Teszt: Kiderült, hogy az eperszörpökben nincs is eper

17 különböző márkájú szörpöt ittunk, hogy kiderüljön, az a legjobb, amiben sok az eper.

A műeper íz egy igazán kényes téma, az ipari előállítás során könnyen mellékvágányra lehet futni vele. Pedig az eper finom. Mármint az igazi. Ráadásul az eperszörp nem csak önmagában érdekes, de sokszor felhasználják más italok, például limonádék készítéséhez is. Épp ezért úgy döntöttünk, megnézzük, milyenek a boltokban fellelhető eperszörpök. Az első, ami kiderült róluk, hogy az epret csak hírből ismerik. 

A tesztelésben szakértőként Galajda Péter segített, aki hozott a nemrég az év legjobb gyümölcsszörpének választott Mayer Eper szörpjéből is. Ez lett az etalon szörpünk, vagyis ehhez hasonlítottuk a bolti szörpöket. Abban mindenki egyet értett, hogy a nagyjából házi lekvárnak is beillő eperszörp mentes mindenféle műíztől, a színe is természetes és tényleg eper íze van. Ez utóbbi mondjuk nem meglepő, hiszen a szörpben valóban csak eper van, víz, cukor és egy kis aszkorbinsav, nincs benne tartósítószer vagy mesterséges színezék és ízfokozó. A családi vállalkozásban egyébként kísérleteznek cukormentes változattal is, de egészen egyszerűen még nem találtak olyan édesítőt, ami megfelelt volna az elvárásoknak és nincs mellékíze. Sőt, volt olyan édesítőjük is, ami bár ízben jó lett volna, de a hűtőben tárolt szörpben kis kavicsokká formálódott és csörgött az üvegben, így érthető okokból ez sem jutott el a fogyasztókig. 

A teszt

A szörpöket a csomagoláson jelzett hígítási arány szerint öntöttük fel nem szénsavmentes vízzel. A legtöbb esetében ez hétszeres hígítási arányt jelentett, de a maximum a 23-as hígítás volt, amin még a szakértőnknek is kikerekedett a szeme, ugyanis minél több cukor és aroma kerül bele, annál jobban lehet hígítani. Volt olyan tesztelőnk, aki elmondta, hogy nagyon szereti a mesterségesen mű ízeket, ez a teszt azonban még az ő ízlelőbimbóit is kikészítette. 

Ami teszt közben feltűnő volt, hogy a szörpök színe elég eltérő volt, igazán csak kevés hasonlított az eper tényleges színére, többségük sokkal élénkebb volt, illetve nem érték el ezt a gyümölcsmennyiséget, amitől zavaros lehetett volna. Az összetevők vizsgálata során az is kiderült hogy a legtöbb esetben a gyümölcstartalom az almaléből jön, a többi pedig aroma és színezék és az sem ritka, hogy a gyümölcstartalom gyümölcslésűrítményből jött, vagyis gyakorlatilag szörpöt hígították egy hígabb szörppé. 

A tesztelők a termékeket ismeretlenül, 1-5-ig pontoztak és értékeltek, majd a pontszámaikból vontunk átlagot, ez adta ki a végső eredményt. 

16. helyezett (1 pont) - Kubu 0,7l (699 forint az Auchanban)

A legnagyobb döbbenetet a Kubu szörp okozta, minden egyes tesztelő szeme kikerekedett, mikor kiderült, hogy az általuk emberi fogyasztásra alkalmatlanra értékelt szörp, ami kizárólag mindenkitől csak 1 pontot, vagyis a legkevesebbet kapta, az pont a Kubu. Aztán a második döbbenet akkor jött, amikor a nagybetűvel hirdetett gyümölcstartalomról kiderült, hogy az javarészt alma, pedig hát ki gondolná, hogy egy eperszörpben a gyümölcs az még véletlenül sem eper, hanem alma. A szomorú, hogy ez nem csak a Kubunál, a többi szörpnél is előjött, már amelyikben nem csak víz volt, cukor meg aroma. 

