Hetente jelentkező új sorozatunkban régebbi gasztrorovatunk az Alapkonyha legjobb receptjeiből válogatunk. A hajtás után egy leves, egy főétel, valamint egy desszert receptjét mutatjuk meg az őszi szezon egyik legnépszerűbb alapanyagából, a sütőtökből.
1. Kókusztejes sütőtökkrémleves
Olcsó és kiadós, ráadásul finom és egészséges. Ezúttal egy egyszerű vegán levest ajánlunk a sütőtökből, de ez ne tartsa vissza a húsevőket sem az elkészítésétől! A finnyásabb gyerekeknek is jó eséllyel ízleni fog.
Hozzávalók:
½ sütőtök (süsd meg a másik felét is, jó lesz a másnapi sütibe akár)
2 fej salotta hagyma (vagy más finom hagyma)
1 gerezd fokhagyma
½ liter zöldségalaplé
2 dl kókuszkrém vagy 1 doboz kókusztej
1 evőkanál kókuszzsír
só, bors
(+tetszőleges fűszerek: chili, gyömbér, szerecsendió, zsálya... ki mit szeret)
- A sütőtököt nagyobb darabokra vágjuk, a magokat kikanalazzuk. 200 fokos sütőben 1 óra alatt készre sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk a héját.
- A felaprított hagymát és fokhagymát megpároljuk a kókuszzsíron, rádobjuk a sült tököt, sózzuk-borsozzuk. + Mehet rá a kedvenc fűszerünk.
- Hozzáadjuk a kókuszkrémet vagy kókusztejet (a krém sokkal sűrűbb, érdemes hozzátenni még két deci vizet), majd felöntjük az alaplével. Felforraljuk, levesszük a tűzről, végül óvatosan simára turmixoljuk.
2. Burger ropogós sütőtökfasírttal
Ha nehéz megetetni a gyerekkel a zöldséget, vagy csak egyszerűen néha lecserélnénk a húst valami másra, érdemes zöldségburgereket készíteni. A fasírt külseje ropogós, a belseje finom puha. A sütőtökhöz rozmaring és zsálya dukál, a fokhagymától és a hagymától pedig eszméletlenül ízletes lesz.
Hozzávalók:
1 közepes méretű sütőtök (40 dkg sült tökpüré)
1 hagyma
3 gerezd fokhagyma
10 levél zsálya
5 levél rozmaring + 1 ág
1 kisebb csokor petrezselyem
1 tojás ½ zsemle
1 evőkanál olaj (pl. tökmagolaj)
só, bors
fekete szezámmag (elhagyható)
egyéb burgerösszetevők, mint zsemle, szósz (pl házi ketchup), rukkola,
- A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, feldaraboljuk. Tepsire tesszük, rápréseljük a fokhagymát, mellérakjuk a feldarabolt hagymát, sózzuk és borsozzuk, hozzáadunk egy ág rozmaringot és a zsályaleveleket. 180 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük.
- A fűszereket leszedjük a tökről, pépesítjük a hagymával. Ha sótlan, még megsózzuk. A pürét összedolgozzuk a fél ledarált zsemlével, a tojással, a tökmagolajjal és a petrezselyemmel és az 5 levél finomra aprított rozmaringgal.
- A masszából pogácsákat formázunk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, ha van, megszórjuk szezámmaggal. 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük. (A házi ketchup és a ruccola nagyon jól kiegészíti a zsemlében.)
3. Sütőtökös-diós muffin
Sütőtökből nemcsak hagyományosabb sós fogásokat készíthetünk, hanem bátran próbálkozhatunk vele édességeknél is. Most egy nagyon egyszerűen elkészíthető, mégis nagyon látványos süteményt mutatunk, amely a sütőtöktől hihetetlenül puha és szaftos lesz.
Hozzávalók 12 darabhoz:
Muffin:
130 g liszt (felesben sima búzalisztet és teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet használtam)
2 tk. sütőpor
100 g darált dió
1 kk. fahéj
fél kezeletlen citrom héja
100 g sütőtök (nyersen)
100 g nádcukor
2 kisebb tojás
100 ml étolaj vagy dióolaj
150 ml tej
Krém:
120 g fehér csokoládé
120 g natúr sajtkrém (pl. Philadelphia vagy mascarpone)
fél kezeletlen citrom héja
fél rúd vanília
1. A muffinokhoz a sütőtököt aprítógépben finomra aprítjuk vagy nagylyukú reszelőn lereszeljük. A sütőtökkel elkeverjük a lisztet, a sütőport, a darált diót, a fahéjat és a lereszelt citromhéjat.
2. Egy másik tálban összekeverjük kézi habverővel a nedves hozzávalókat: a nádcukrot, a tojásokat, az olajat és a tejet.
3. A nedves hozzávalókat a lisztes keverékkel összeforgatjuk. Egy muffintepsit kibélelünk kapszlikkal, és a mélyedésekben elosztjuk a tésztát. A muffinokat 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, átsültek-e. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
4. A krémhez a fehér csokoládét megolvasztjuk (óvatosan, könnyen megég!), és hozzákeverjük a szobahőmérsékletű krémsajtot, a citromhéjat és a vaníliarúd kikapart magjait. A krémet kb. negyed órára hűtőbe tesszük, majd csillagcsöves habzsák segítségével kis habrózsákat nyomunk a muffinok tetejére. (vagy nem flancolunk, hanem egyszerűen a tetejére halmozzuk egy kanállal.