Te tudtad, hogy a banán őse szörnyen rút egy valami volt?

A 7000 évvel ezelőtt banánok sokkal kevésbé voltak felhasználóbarát termékek.

Az ember által egyre gyorsuló ütemben manipulált zöldségek és gyümölcsök egy része jóval kevésbé ergonomikus jószág volt pár ezer évvel ezelőtt. Ha tehát szereted a sárgarépát vagy a görögdinnyét, töltsd a napot a természet fogyaszthatatlan, visszataszító ajándékait feltuningoló gazdák dicséretével. A Tech Insider videója többek között a répafélék, a banán és a görögdinnye randa őseiről is lerántja a leplet. 

Szörnyszülöttek

A tizedik század környékén fejlődésnek indult répa például csak egy random, alaktalan gyökér volt, mielőtt az ember nekiállt szép, hengeres és zamatos zöldséggé alaktani. A padlizsán rokona szintén nehezen hozzáférhető és rút egy valami volt: pici, csutkás és tüskés, ha tárgyilagosak akarunk maradni. A 8000 év alatt méretes, könnyen hozzáférhető, és termékeny kukorica… ne is menjünk bele.

Az meg mi?!

Az igazi horrort azonban a felár ellenében magtalanított változatban is kapható görögdinnye, és a kis floém indák miatt azért még mindig lemaradásban lévő banán őseinek szemrevételezése jelenti. Ezek ugyanis mindenféle, messziről is nehezen eltávolíthatónak és rosszízűnek tűnő falak közé szorított, hatalmas magoktól terhes romhalmazok voltak csupán, mielőtt elkezdték volna kezelésbe venni őket a letűnt korok gazdái. Légy tehát türelmes, ha megint dugóba kerülsz a félpályás útlezárások és a banánok mesterei miatt! 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek