Szerencsére a balatoni strandokon már nem csak hekket és lángost lehet enni. Hanem például pulled pontyot, kecskesajtos szendvicset vagy házi hamburgert lilahagyma lekvárral. A két balatoni – boglári és keszthelyi – kirendeltséggel is rendelkező Palettából kaptam három receptet. Ha nincs is kedved ponty hasaalját marinálni, vagy fokhagymát konfitálni, a szuper szendvicsek alapötleteit – és például a tökéletes hamburgerszósz receptjét – szerintem érdemes ellesned.
Házi hamburger
Hozzávalók:
- Húskeverék (a Palettában 70% darált marhanyak, 30% darált vesefaggyú az aránya)
- Cheddar sajt
- Egy nem túl terebélyes zsemle
- Csemege uborka
- Lilahagyma lekvár (otthon is meg tudod csinálni, recept a keretesben)
- Római saláta
- Paradicsom
- Bacon
- Hamburgerszósz (pontos leírás a keretesben)
A húst összegyúrjuk, pogácsákat formázunk belőle, majd rózsaszínre sütjük. (Ha van húshőmérőd, 56 fokos maghőmérsékletig sütve lesz az ideális állítólag.) A húst sütés közben sózzuk, borsozzuk, és elég csupán egyszer megfordítani.
Közben a zsemlét kettévágjuk, vajon megpirítjuk, az alját megkenjük a házi hamburgerszósszal.
Így készül a tökéletes hamburgerszósz
Mustárt és ketchupot fele-fele arányban összekeverünk, sóval, borssal, a csemegeuborka levével, finomra vágott csemege uborkával, leheletnyi fokhagymával, kakukkfűvel és worcestershire szósszal ízesítjük.
Majd ráhelyezzük a salátalevelet, arra a paradicsomszeleteket, végül a csemegeuborka szeleteket.
Az uborkákra fektetjük a rózsaszínre sült húst, rátesszük a lilahagyma lekvárt, a sajtszeletet, és a már előre elkészített bacon csipszet.
A lilahagymalekvárt is meg tudod csinálni otthon
Nem kell hozzá más, mint: lilahagyma, méz, szilvalekvár, só, cayenne bors, szegfűszeg, fahéj, egy kis almalé és egy kis fehérbor.
Végezetül óvatosan, nem összenyomva, ráhelyezzük a szósszal megkent bucitetőt.
BIG MEKK, avagy kecskesajtos szendvics
Hozzávalók:
- Kecskesajt
- Házi aioli (például itt egy recept hozzá)
- Rozsbagett
- Bébispenót
- Jégsaláta
- Aszalt paradicsom
- Bazsalikom
A bagettet ketté vágjuk, vajon megpirítjuk. Az alját megkenjük házi aiolival, amire ráhalmozzuk a tisztított, tépkedett salátaleveleket.
A kecskesajt szelet mindkét oldalát megpirítjuk, majd a salátára helyezzük. Tetejére aszalt paradicsomot, bazsalikomot és még egy kis aiolit teszünk, majd ráfektetjük a bagett tetejét.
Pulled Ponty szendvics
Hozzávalók:
- Ponty hasaalja (Balatonboglárról)
- Zöldfűszeres sajkrém (a Palettások Nemesbükről, a Korosajtból szerzik be)
- Bagel
- Bébi spenót
- Marinált lilahagyma
- Konfitált fokhagyma
A boglári ponty hasaalját 12 órán át marináljuk 6%-os sóoldatban babérlevéllel, borókával, rozmaringgal, egészborssal és koriander maggal. Ezután 3 órát füstöljük 75-80 fokon.
A bagelt kettévágjuk, az alját megkenjük jó minőségű sajtkrémmel. Erre halmozzuk a füstölt pontyot, rá a spenót leveleket, amit picit megöntözünk a fokhagyma konfit vajjal és teszünk rá pár darabot a fokhagymából is.
Körbe elhelyezzük a marinált lilahagyma darabokat, erre kerül a bagel teteje.