A ’vegán’ szó hallatán sokan hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy a gluténmentes, és zsíros sajtokat/halott állatokat sem tartalmazó ételek egészségesebbek és kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a zsírban fürdő társaik. Az Independent szerint azonban mindez korántsem olyan magától értetődő, ahogy azt sokan gondolják, a vegán életmód népszerűvé válásával párhuzamosan megjelent ugyanis a vegán junk food is.
A táplálkozási szakértők által górcső alá vett ételek között akadt jó pár olyan fogás is, ami bizony kalóriadúsabb opciónak bizonyult, mint a vegán plecsnitől megkímélt társaik.
Lencse vs bolognai
Az egyik étterem lencsés raguja például 610 kalóriával gazdagította a hús helyett a lencsét választó, überegészséges vegánokat, szemben az 508 kalóriát tartalmazó bolognaival. Az ételeket megvizsgáló szakértők szerint ebben az esetben a jobb íz és a kellemesebb állag elérése érdekében vödörszámra felhasznált olaj volt felelős a kalóriatöbbletért.
Yasai Itame
A Wagamama pirított zöldségek mellett tofut tartalmazó fogása szintén több, 842 kalóriát tartalmazott, mint a csirkés változat, ami minden bizonnyal az olajban kisütött tofunak köszönhető a Sun táplálkozási szakértője szerint.
Pizza és hamburger
A pizzákkal és a burgerekkel is hasonló a helyzet, bár a pizzás összehasonlítást csak a 100 kalóriával kevesebbet tartalmazó margherita élte túl. A 825 kalóriás vegán pizzán ugyanakkor több volt a vegán „sajt” és a fokhagymaolaj, ebben az esetben sem a zöldségek voltak tehát a ludasok. A Gourmet Burger Kitchen vegán burgere szintén rosszabbul teljesített, mint a zöldséges változat, a vegán variáció ugyanis közel 600 kalóriát tartalmazott, szemben a csak zöldségekkel operáló burger 485 kalóriájával. Viszont van benne babból készült "húspogácsa".
Persze nem csak a kalóriákon múlik, egészséges-e az, amit megeszünk, nem árt azonban időnként a vegán opciókat is kínáló éttermek körmére nézni.