kímélő salátákat és megúszós szenyákat. Tehát a farsangi szezonra hangolódva jöjjön az olasz profiterol, a spanyol churros és a holland oliebollen receptje!

Profiterol

A profiterolra is igaz az, ami a képviselőfánkra: nagyon jól variálható desszert, hiszen gyakorlatilag bármilyen krémmel tölthetjük, és bármilyen szószt használhatunk hozzá.

Hozzzávalók kb. 35 darabhoz:

Égetett tészta:

100 g víz

100 g vaj

fél tk. porcukor

fél tk. só

100 g liszt

kb. 2,5 tojás (140 g)

Vaníliapuding:

600 ml tej

3 tojássárgája

60 g cukor

30 g kukoricakeményítő

1 rúd vanília

Csokoládészósz:

150 g étcsokoládé

180 g habtejszín (állati eredetű, min. 30% zsírtatalommal)

1 ek. méz

2 ek. rum

5551022 05555b5f2d78fe14dc95c5c9327ea388 wm
Fotó: Ötvös Zsuzsanna / Dívány

Elkészítés:

1. Az égetett tésztához a vizet, a vajat, a porcukrot és a sót egy lábasban feltesszük a tűzhelyre, és felforraljuk. Ekkor belekeverjük a lisztet, majd kb. 1-2 percig kevergetjük a tésztát: akkor jó, amikor elválik az edény falától. Ez gyakorlatilag azonnal bekövetkezik, amikor belekeverjük a lisztet: a tészta szépen összeáll. Egy percig tovább kevergetjük, majd levesszük a tűzhelyről. Pár percig hűlni hagyjuk: nem szabad a forró tésztához hozzáadni a tojásokat, mert rögtön megsülnének.

2. A pár perces hűtés után beledolgozzuk a tojásokat a tésztába. Nagyon lényeges, hogy a tojásokat egyenként dolgozzuk bele, és mindig akkor adjuk csak hozzá a következő tojást, amikor az előzőt már tökéletesen felvette a tészta. A tojások hozzáadásánál figyeljük a tészta állagát: a tésztának pont habzsákkal adagolható állagúnak kell lennie. Tehát legyen már könnyen keverhető, de még túl folyós, mert különben nagyon szétterülnek a fánkok, és laposak lesznek. Én ezt az állagot két és fél tojás hozzáadása után értem el – a harmadik tojást felvertem, de csak a felét adtam hozzá.

3. A tésztát habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire diónyi halmokat nyomunk belőle. A tésztahalmok között 3-4 cm távolságot kell tartani, mert sokat fognak nőni sütés közben.

4. A tésztát 180°C-ra előmelegített sütőben sütjük 15 percig, majd 150°C-ra csökkentjük a sütési hőfokot, és így sütjük még 10 percig. Közben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját (különösen az első sütési fázisban), mert különben összeesnek a szépen megnőtt fánkok. Úgy ellenőrizhetjük, hogy megsültek-e a fánkok, hogy megkocogtatjuk az aljukat, ha kongó hangot hallunk, akkor készen vannak.

5. A házi vaníliapudinghoz a tojássárgákat a vaníliarúd kikapart magjaival, a keményítővel és a cukorral kikeverjük, majd a tejet fokozatosan adagolva csomómentesre keverjük. Állandó kevergetés mellett sűrű pudingot főzünk belőle. Ha kész, folpackkal letakarjuk a puding tetejét, hogy ne bőrösödjön be, és így hagyjuk kihűlni.

5551032 dceabc88ad29db29829677ebbdf0a042 wm
Fotó: Ötvös Zsuzsanna / Dívány

6. A vaníliapudingot sima csöves habzsákba adagoljuk, a habzsák csövét az egyik tésztapuffancsba szúrjuk, és megtöltjük a krémmel az üreges belsejét. Ugyanígy töltjük meg a többi tésztapuffancsot is.

7. A csokiszószhoz a tejszínt és a mézet forrásig melegítjük, majd beledobjuk az apróra tört étcsokoládét is, és egyneművé keverjük. Végül hozzákeverjük a rumot is. A vaníliakrémmel töltött puffancsokat csokiszósszal nyakon öntve tálaljuk.

Churros

A churros alapja tulajdonképpen egy égetett tészta – csakúgy, mint a képviselőfánknak vagy a profiterolnak például, de a churrost forró olajban kell kisütni, nem pedig sütőben.

Készíthetünk vastagabb vagy vékonyabb tésztarudacskákat is. Mi a vékonyabbakat kedveljük, mert ezek jó ropogósra sülnek az olajban. Csokiszószba, Nutellába vagy karamellkrémbe, dulce de lechébe mártogatva az igazi! A vastagabb változatokat akár meg is tölthetjük mártogatás helyett.

Hozzávalók 2-4 adaghoz:

2,5 dl víz

egy csipet só

1 tk. cukor

100 g vaj

150 g liszt

2 tojás

Beleforgatni:

kb. 80 g világos nádcukor (vagy sima kristálycukor)

1 tk. őrölt fahéj étolaj a sütéshez

Csokiszósz:

120 g étcsokoládé

1,5 dl habtejszín

1 ek. méz

1 ek. rum (elhagyható)

10867911 f89a3aedf5c40a2b1ff383554df8cf34 x
Fotó: Ötvös Zsuzsanna / Dívány

Elkészítés

1. Az égetett tésztához a vizet a vajjal, a cukorral és a sóval forrásig melegítjük. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a lisztet. Majd visszatesszük a tűzhelyre, és pár percig kavargatjuk a lisztes tésztát: ekkor már elválik szépen az edény falától, és összeáll egy gombócba.

2. A tésztát pár percig hűlni hagyjuk. A tojásokat villával lazán felverjük, majd három-négy részletben hozzákeverjük a tésztához egy elektromos mixer segítségével. A kész égetett tésztát csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük.

3. Az étolajat felforrósítjuk. A habzsákból kb. 10 cm hosszú tésztarudakat nyomunk a forró olajba, majd minden oldalukat pirosra sütjük. A kisült fánkrudacskákat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk, majd még melegen fahéjas cukorba forgatjuk.

4. A csokiszószhoz a tejszínt a mézzel forrásig melegítjük, majd beledobjuk az apróra vágott étcsokit, és simára keverjük. Hozzáadjuk a rumot is.

5. A churrost a kész csokiszósszal tálaljuk.

Oliebollen, a holland fánk

Ezt a fánkkülönlegességet a hollandok szilveszterkor készítik, de valószínűleg a fánk-és farsangi szezonban is nagy sikert arat majd.

Hozzávalók:

1 savanykás alma hámozva, apró kockákra vágva

1 citrom vagy narancs reszelt héja

15 dkg mazsola langyos vízbe áztatva

0,5 l tej

7 g szárított élesztő (vagy 2 dkg friss)

1 tk. cukor

50 dkg liszt

5 dkg kandírozott citrom- vagy narancshéj

1 tk. só

1 tk. fahéj

olaj a sütéshez

fahéjas porcukor a szóráshoz

GettyImages-861382636
Fotó: Kris Connor / Getty Images Hungary

Elkészítés:

1 dl langyos tejben keverd el a cukrot és az élesztőt. A lisztet szitáld egy tálba, a közepébe készíts mélyedést. Tedd bele a sót, a fahéjat és a felfuttatott élesztőt. Add hozzá a többi tejet is és kézi mixerrel alaposan dolgozd ki. Keverd bele a lecsepegtetett mazsolát, almát, kandírozott narancsot, reszelt narancshéjat. Takard le és hagyd pihenni egy órán át.

Egy nagyobb fazékba önts 2-3 ujjnyi vastagon olajat és melegítsd kb.180 fokra. A lágy tésztából két kanál segítségével szaggass gombócokat, tedd az olajba, majd süsd szép aranyszínűre. Ha megsült, szedd papírtörlőre, hogy a felesleges olajtól megszabadulj. Fahéjas porcukorral meghintve tálald.

Blogmustra