Ajándékozz házilag készült édességet!

Ki ne örülne egy kis zserbógolyónak, karamellkrémnek vagy csokis drazsénak? Mutatjuk, hogyan készítsd el őket!

Évek óta divatosak a gasztroajándékok, azaz azok az ehető vagy iható finomságok, amiket házilag készítünk el. Nem csak az szól mellettük, hogy a végeredmény általába klasszisokkal jobb, mint a bolti, hanem az is, hogy a beletett munka és törődés a karácsonyi ajándékozás igazi lényege. A hajtás után mutatjuk, hogyan készítsetek zserbógolyót, csokis drazsét és karamellkrémet szeretteiteknek!

Zserbógolyó

A zserbó egyik legnépszerűbb süteményünk, amiben tökéletes harmóniában van a baracklekvár, a dió és a csokoládé. Időhiányban küzdőknek, kezdő háziasszonyoknak vagy épp gyerekeknek ajánljuk most az egyszerűsített változatát, golyó formában.

Hozzávalók (30-40 darabhoz):

15 dkg keksz

15 dkg dió

kb. 15 dkg sárgabaracklekvár, amennyit felvesz

20 dkg étcsokoládé

10488849 a44675a35cfd300277f7954d2ce368b3 x
Katuci / Dívány

 Elkészítés:

A kekszet és a diót összedaráljuk, majd hozzáadunk annyi sárgabaracklekvárt, amitől jól formázhatóvá válik. (A diót érdemes 5-10 percre sütőbe tenni vagy száraz serpenyőben megpirítani, hogy még finomabb legyen.)

Kis golyókat gömbölyítünk, majd betesszük őket 30 percre a hűtőbe.

A csokoládét felaprítjuk, a kétharmad részét mikróban vagy vízgőz felett megolvasztjuk. Belekeverjük a maradék csokoládét. Ha ez is beleolvadt, egyesével, gyorsan megmártjuk a csokoládéban a golyókat. Alaposan lecsepegtetjük, és egy sütőpapírra sorakoztatjuk őket.

Darált dióval meghinthetjük még őket vagy bele is forgathatjuk, amíg nem szilárdul meg a csokoládébevonat, de simán is hagyhatjuk.

Csokis drazsé

Ideális gasztroajándék a házilag készített csokis drazsé: nem túl pepecselős, de azért különleges és jól variálható, személyre szabható.

Hozzávalók:

100 g tetszőleges olajos mag (viszonylag gömbölyded formájú, megtisztítva, héj nélkül mérve)

70 g tetszőleges csokoládé

40-50 g átszitált porcukor vagy kakaópor

fűszerek ízlés szerint

5120860 b5f7605785b6fed3b3e04f97db392c3b x
Ötvös Zsuzsanna / Dívány

Elkészítés:

Előkészítjük a magokat. Ha törökmogyorót használunk, akkor 160°C-ra melegített sütőben pár perc alatt megpirítjuk, majd egy konyharuhába csomagoljuk, és ledörzsöljük a hártyaszerű héját. A mandulát szintén érdemes sütőben pár perc alatt aranybarnára pirítani. A magokat egy akkora tálba tesszük, amiben kényelmesen lehet majd kavarni.

A bevonáshoz szükséges átszitált porcukrot/kakaóport egy nagyobb tálban szintén előkészítjük, és hozzákeverjük a fűszer(eke)t.

A csokoládé kb. egynegyedét nagyon apróra vágjuk. A maradék csokoládét vízgőz fölött vagy mikrohullámú sütőben, gyakran átkeverve megolvasztjuk. Ehhez hozzákeverjük az apróra vágott csokoládét, míg el nem olvad.A csokoládé kb. negyedét a magokra kanalazzuk, és átkeverjük, hogy egyenletesen, mindenhol fedje a csokoládé. Ekkor újabb adag csokoládét keverünk a magokhoz, és így folytatjuk, míg az össze csokoládé el nem fogy. A kevergetés hatására a csokoládé egyenletes rétegben fogja fedni a magokat. Addig keverjük, míg nem látszik a csokoládén, hogy kezd szilárdulni. (Ha egy kicsit behűtjük előre a tálat, amiben a csokoládét a magokhoz keverjük, akkor gyorsítható ez a folyamat, de vigyázzunk, ne legyen túl hideg a tál, mert akkor nagyon hirtelen fog szilárdulni a csokoládé.)

Ekkor a csokis magokat a porcukros/kakaóporos tálba öntjük, és kézzel elkezdjük átforgatni a csokis magokat a porcukorban/kakaóporban. Közben kézzel szétválasztjuk az esetleges összeragadt szemeket. Addig folytatjuk ezt, míg az összes magot egyenletesen be nem vonja a porcukor/kakaópor.,

llni hagyjuk a magokat egy órán keresztül szobahőmérsékleten, végül adagonként szitába téve lerázzuk a felesleges porcukrot/kakaóport.

Dulce de leche – karamellkrém

Valószínűleg sokan örülnének karácsonyra egy kis csupor karamellkrémnek. Nekünk pedig nincs is vele sok dolgunk, sőt annyira egyszerű, hogy akár az utolsó napokban is elkészíthetjük, és csak egyetlen hozzávalóra lesz szükségünk.

Hozzávalók:

cukrozott, sűrített tej konzerv (találsz a Lidlben, delikáteszekben, szupermarketekben vagy orosz boltokban), de használhatsz tubusosat is.

10493451 14d844f6aad415cc31c04ac9f0fb7b26 x
Katuci / Dívány

Elkészítés:

A konzerve(ke)t egy lábasba állítjuk, úgy hogy a víz a pereménél épp csak kicsit legyen lejjebb. Alacsony lángon, lefedve 3-4 órán át főzzük. Végül átszedjük egy csinos üvegbe és felcímkézzük.

Ha nem kapunk konzervet, akkor a tubusokból üvegbe nyomjuk a sűrített tejet, szorosan rácsavarjuk a kupakot, és ugyanúgy járunk el a továbbiakban, mint a konzervvel.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek