Csinálj levest, lekvárt és sajttortát szilvából!

Mutatjuk, mi mindent csinálhatsz a szezon egyik legfinomabb gyümölcséből!

Nincs őszi-téli szezon szilvás finomságok nélkül, szerencsére nemcsak az édes, de a sós ételek is jó barátságban vannak a gyümölccsel, ezért a desszertek mellett a húsokhoz is remekül passzol. A hajtás után mutatjuk, hogyan készül a szilvaleves, az indiai chutney és a szilvás-mákos sajttorta!

Gyümölcskrém leves szilvával

Ez a krémleves a kedvenc gyümölcseinkből készült: szilvából, őszibarackból és körtéből, felturbózva némi fahéjjal és gyömbérrel. A leves különlegessége, hogy nem főzzük, hanem sütjük a gyümölcsöket: miközben a cukor karamellizálódik, a gyümölcsök levet eresztenek és puhára sülnek.

A leves krémességét tejszínnel adjuk meg, de ha könnyedebb levesre vágyunk, a tejszínt joghurtra is lecserélhetjük. Időjárástól függően behűtve és langyosan is finom lesz, ha csak felnőttek esznek belőle, egy deci vörös borral még pikánsabbá tehetjük.

10138853 20caf06ec9cf0150f2580a5f8e55a980 x
Ötvös Zsuzsanna

Hozzávalók 4 adaghoz:

400 g szilva (magozva mérve)

250 g puha őszibarack (megtisztítva mérve)

300 g puha körte (megtisztítva mérve)

4-5 ek. nádcukor

fél citrom leve

1 tk. őrölt fahéj

2-3 cm gyömbér frissen lereszelve

2 dl habtejszín/joghurt

opcionális: egy deci finom vörösbor

Elkészítés:

1. A barackokat és a körtéket meghámozzuk, a barackokat kimagozzuk, a körték magházát eltávolítjuk, majd kockákra vágjuk. A szilvát szintén kimagozzuk, majd negyedekbe vágjuk.

2. A gyümölcsöket egy lapos sütőtálba/tepsibe halmozzuk, ráreszeljük a gyömbért, rászórjuk a fahéjat és a cukrot, és ráöntjük a citrom levét. Alaposan összeforgatjuk a gyümölcsöket az ízesítőkkel.

3. 160°C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük a gyümölcsöket: ennyi idő alatt megpuhulnak és levet eresztenek.

4. A sült gyümölcsöket botmixerrel összeturmixoljuk, és hozzáadjuk a tejszínt (és a vörösbort). Langyosan vagy behűtve, mentalevelekkel díszítve tálaljuk.

Pikáns indiai szilva chutney

Akár karácsonyi ajándéknak is elsüthetjük ezt a gyümölcsökből, zöldségekből készített fűszeres “lekvárt”, amit elsősorban húsokhoz fogyasztunk, de a vegetáriánusok krumplis tócsnival, palacsintával vagy lángossal is szeretik.

GettyImages-120774316
The Washington Post / Getty Images Hungary

Hozzávalók:

1 kg szilva

2 kanálnyi csíkokra felmetélt friss gyömbér

10 dkg mazsola

30 dkg alma

3 gerezd fokhagyma

2 evőkanál curry

40 dkg barnacukor

2 teáskanál só

1.5 dl vörösborecet

50 dkg vöröshagyma

1 db chili paprika

2 db egész fahéj

3 db csillagánizs

1-2 paradicsom

Elkészítés:

A megtisztított gyümölcsöket és a zöldségeket vágjuk körülbelül 1 centis kockára. Tegyük egy nagy lábasba, adjuk hozzá a fűszereket, cukrot, sót és mazsolát. Közepes lángon, állandóan kevergetve főzzük legalább 30-40 percig aztán öntsük hozzá a borecetet. Forraljuk még öt percig, majd töltsük a még forrásban lévő chutney-t tiszta befőttes üvegekbe. Zárjuk le azonnal, és öt percre állítsuk fejre, így nem kell az eltevéshez tartósítószert használnunk.

Szilvás-mákos sajttorta

A klasszikus sajttortát (avagy cheesecake-et) általában piros és (kék) bogyós gyümölcsökkel (málna, szeder, áfonya, eper) szokták párosítani – a savanykás gyümölcsökkel igazi üdítő nyári édesség lesz. Mi most – divatosan szólva – kicsit újragondoltuk a sajttortát és ősziesítettük: ezúttal kékszilvával párosítottuk és egy kevés darált mákkal turbóztuk fel – utóbbiból került a kekszes alapba és a sajtkrémbe is. Sajttorta-rajongóknak kötelező kipróbálni!

10139249 1b0c29ee322447162a8ba65e909e4ed8 x
Ötvös Zsuzsanna

A megadott mennyiség egy 18 centis tortaformára szól, a szokásos 26 centis formához duplázzák az adagokat!

Hozzávalók egy 18 cm-es formához:

Kekszréteg:

85 g zabkeksz

10 g darált mák

35 g vaj

Krémsajtos réteg:

500 g krémsajt (klasszikusan Philadelphia, de a német hiperek saját márkásaival is tökéletesen működik például)

100 g nádcukor

1 ek. liszt

100 g tejföl

1 ek. darált mák (ha intenzíven mákosra szeretnénk, mehet 2-3 ek. is)

egy kezeletlen citrom héja

2 tojás

Szilvás réteg:

kb. 250 g szilva magozva

2 ek. nádcukor

őrölt fahéj ízlés szerint (vagy mézeskalácsfűszer, de tonkababbal is isteni lesz)

2-3 ek. testes vörösbor (elhagyható)

2 lap (=4 g) zselatin

Elkészítés:

1. A kekszes réteghez a zabkekszet késes aprítóban vagy mozsárban morzsásra aprítjuk-törjük. A kekszmorzsához hozzákeverjük a mákot és a vajat megolvasztva, majd elegyengetjük egy 18 cm-es kapcsos tortaforma aljában, amelyet előzőleg méretre vágott sütőpapírral béleltünk ki. Kanál hátával kicsit lelapogatjuk-tömörítjük a kekszes alapot, majd 160°C-ra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.

2. A krémsajtos réteghez az összes hozzávalót egyneművé keverjük kézi habverő segítségével.

3. A kekszes alapot hagyjuk pár percig hűlni, majd ráöntjük a krémsajtos masszát, és tovább sütjük a tortát 160°C-on kb. 45 percig. Akkor jó, amikor már teljesen megszilárdult a teteje, és a szélén épphogy picit pirulni kezdett. Ekkor kivesszük a sütőből, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

4. A szilvás réteghez a kimagozott, felezett szilvát a nádcukorral és a fahéjjal addig főzzük, míg a szilva levet nem ereszt és meg nem puhul - mintha egy hígabb lekvárt készítenénk. Ekkor botmixerrel pürésítjük, majd hozzákeverjük a vörösbort. Végül belekeverjük az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. A szilvás zselét a torta tetejére öntjük, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük a tortát.

Oszd meg másokkal is!
Mustra