Nincs őszi-téli szezon szilvás finomságok nélkül, szerencsére nemcsak az édes, de a sós ételek is jó barátságban vannak a gyümölccsel, ezért a desszertek mellett a húsokhoz is remekül passzol. A hajtás után mutatjuk, hogyan készül a szilvaleves, az indiai chutney és a szilvás-mákos sajttorta!
Gyümölcskrém leves szilvával
Ez a krémleves a kedvenc gyümölcseinkből készült: szilvából, őszibarackból és körtéből, felturbózva némi fahéjjal és gyömbérrel. A leves különlegessége, hogy nem főzzük, hanem sütjük a gyümölcsöket: miközben a cukor karamellizálódik, a gyümölcsök levet eresztenek és puhára sülnek.
A leves krémességét tejszínnel adjuk meg, de ha könnyedebb levesre vágyunk, a tejszínt joghurtra is lecserélhetjük. Időjárástól függően behűtve és langyosan is finom lesz, ha csak felnőttek esznek belőle, egy deci vörös borral még pikánsabbá tehetjük.
Hozzávalók 4 adaghoz:
400 g szilva (magozva mérve)
250 g puha őszibarack (megtisztítva mérve)
300 g puha körte (megtisztítva mérve)
4-5 ek. nádcukor
fél citrom leve
1 tk. őrölt fahéj
2-3 cm gyömbér frissen lereszelve
2 dl habtejszín/joghurt
opcionális: egy deci finom vörösbor
Elkészítés:
1. A barackokat és a körtéket meghámozzuk, a barackokat kimagozzuk, a körték magházát eltávolítjuk, majd kockákra vágjuk. A szilvát szintén kimagozzuk, majd negyedekbe vágjuk.
2. A gyümölcsöket egy lapos sütőtálba/tepsibe halmozzuk, ráreszeljük a gyömbért, rászórjuk a fahéjat és a cukrot, és ráöntjük a citrom levét. Alaposan összeforgatjuk a gyümölcsöket az ízesítőkkel.
3. 160°C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük a gyümölcsöket: ennyi idő alatt megpuhulnak és levet eresztenek.
4. A sült gyümölcsöket botmixerrel összeturmixoljuk, és hozzáadjuk a tejszínt (és a vörösbort). Langyosan vagy behűtve, mentalevelekkel díszítve tálaljuk.
Pikáns indiai szilva chutney
Akár karácsonyi ajándéknak is elsüthetjük ezt a gyümölcsökből, zöldségekből készített fűszeres “lekvárt”, amit elsősorban húsokhoz fogyasztunk, de a vegetáriánusok krumplis tócsnival, palacsintával vagy lángossal is szeretik.
Hozzávalók:
1 kg szilva
2 kanálnyi csíkokra felmetélt friss gyömbér
10 dkg mazsola
30 dkg alma
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál curry
40 dkg barnacukor
2 teáskanál só
1.5 dl vörösborecet
50 dkg vöröshagyma
1 db chili paprika
2 db egész fahéj
3 db csillagánizs
1-2 paradicsom
Elkészítés:
A megtisztított gyümölcsöket és a zöldségeket vágjuk körülbelül 1 centis kockára. Tegyük egy nagy lábasba, adjuk hozzá a fűszereket, cukrot, sót és mazsolát. Közepes lángon, állandóan kevergetve főzzük legalább 30-40 percig aztán öntsük hozzá a borecetet. Forraljuk még öt percig, majd töltsük a még forrásban lévő chutney-t tiszta befőttes üvegekbe. Zárjuk le azonnal, és öt percre állítsuk fejre, így nem kell az eltevéshez tartósítószert használnunk.
Szilvás-mákos sajttorta
A klasszikus sajttortát (avagy cheesecake-et) általában piros és (kék) bogyós gyümölcsökkel (málna, szeder, áfonya, eper) szokták párosítani – a savanykás gyümölcsökkel igazi üdítő nyári édesség lesz. Mi most – divatosan szólva – kicsit újragondoltuk a sajttortát és ősziesítettük: ezúttal kékszilvával párosítottuk és egy kevés darált mákkal turbóztuk fel – utóbbiból került a kekszes alapba és a sajtkrémbe is. Sajttorta-rajongóknak kötelező kipróbálni!
A megadott mennyiség egy 18 centis tortaformára szól, a szokásos 26 centis formához duplázzák az adagokat!
Hozzávalók egy 18 cm-es formához:
Kekszréteg:
85 g zabkeksz
10 g darált mák
35 g vaj
Krémsajtos réteg:
500 g krémsajt (klasszikusan Philadelphia, de a német hiperek saját márkásaival is tökéletesen működik például)
100 g nádcukor
1 ek. liszt
100 g tejföl
1 ek. darált mák (ha intenzíven mákosra szeretnénk, mehet 2-3 ek. is)
egy kezeletlen citrom héja
2 tojás
Szilvás réteg:
kb. 250 g szilva magozva
2 ek. nádcukor
őrölt fahéj ízlés szerint (vagy mézeskalácsfűszer, de tonkababbal is isteni lesz)
2-3 ek. testes vörösbor (elhagyható)
2 lap (=4 g) zselatin
Elkészítés:
1. A kekszes réteghez a zabkekszet késes aprítóban vagy mozsárban morzsásra aprítjuk-törjük. A kekszmorzsához hozzákeverjük a mákot és a vajat megolvasztva, majd elegyengetjük egy 18 cm-es kapcsos tortaforma aljában, amelyet előzőleg méretre vágott sütőpapírral béleltünk ki. Kanál hátával kicsit lelapogatjuk-tömörítjük a kekszes alapot, majd 160°C-ra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
2. A krémsajtos réteghez az összes hozzávalót egyneművé keverjük kézi habverő segítségével.
3. A kekszes alapot hagyjuk pár percig hűlni, majd ráöntjük a krémsajtos masszát, és tovább sütjük a tortát 160°C-on kb. 45 percig. Akkor jó, amikor már teljesen megszilárdult a teteje, és a szélén épphogy picit pirulni kezdett. Ekkor kivesszük a sütőből, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
4. A szilvás réteghez a kimagozott, felezett szilvát a nádcukorral és a fahéjjal addig főzzük, míg a szilva levet nem ereszt és meg nem puhul - mintha egy hígabb lekvárt készítenénk. Ekkor botmixerrel pürésítjük, majd hozzákeverjük a vörösbort. Végül belekeverjük az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. A szilvás zselét a torta tetejére öntjük, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük a tortát.