Nincs a flódninál borzalmasabb dolog a világon. Macerás, bonyolult, hosszú elkészíteni. Zsíros, cukros, egészségtelen. És nincs a flódninál finomabb dolog az egész földkerekségen. A flódni a zsidó zserbó. Minden benne van, amit csak szeretek: mák, dió, alma, bor, méz, szilvalekvár. Annyi kalória van egy szeletben, hogy etióp falvakat lehetne vele jóllakatni. Megeszem, és tele vagyok - de mégsem tudom abbahagyni.
Nagy fáradságosan elkészítem, és miután kiraktam az asztalra, fél órán belül se híre, se hamva, aztán meg nyöszörög nekem az egész család, hogy fáj a hasuk. Hát fájjon! Bezzeg nekem alig jutott valami… csak egy-két szelet… de ki számolja...
Így készítem el:
Tészta
25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
25 dkg vaj (ne használjon margarint, az sértés.)
10 dkg porcukor
3 db tojássárgája
1 dl fehérbor (kóser)
1 késhegynyi sütőpor
1 csipet só
Almás réteg
70 dkg savanyú alma
2 ek méz
1 citrom leve
fahéj, szegfűszeg
Mákos réteg
20 dkg darált mák
10 dkg cukor
5 dkg mazsola (elhagyható)
1.5 dl fehérbor
Diós réteg
20 dkg darált dió
10 dkg cukor
5 dkg mazsola
1.5 dl fehérbor
Az összeállításhoz
25 dkg házi, sűrű szilvalekvár
1 db tojás
Először (egy nappal előtte) a tésztát készítjük el.
- A kétféle lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a sütőport, a porcukrot. Rákockázzuk a hideg vajat, melléütjük a sárgákat.
- Összemorzsoljuk, majd összedolgozzuk a borral.
- Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük pihenni.
Másnap elkészítjük a töltelékeket:
- meghámozzuk, majd lereszeljük az almát. Kinyomkodjuk és lecsöpögtetjük, hogy a fölösleges lé ne áztassa el a tésztát. Összekeverjük a citrom levével, a mézzel és a fűszerekkel (ízlés szerint).
- Az 1,5 dl fehérbort a mazsolával és cukorral kicsit összeforraljuk (míg a cukor megolvad). Leöntjük vele a darált diót, összekeverjük, és félrerakjuk.
- Hasonlóan járunk el a mákkal is.
- Megvárjuk, míg a kétfajta boros töltelék kihűl.
Összeállítjuk az egészet
- Kivesszük a tésztát a hűtőből, négy egyenlő részre osztjuk.
- Egy 25x35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral.
- Az egyik tésztát kinyújtjuk, belesimítjuk.
- Megkenjük szilvalekvárral, majd rátesszük a kihűlt diós krémet.
- Kinyújtjuk a második lapot, rátesszük.
- Ezt is megkenjük szilvalekvárral, majd rásimítjuk a kihűlt mákot.
- A harmadik lapot kinyújtjuk, rátesszük.
- Szétterítjük rajta az almás tölteléket.
- Az utolsó lappal lefedjük.
- A sütemény tetejét megkenjük a felvert tojással.
Aztán megsütjük
- Lassú tűzön (170-180 fokon) addig sütjük, amíg szép aranybarna nem lesz a teteje.
De zsidó-e a flódni? És magyar-e? Ez egy nagyon jó kérdés. Hasonlóan vitatott eredetű sütemény, mint a bejgli. nagy valószínűséggel Pesten árulták először, és innen terjedt el a kelet-európai, főleg zsidó konyha édességeként.
Mivel a zsidóknál a mák és a dió a termékenységet szimbolizálja, az ünnepek alapvető süteménye lett: alapanyagaiban és ízvilágában azonban annyira harmonizál a kelet-európai konyha ízeivel, hogy a térségben általánosan elterjedt, kedvelt sütemény, magyaroktól svábokon át a szlovákokig. Az egyik eredetmonda szerint egy pesti zsidó mamma gyúrta összes egy süteménybe mindazt, amit szeretett, és sütötte ki bejglitésztában – akárhogy is, ha Ön kedveli a mákos-diós-szilvalekváros-