A legjobb gyors receptek szilveszteri bulihoz

Ebből a menüsorból bármilyen társaságnak összerakhatod a legjobb bulikajákat.

Kis buli vagy nagy buli, szilveszter vagy előszilveszter, a jó kaja a két ünnep között mindenkinek kelleni fog. Bár klassz a hagyományos malacsültes-lencsefőzelékes mulatság is, most olyan bulikajákat válogattunk össze, amik bármilyen vendégségben bevethetőek, sőt, egész évben jól jönnek majd.

Ha többféle szendvicskrémet és mártogatóst csinálsz, érdemes egy lapra szépen felírni, melyik micsoda, a vendégek is értékelni fogják, és neked sem kell majd mindenkinek egyenként elmondanod, hogy a sárga tojáskrém, a barna májas, a fehér pedig fetás.

Szendvicskrémek, mártogatók

Sajtos mártogatós tortillához

Vannak azok a bizonyos üveges sajtszószok, amikbe belemárthatjuk a kis tortilla chipseket. Ilyet néhány perc munkával otthon is készíthetsz, és ez garantáltan nem fog semmiféle műanyag vackot vagy színezéket tartalmazni, és tuti nem lesz az a bizarr, rezgős állaga sem. A megmaradt sajtkrémet újra felmelegítve ismét folyóssá teheted, vagy hidegen kenyérre is kenheted. 

Olivakrém nachoshoz

Imádom az olívabogyót, így nyugodt szívvel ajánlom ezt a krémet minden lelki társamnak. Kenhetjük kenyérre vagy csak egyszerűen mártogassunk bele nachost/tortillát. A fűszerezést mindenki végezze saját ízlése szerint. Tegyünk bele friss petrezselymet vagy bazsalikomot, egy kis fokhagymát, esetleg szárított paradicsomot.

Házi májpástétom

A házi májkrém  hihetetlen előnye, hogy benne a fő összetevő a nagyipari készítményekkel szemben: a máj. Az ízesítés ezerféle lehet, piríthatunk alá hagymát a snidling helyett, megdobhatjuk kevés baconnal, és a fűszerezés is csak tőlünk függ.  Nagyobb mennyiségben készítve le is fagyaszthatjuk kisebb adagokban, formázva és folpackba csavarva: így akár szeletelhető is hidegen. Kicsivel előbb készíthető, de nagyon sokkal nem: maximum egy-két napot tölthet a hűtőben.

Szenzációs tojáskrém

Minden tojáskrémet szeretek, de amióta először csináltam Katuci tojáskrém receptje szerint, azóta függővé váltam. Egyszerűen annyira jó, hogy arra nehezen találok szavakat. A trükk az, hogy vaj/margarin helyett kevés mascarpone kerül bele, amitől az egész fantasztikusan lágy és krémes lesz, miközben cseppet sem gejl.

Kétperces fetakrém

Nagyon szeretek húsmentes kenyérre valókkal kísérletezni. A fetával pedig igazán elfogult vagyok, hiszen annyira ízes, hogy szinte nem is hiányzik mellőle más. Az olívaolajtól könnyen kenhető lesz ez a fetás szendvicskrém. Együk ropogós kenyérrel és akár jó sok olajbogyóval.

fetakrém

Zsírban sült máj

Most pedig következzen a jó kis zsírban sült csirkemáj, ami mellé kötelező a finom kenyér, a paprika és a hagyma.  Ez a verzió nagyjából 35 perc alatt készül a tűzhelyen. A családnak napokig elég, de bulikajának sem rossz.

Fasírt, és különféle rokonai

A klasszikus fasírt az egyik legjobb bulikaja, mindenki szereti, jó magában, jó körettel, jó mellé a kenyér, és jó a savanyúság, a saláta vagy épp a paradicsom-paprika. Az apró golyócskák egy szemvillanás alatt el szoktak fogyni, az egyben sütött viszont kevésbé macerás. A sajt elhagyható, de én az egyben sütöttbe mindenképp tennék, csuda jó, ahogy belesül a masszába, és rápirul a tetejére. 

Fűszeres bárányfasírt joghurtos mártogatóssal

Ez az a bárányfasírt, a lapos naan kenyérrel és a fűszeres joghurttal indiai hangulatú (de nem csípős). A hozzávalóktól nem kell megrémülni, római köményt és koriandermagot már a legtöbb hiper-és szupermarketben is kapunk, csakúgy, mint cserepes mentát. Ha valaki inkább mediterrán kedvében van, érdemes kipróbálni az enyhén citromos, kaliforniai paprikával és petrezselyemmel ízesített mediterrán fasírtot is. 

Negyedórás tonhalfasírt 

Ennek a tonhalpogácsának nincs erős halíze, így azoknak is ajánlom, akik kevésbé szeretik a halat. A petrezselyem cserélhető korianderre, a citrom lime-ra, és elbír egy kis chilit is, ha vannak bátor emberek a társaságban.

DSC 4919akicsi

Vega vendégeknek: vöröslencse-pogácsa

Ha vannak a társaságban vegák is, jól jöhet ez a húsmentes fasírt. Frissen zseniális, ha viszont szeretnéd előre elkészíteni, akkor tudj róla, hogy másnaposan picit szárazabbá válik, amin úgy segíthetsz, hogy a masszába egy-két marék darált diót vagy mandulát is belekeversz sütés előtt.

Vegán vendégeknek: keftedes, Steiner Kristóf módra

A keftedes egy tradicionális fasírt, vagy húsgolyó, amelyet kissé keletiesen fűszereznek – ez pedig annak vegán változata. Bár a receptbe nem került bele, hevesen bólogatva ajánlok mellé egy tahini szószt, fele-fele arányban vízzel kikeverve, egy citrom levével, fokhagymával, sóval, borssal, és – itt jön a csavar – friss kaporral megszórva. 

Tartalmasabb és könnyebb saláták, köretek

Bulgursaláta (tartalmasabb)

Ha a bulgur furcsa, vagy nem elérhető, nyugodtan próbáld ki megfőzött gerslivel, csak számolj vele, hogy az hosszabb idő alatt fő puhára. A bulgurt az arab és a török konyha nagyon kedveli, ezért ez a pár perc alatt összeállítható saláta is kapott egy kis közel-keleti ízesítést: menta, római kömény és citrom került bele. Önmagában is fogyaszthatod langyosan, kevés joghurttal meglocsolva, de egy szelet hús vagy hal mellé különleges köret lesz belőle. Ehhez a salátához a nagyobb szemű bulgurt válaszd, a kisebb szemű inkább sok salátalevéllel vagy petrezselyemmel keverve érdekes. 

DSC 0971

Almás-sajtos tojássaláta (tartalmasabb)

Nem valami divatos, nullkalóriás salátáról van szó, hanem olyanról, amivel jól fog lakni ebédidőben. Semmi fakszni, ameddig fő a tojás, összedarabolunk és lereszelünk mindent, vagyis tíz perc alatt már kész is leszünk ezzel a salátával.

Amerikai káposztasaláta (tartalmasabb)

A coleslaw - néhány államban csak simán slaw - a legnépszerűbb amerikai saláta. Alaphelyzetben nyersen lereszelt káposztából készül, ha úgy jobban tetszik, kerülhet mellé sárgarépa vagy egyéb zöldség, extrém esetben mazsola vagy alma is. Érdemes belőle egyszerre nagyobb adagot készíteni, másnap a maradékkal fel lehet dobni a reggelit vagy az uzsonnára készülő szendvicset. 

cole

Három szuper saláta, vegánoknak is (könnyebb)

Három olyan saláta receptet hoztam magammal, amelyek nélkül létezni sem tudnék – kedvenc Jaffai kávézóim kreálmányai ugyanis, amelyekben gyakran hosszú órákat időzöm az aktuális cikkeimen és  blogbejegyzéseimen dolgozván - írta Steiner Kristóf a receptek mellé.

avokados

Majonézes krumplisaláta (tartalmasabb)

A szilveszteri bulira alap a lencse, kaszinótojás, virsli és társaik, de mellé befigyelhet néhány másik étel is. Nálunk ilyen a családi nagy kedvenc a majonézes krumplisaláta. Iszonyú laktató, egyáltalán nem egészséges, viszont nagyon finom.

krumplisaláta1

Sós aprósütemények

Sonkás csigák

A csigaformát a gyerekek is imádják, elvileg húsvéti recept volt, és maradék sonkából készült, de bármilyen aktuálisan kaphatóval is jó lesz.  Recept itt.

sonkás csiga1

Húsos tekercs kész leveles tésztából

Húsos, sajtos, szezámmagos, és ha bolti leveles tésztát veszünk, gyorsan elkészül. Persze jobb, mint az aluljárós társaik, elvégre rajtunk múlik, milyen alapanyagokkal dolgozunk. Vendégeket is várhatunk vele, néhány jól behűtött sör társaságában. Recept itt.

A világ legegyszerűbb túrós pogácsája

Ősrégi recept, ami mindenki repertoárjában kell, hogy szerepeljen. Az egyszerűségén kívül azért is szeretem, mert kiváló mini pogácsaként, de sajtos rúdként, virslis kifliként, vagy épp bármilyen hasé alapjaként is. Nem sülhetünk fel vele. A tésztát akár több napra is hűtőbe tehetjük, de a fagyasztástól sem lesz baja. Túrós pogácsa recept.

Gyors sajtos pogácsa

Bár igazán nem is tudom, hogy pogácsa, keksz vagy sajtos tallér. No mindegy, a lényeg, hogy szinte azonnal elpárolgott mind a 70-80 példány a tálból, ahogy kisült. Ideális, ha nincs időnk felkészülni, de valamit villantani kell. Sajtos pogácsa recept itt.

DSC 1170

Aluljárós gombás csiga kész leveles tésztából

Mint minden, kész levelestésztából kiinduló történet, ez is egyszerű, az eredmény pedig kísértetiesen hasonlít a metró alujárókban kapható gombás burekasra. Szóval finom. Recept itt.

gombás csiga1

Falatnyi édes sütik

Rumgolyó, az igazi bulisüti

A rum ball az angolszász kókuszgolyó, alapja a csokis nápolyi, és ezután jönnek a már ismert összetevők. Ha igazi rumot használunk, garantáltan feldobja a hangulatot, sőt kicsit tehetünk bele a tej rovására, és ekkor inkább tejszínt használjunk még mellé. Gyerekeknek málnaszörppel vagy narancslével helyettesítsük az alkoholt!

DSC 0128

Rumos, diós, csokis

Ez a pöffeteg nem gomba, hanem egy finom rumos-diós csokis keksz, ami eredetileg karácsonyi sütemény az Egyesült Államok déli államaiból.

Brigadeiro: a brazil csokigolyó

Ezt a brazil édességet akár gyerekek is elkészíthetik szülői felügyelettel. Csak néhány hozzávaló, pár perc munka, és készen is vagyunk. 

brigadeiro1

Ropogós nutellás-csokis csók

Ez egy szuperegyszerű édesség, amit kivételesen még megsütni sem kell. Az extragyorsan elkészíthető nasit akár egy gyerekre is rábízhatjuk, ha ismeri a számokat és ki tudja mérni a hozzávalókat.

Villámgyors kókuszos túrógolyó

Villámgyorsan, akár gyerekkezek segítségével is összedobhatod ezeket a golyókat. Ha szereted a  kókuszgolyót , ez is be fog jönni!

Oszd meg másokkal is!
Mustra