DSC4949
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Nem öntöm rád, mert lehet, hogy mar is."
  • "Szerintem ez emberi fogyasztásra alkalmatlan. "
  • "Borzasztóan keserű. Érzem, ahogy lyukat mar a gyomromba, mint az Alienek nyála!"
  • "Rovarító?"
  • "Édes, de van valami szörnyű gyermekkori ízélményem ezzel"
  • "Gyerekkorom köptetője"

Összetevők: Cukor, Víz, Glükóz-fruktózszörp, Gyümölcslevek sűrítményekből 25% (alma, eper (4%), erdei szamóca), Savanyúságot szabályozó anyag (citromsav), A-vitamin (retinil-acetát) és C-vitamin (L-aszkorbinsav), Színezék (feketerépalé (sűrítményből)), Aromák, Gyümölcstartalom min. 25%.

15. helyezett (1,25 pont)- Fizzi 1l (349 forint a Tescoban)

Mikor sorszám nélkül a konyhában találkoztak vele néhányan a szerkesztőségből, sokan azt kérdezték, hogy ez fagyálló-e, más pedig grillfolyadékra gyanakodott. Nos, a vakteszt során sem aratott túl nagy sikert, ráadásul a címkén található figyelmeztetés szerint a szörp káros hatást gyakorolhat a gyermekek tevékenységére és figyelmére. Azt már nem írják, hogy az azorubinos szörp az aszprin-érzékenyek és az asztmások számára sem éppen jó ötlet

DSC4944
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Bolero színe van."
  • "Lehet, hogy ezt az aromát használják a patkányméreghez is. "
  • "Rettenetes ez a rikító piros szín, csak úgy világít benne a neonszínű mesterséges színezék! Nagyon durva a szaga, ízre pedig olyan, mintha egy marék gumicukrot felöntöttek volna egy üveg Bacardival!"
  • "WC-illatosító íz a legijesztőbb színnel"
  • "Epres tusfürdő íze van"

Összetevők: Víz, Étkezési sav: citromsav, Aroma, Édesítőszerek: ciklamát, szacharin 660 mg/l, aceszulfám-K, Tartósítószer: nátrium-benzoát, Színezék: azorubin

14. helyezett (1,8 pont)- Sconto 2l

Egy újabb "a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat" figyelmeztetés, ami nem éppen bizalomgerjesztő, főleg, hogy ezt a hatást még csak nem is a sok cukor, hanem egy ponszó 4R nevű színezék okozza. Ráadásul ez a színezék több ország szerint is rákkeltő, Norvégiában és Finnországban be is tiltották. Mint később kiderült, senki nem ismerte a Sconto szörpöket, talán nem véletlenül: a 2 literes műanyag palackos kiszerelés nem valami vonzó, ráadásul önteni sem egyszerű belőle. Mivel az összetevőket nem nézték a tesztelők, így csak az íz alapján döntöttek, de még így sem sikerült ennek a szörpnek nagy eredményeket elérni. A maradékot pedig kiöntöttük. 

DSC4939
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Mintha megittam volna a megmosott eper után maradt vizet." 
  • "Kesernyés és fémes utóíz, talán az édesítő miatt."

Összetevők: ivóvíz, étkezési sav:citromsav, édesítőszerek: ciklamátok, Acesulfam-K, Aspartam, tartsítószer: kálium-szorbát, színezékek: karamell, Ponceau 4R

12. helyezett (1,8 pont) - Sió 0,7l (699 forint a Tescoban)

Arra nem számítottunk, ami a Sió szörp kóstolásakor visszaköszönt több értékelőlapon is. Persze felfoghatjuk a természetesség ízének, vagy mondhatnánk rá szépen, hogy animális jegyek jelentek meg benne, de a tesztelők egyértelműsítették: ez bizony istállóíz. 

DSC4971
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Istállóíze van, sőt antilop ízű."
  • "Élénk színű, trágyakupac szagú, büntetően édes, torokkaparó hitványság!"
  • "Tűzrakóhely íz, baromi bizarr"
  • "Állatkert ízű szörp"

Összetevők: Fruktóz-glükózszörp, Szamócalé 30% (sűrítményből), Bodzalé 3% (sűrítményből), Étkezési sav: citromsav, Aroma, Gyümölcstartalom legalább 33% (m/m)., 

12. helyezett (1,8 pont) - Frutta mix 0,5l (790 forint a Tescoban)

23 szoros hígítási arány? Ember legyen a talpán aki ezt rendesen kiméri, szakértőnk szerint ez túl sok jóval nem is nagyon kecsegtet. 

DSC4959
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Ez pokoli."
  • "Színre grillbegyújtó folyadék, sajnos ízre is. Rettenetesen keserű.
  • "Rettenet utóíz, ez mi?
  • "Klasszikus szörp ízű szörp"
  • "Kirázott tőle a hideg"

Összetevők: Glükóz-fruktóz szirup, Víz, Eperlé 50% (sűrítményből visszahígítva), Étkezési sav: citromsav, Édesítőszerek (Na-ciklamát, aceszulfám-K, stevia), Aroma, Tartósítószerek (kálium-szorbát, Na-benzoát), Aszkorbinsav, B-carotin, Az ajánlott hígítás szerint elkészített ital gyümölcslé tartalma legalább 2,08%.

11. helyezett (1,9 pont) - Piroska 0,7l (599 forint a Tescoban)

A Piroska szörp már óvodai szülinapok elengedhetetlen kelléke volt, azóta is klasszikus, csak hát közben felnőttünk és kiderült, hogy az igazi eperszörp teljesen más ízű. Hosszú Katinka is ezt ajánlja, de reméljük ő azért nem ezt isssza. Különösen versenyek előtt lenne szívás, a szörp ugyanis nem hat valami jól az éltekedvre.

DSC4967

  • "Színre és ízre is a cseresznyés Blend-a-Med fogkrémre hajaz. Csak ha ezt lenyelem, mint gyerekkoromban a fogkrémet, kimarja a gyomrom, és visszahozza a refluxomat! "
  • "Italporszerű"
  • "Italpor és azonnal mar."
  • "Kicsit édes, de nincs keserű utóíze"

Összetevők: Fruktóz-glükózszörp és kristálycukor változó arányban, Víz, Szamócalé min. 33% (sűrítményből), Étkezési savak (citromsav, aszkorbinsav), Színezék (bodzasűrítmény, antocianinok), Aromák, Szamócalé tartalom min. 33%

9. helyezett (2 pont)- Pölöskei 1l (399 forint a Tescoban)

A Pölöskeiben csak a diabetikus változatot találtuk meg, és ahhoz képest nem is teljesített rosszul, hogy mindenki úgy gondolta, hogy az édesítősek biztos a legvégén lesznek majd. Az igazán szuper az lett volna, ha valaha látott volna epret is, de az sajnos nem került bele, érje be helyette az aquafitt ásványvízzel az ember. 

DSC4947
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Pillecukor íz, keverve egy kis limonádéval. De kizárólag csak nyáron innám, ha már nagyon-nagyon szomjas vagyok és megkínálnak vele!"
  • "Nagyon fura mellékzöngéje van"
  • "Kesernyés epres íz egy kis rágós beütéssel"
  • "Édes íz, keserű utóízzel"

Összetevők: Pölöskei Aquafitt természetes ásványvíz, Étkezési sav (citromsav), Édesítőszerek (nátrium-ciklamát, aceszulfám-K, szukralóz), Színezék (koncentrátum fekete répából), Aromák, Tartósítószer (nátrium-benzoát)

9. helyezett (2 pont) - Méhes-Mézes 0,5l (1099 forint az Auchanban)

Nagyon örültünk, hogy ebben van végre eper, de valószínűleg a méz vitte el egy olyan irányba, amitől nem került feljebb a termék. 

DSC4956
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Ez mitől narancssárga?"
  • "Gyümölcsíze van, de ez a gyümölcs nem létezik. Talán csipkebogyó, de az nem lehet benne, mert az sokkal drágább, mint bármi más. "
  • "A színe a csipkebogyó teáé, az íze a mézes pálinkáé. Sajnos így is torokkaparó vacak. "
  • "Édes és nincs keserű utóíze. "
  • "Epret várva furcsa, hogy csipkebogyóteára emlékeztet."

Összetevők: cukor, földieperlé 40 % (sűrtményből), méz 2 %, étkezési sav:citromsav, természetes aroma

7. helyezett (2,1 pont) - Tesco Value 2l (199 forint a Tescoban)

Ahhoz képest, hogy mennyire rosszul nézett ki a csomagolása, nem is volt olyan borzasztó a Tesco szörpje. Talán közrejátszott az is, hogy a tesztelők a Kubu után kóstolták és hiába ettek rá egy tonna kisperecet és ittak az etalon szörpből, talán felüdülésként hatott rájuk ez a szörp, amiben sajnos eper nincs, de úgy tűnik az aromagyáras vegyészek legalább nem végeztek rossz munkát. 

DSC4955
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Szőlőíze volt." 
  • "Hubba Bubba rágó, szappanos vízzel felhígítva."
  • "Ezektől elfelejtettem írni."
  • "Kesernyés ez is, de legalább nincs nagyon íze."
  • "Becsületes műeper íz"

Összetevők: Ivóvíz, Étkezési sav: citromsav, Aroma, Édesítőszerek: nátrium-ciklamát, aceszulfám K, aszpartám*, Tartósítószer: kálium-szorbát, Bodza sűrítmény, Szőlő sűrítmény, *Fenil-alanin forrást tartalmaz.

7. helyezett (2,1 pont)- Reál 0,7l (299 forint a Reálban)

A Reál gyümölcsszörpje Pölöskei Aquafitt vizet tartalmaz, úgyhogy nem nehéz azt a következtetést levonni, hogy ebben bizony tök ugyanaz van mint a Pölöskeiben, csak más az ára, illetve kicsit több köze van az eperhez. Na, azért nem kell megijedni, kemény 1 százalék szamócalé van benne. 

DSC4962
Kaszás Tamás / Dívány
  • "A szervezetem ki akarja vetni magából ezeket. "
  • "Nagyon édes és semmi más, nincs más íz, csak az összetapadó száj"
  • "Elsőre jó, de utána..."
  • "Nagyon világos a színe, de ízre elég kellemes, semleges."

Összetevők: Pölöskei Aquafitt természetes ásványvíz, fruktóz-glükózszörp, gyümölcslevek (25% sűrítményből visszahígítva: 24% almalé, 1% szamócalé), étkezési sav (citromsav), színezékek (bodzalé, koncentrátum fekete répából), tartósítószerek (nátrium-benzoát, kálium-szorbát), aromák, stabilizátor (xantángumi), édesítőszer (szukralóz)

5. helyezett (2,3 pont)- Auchan 0,7l

Az Auchan szörpje illatra egész jónak tűnt, de sajnos összességében érezni lehetett rajta, hogy nem sok eper került bele, ami azért egy eperszörp esetében nem túlzottan szerencsés. 

DSC4942
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Elsőre keserű, aztán émelyítően édes."
  • "Halvány rózsaszín, epres illattal és ízzel."
  • "Rágós utóíze van" 

Összetevők: fruktóz-glükózszörp, szamócalé (gyümölcssűrítményből visszahígítva), természetes ásványvíz, étkezési sav (citrmsav), színezőanyagok (bodzalé 0,27%), koncentrátum fekete répából, szamócaaroma. 

5. helyezett (2,3 pont)- Yo 0,7l (999 forint a Tescoban)

Nagy öröm, hogy ebben már kemény 10 százalék szamóca van, persze sűrítményből, de legalább tartósítószert és mesterséges színezéket sem tartalmaz, na meg a gyerek sem lesz tőle hiperaktív vagy figyelemhiányos. 

DSC4945
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Kellemes lekváríz és -illat."  
  • "Szerencsére nem olyan tömény, mint a többi."
  • "Savanyú, bodzás mellékízzel"
  • "Van egy minimális eper íze"

Össztevők: Cukor, Glükóz-fruktóz szirup, Víz, Gyümölcslevek szamóca- (10%), feketeberkenye-, bodza- és almalé sűrítményekből, Étkezési sav: citromsav, Aroma

4. helyezett (2,4 pont)- Spar Premium 0,7l (1049 forint a Sparban)

Jó helyezést ért el a Spar prémium szörpje is, ebben legalább van szamóca is, illetve szamócalé, mégis többen ice teának tippelték. 

DSC4973
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Ezt végre nem színezték halálra. Csipkebogyóra emlékeztet. "
  • "Ice tea színű, ice tea ízű. Biztos hogy ez szörp?"
  • "Sárga színű, olyan mint az almalé. Nem almalé?"

Összetevők: szamócalé (60 % sűrítményből), cukor, citromlé (sűrítményből), természetes szamóca aroma. 

3. helyezett (2,5 pont) - Szobi 0,7l (539 forint a Tescoban)

Bár gyermekkorunk márkája a Szobi is, sajnálatos, hogy ebben is azt jelenti a 33 százalékos gyümölcstartalom, hogy csak a 3 százalék eperlé. Mindenesetre már az a 3 százalék és az aromák is elégnek bizonyultak a harmadik helyhez. Illetve minimum 3 százalék, mert az egész összetevőlista úgy tűnik, mintha úgy készülne, ahogy éppen összejön. Változó arányban van benne cukor és fruktóz-glükózszörp és a gyümölcstartalom is minimum annyi, amennyi a csomagolásra van írva, de az is lehet, hogy jó napunk van és valamivel több. 

DSC4964
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Nincs színe, szaga sem sok, reméljük íze sem."
  • "Eperíze nincs sok, de legalább nem elviselhetetlen."
  • "Ebbe elfelejtették beletenni a színezéket."
  • "Iható!!!!"
  • "Ez nem mar annyira!"
  • "Kicsit szőlő íze van, de a többihez képest ez felüdülés"

Összetevők: Fruktóz-glükózszörp és kristálycukor változó arányban, Víz, Almalé min. 30%, Földi eperlé min. 3% (sűrítményből), Étkezési savak (citromsav, aszkorbinsav), Színező növényi kivonat (bodzasűrítmény), Aromák, Tartósítószerek (K-szorbát, Na-benzoát), Gyümölcstartalom min. 33%

2. helyezett (2,8 pont) - Tesco 0,7l (459 forint a Tescoban)

Tartósítószert nem tartalmaz, viszont van rá elégedettségi garancia, ha nem tetszik, akkor vissza lehet vinni, de mivel nagy meglepetésre a második lett a versenyen, ezért megtartottuk. 

DSC4953
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Paradicsomszaga van, de egészen jó "
  • "Egész szép a színe"
  • "Epres íze nincs, de valami gyümölcs talán van benne."

Össztevők: Fruktóz-glükózszörp, Ivóvíz, Szamócalé 33% (sűrítményből visszahígítva), Étkezési sav: citromsav, Színezékek: antociánok, szulfitos ammóniás karamell, Bodzalé, Szőlőlé, Aromák, Bodzalevél, szőlőlével és színezékkel színezve

     

1. helyezett (3,4 pont) - Ági 0,7l (549 forint a Tescoban)

Nincs benne tartósítószer, nincs benne édesítő, úgyhogy a keserű utóíz itt már nem jelent meg. Eperből nem sok került bele, mégis összességében ez az, ami a legjobb választásnak bizonyul, ha hipermarketben vennénk szörpöt. 

DSC4968
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Ez nem maró, nincs brutális mellékíze, ettől nem lesz azonnal hányingerem"
  • "Felvizezett ipari gyümölcslekvár"
  • "Becsületes iparosmunka"
  • "Epres illat, az ízében is van eper. Halleluja!!"

Összetevők: Fruktóz-glükózszörp, Ivóvíz, Gyümölcslevek (almalé 24,5%, szőlőlé 5,5%, szamócalé 3%, sűrítményből visszahígítva), Étkezési sav: citromsav, Aromák, Színezékek: antociánok, szulfitos-ammóniás karamell, Bodzalé, szőlőlé, Vitamin: C-vitamin, Gyümölcstartalom: min. 33%.

A szakértő listája

Galajda Péter már az elején azt mondta, hogy jó szörpöt PET palackból nem lehet kinyerni, és igaza is lett. A jó helyezést elért termékek mindegyike üvegpalackos volt, így akár már ez jel lehet a boltban, igaz így is érhetnek meglepetések. Az ő listájában egyébként az Ági, a Méhes-Mézes, a Spar Premium és Piroska szörpöket ajánlaná bátran, nála is az Ági szörp lett a befutó, ahogyan a tesztelőknél. 

Próbálkozz házival!

Egyébként otthon sem nagy kunszt szörpöt készíteni: a gyümölcsöt fel kell főzni cukorral, majd át kell szűrni és gyakorlatilag kész is. Galajda Péter hozott a gyömbérszörpöt is, ami tökéletes télre forró vízzel vagy teával, de van aki pitypangból vagy kakukkfűből készít szörpöt. Szörpízekkel tehát gyakorlatilag a végtelenségig lehet kísérletezni, főleg, hogy süteményekbe, tejberizshez vagy akár koktélokhoz is fel lehet őket használni őket, de mártásokat is készíthetünk szörppel. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek