Felpuffadtál az ünnepek alatt? Kezdd salátával az évet!

Egy nemrég megjelent "salátaenciklopédiából" válogattunk pár tuti receptet.

Idei első receptválogatásunkat a diéta jegyében raktuk össze egy nemrég megjelent hiánypótló könyv, a Bezzegh Éva által jegyzett Tizenkét hónap – Saláták egész évre című 360 oldalas “salátaenciklopédiaból”. Tehát ha te is degeszre etted magad az ünnepek alatt és egy kis vitaminbombára vágysz, a hajtás után mutatjuk, hogy milyen finom és egészséges salátákkal hozhatod magad újra formába!

A könyv látványvilágáért Laki Eszter felelt.
A könyv látványvilágáért Laki Eszter felelt.Török-Bognár Renáta / artbeet.hu

Körte-feketeretek carpaccio mézzel, dióval

Hozzávalók 4 személyre:

6 feketeretek gumó

1 keményebb körte

Kevés citromlé

3 evőkanál szőlőmagolaj

1 evőkanál szezámolaj

1 evőkanál méz

1 marék durvára vágott, pirított dió

1 evőkanál sakura (cseresznyevirág)

Só, frissen őrölt bors

Íme a reteksaláta Ruzicska Tünde kortárs keramikusművész munkáján tálalva.
Íme a reteksaláta Ruzicska Tünde kortárs keramikusművész munkáján tálalva.Török-Bognár Renáta / artbeet.hu

Elkészítés:

A megmosott retket egy mandolinnal hajszálvékonyra szeletelem és egy tálon elrendezem. A szintén megmosott körtét félbevágom, kicsumázom, a retekhez hasonló vékonyságúra szeletelem, összeforgatom a citromlével, hogy ne barnuljon be, majd a tálon elosztom. Ezután locsolkodom az olajokkal, mézet csorgatok a kompozícióra, sózok, borsozok, végül az aprított dióval és sakurával teszem teljessé a tálat.

Áfonyás quinoa-kelsaláta pirított zabpehellyel, mandulával

Hozzávalók 4 személyre:

5 dkg quinoa

10 dkg áfonya

3 marék tépkedett fodros kel

½ lime leve

2 evőkanál szőlőmagolaj

2 evőkanál juharszirup

5 levél fodros kel

2 evőkanál zabpehely

5 dkg pirított, durvára darabolt mandula

Himalája só, frissen őrölt bors

OJ3A0041 preview
Török-Bognár Renáta / artbeet.hu

Elkészítés:

A quinoát kétszeres mennyiségű vízben megfőzöm, hagyom kihűlni, majd egy tálba teszem a megmosott, lecsöpögtetett és összetépkedett kellel valamint az áfonyával. A lime levéből, az olajból és a juharszirupból pici sóval, borssal öntetet készítek és összeforgatom a tál tartalmával. Végül egy száraz serpenyőben megpirítom a zabpelyhet és a mandulát, amivel megszórom a salátát. Napindítónak remek egy frissen facsart gyümölcslé vagy egy zöldfűszeres, jeges limonádé kíséretében, de akár ebédre, vacsorára vagy akár desszertként is fogyasztható.

Polipsaláta (nyárra paradicsommal, télre krumplival)

Hozzávalók 4-6 személyre:

1 polip (kb. 1 kg)

½ üveg száraz vörösbor

4-4 babérlevél, szegfűbors, szemes bors

1+3 fej lila hagyma

1 kg paradicsom (ha télen készítjük, váltsuk ki krumplival)

1/2-1/2 csomag friss oregánó, majoránna és petrezselyem

5 gerezd fokhagyma felszeletelve

1 citrom leve és héja

1 evőkanál fehérborecet

1 dl olívaolaj

1 evőkanál kapribogyó + a leve

50g olívabogyó

Himalája só, frissen őrölt bors

OJ3A5402 preview
Török-Bognár Renáta / artbeet.hu

Elkészítés:

Ennek a salátának a legmunkásabb és legidőigényesebb része természetesen a polip elkészítése, onnan már rohamléptekben halad a recept a végkifejletekig. A polipot megtisztítom (eltávolítom a csőrét, kivágom a szemeit, fejet belül kitisztítom, kimosom a homokot a tapadókorongokból – videó itt és itt), és felteszem egy órára főni a borral, a babérral, a szegfűborssal, a borssal valamint a négybe vágott, hámozatlan lila hagymával annyi hideg vízben, amennyi ellepi.

Tapasztalatok szerint lágyabb lesz a polip húsa, ha a bor parafadugóját is a főzőlébe tesszük. Amikor a polip megpuhult, csápjaira vágom. Ezen a ponton már tudom használni a salátában, de lehet a hatást fokozni azzal, hogy egy felforrósított vasserpenyőben vagy faszénen meggrillezem.

Miután a polip kapott egy kis kérget és füstös ízt, falatnyi darabokra vágom és a felkockázott paradicsommal, lila hagymával, a szeletelt fokhagymával illetve a felaprított zöldfűszerekkel együtt egy keverőtálba teszem. A citrom levét és reszelt héját, a borecetet, az olajat, a kapri levét és a sót felhasználva öntetet készítek, amivel összeforgatom a salátát. Felkarikázott vagy akár egész olíva-és kapribogyóval hintem meg, végül alaposan megborsozom. Ízlés szerint chilipaprikával hangolom csípősre.

Aki szeretné, főtt burgonyával is elkészítheti ennek a salátának a téli verzióját paradicsom helyett. Zöldfűszerként ez esetben érdemes inkább csak petrezselymet használni. Akárhogy is, a salátát érdemes mindkét verzióban pár órán át hűtőben, lefedve érlelni, hogy igazán összefonódjanak az ízek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek