Auguszt József: a margarin könnyű testi sértés

Olvasási idő kb. 9 perc

Az Auguszt fogalom generációk óta. Pedig látszólag nem több, mint egy cukrászda, ahol hagyományos és újragondolt süteményeket ehetünk. De mért lett fogalom a nevük? Hogyan lehet minden nap együtt dolgozni, majd együtt indulni haza? Miért jár be hajnalban a mester a cukrászdába? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Fény utcában.

Auguszt József jónak látja tisztázni már az interjú elején a fogalmakat, miközben felesége, Ibolya decens bejgliket tesz az asztalra.

A cukrászok közt vannak mestercukrászok és cukrászmesterek - magyarázza. "A mestercukrász az egy olyan kitüntetés, amit azok a cukrászok kapnak, akik valami szépet, jót és hasznosat csináltak életükben, a cukrászmester pedig egy szakma, amiből vizsgázni kell. Régen csak cukrászmester nyithatott cukrászdát, ma már akárki." - részletezte, úgyhogy ezzel tisztáztuk is az alapfogalmakat.

Minden nap legkésőbb ötkor kel

Auguszt József legkésőbb reggel ötkor kel, majd lesétál a műhelybe. Szerencsére nem laknak messze, ami nem véletlen, mindig fontos szempont volt számára, hogy közel lakjon a munkahelyéhez. Bekapcsolja a kávégépet, főz egy főzetet, elindul a nap.

Reggel a mandulás és a tökmagos sósat elkészíti, mire bejönnek a többiek addigra már sül is. Lassan a többiek is beérnek, és elindul a nap. Adminisztráció, beszerzés következik, a dolgozók panaszainak meghallgatásával folyik a nap.

A krémest is maga főzi, biztos ami biztos. Mindezt úgy, hogy József már nyugdíjas. A cukrászaik nagy része évek óta itt dolgozik, van aki 37, más 26 éve dolgozik a családi üzletben. Van egy erős mag. Sok tanuló van mert szeretnék, ha a szakmát át tudnák adni, 100 tanuló fordult meg az üzletben 30 év alatt, közülük egy lett önálló cukrász, és 4-5-en vannak, akik cukrászok maradtak. 

"Franciaországban ha valaki elmegy cukrásznak vagy szakácsnak, az egy élethivatás. Nálunk azt látják, hogy a cukrász jól keres, azt gondolja, hogy ő is cukrász lesz - pedig ez egy életforma. " - mesélte nekünk.  

Auguszt József és felesége 16 éve dolgoznak együtt, és arra a kérdésre, hogyan lehet együtt élni, és együtt dolgozni jól, az a válasz: A házasságban az egyik félnek mindig igaza van. A másik a férj. 

A margarin könnyű testi sértés

Pedig Ibolya számára nem indult ilyen egyszerűen az élet. Brassóban nőtt fel, hamar elszakadt otthonról, az egészségügyben dolgozott sokáig. Aztán találkozott Józseffel. Háziasszonyként kezdte pályafutását, titokban, lánynevén jelentkezett a cukrásziskolába, nehogy kiderüljön, ki is ő valójában. 

A cukrászda híres arról, hogy jó minőségű alapanyagokkal dolgoznak, itt nincs margarin meg növényi tejszín, na nem is szénhidrátszegények a sütemények. Mindez nem véletlen, Ibolya szerint férje azonnal elválna tőle, ha margarinnal lépne be a műhelybe. "Az utolsó margarinvásárlásom után mentem haza, és a kosár tetejére raktam a margarint. Ami egyszercsak beesett a liftaknába. Ez egy jel volt, azóta sincs margarin a házban." A margarin könnyű testi sértés - vélik mindketten.

Sok éve dolgoznak és élnek együtt. Ennek szerintük mindössze annyi a titka, hogy bizonyos kompromisszumokat meg kell kötni, "Az egyikünknek több a tapasztalata, a másikunk viszont több ötletet és innovációt hoz." 

Divatok jönnek, a minőség nem avul el

Felvetjük, hogy a cukrászda tradicionális süteményekben erős, nem lehet könnyű megújítani a kínálatot.  "Szerintem a '20-as, '30-as évek beli cukrászda kínálatát letenném a pultra, óriási siker lenne. Akkora választék volt régen a süteményekből. Az évek során minden változott, mi is számos ötletet hozunk külföldről, de tartani kell a régit is. Nálunk van indiáner, sokan amikor meglátják, felsóhajtana, mert nem ettek 40 éve. Számos desszert van, ami az Auguszthoz kötődik, ezeket nem szabad kivenni a kínálatból. " 

Van egy fél pult, ami hagyományos,és fél, ahol az újdonságok vannak. "Most a színes ecler lesz a divat, a színnek megfelelő töltelék kerül bele, aztán majd jön valami más. Az emberek vágynak az újdonságokra, de valójában ezek sosem új dolgok. A csokimousse egy Rigó Jancsi alap - csak kevesebb cukorral, most ez a trend." - meséli Ibolya, aki sokat jár külföldre tanulni. 

Macaron, mille feuille? Itthon estikének meg krémesnek hívták

Az is kiderült, hogy a macaront egy luxemburgi cukrász készítette először a Sprüngli számára (Ez Svájc egyik legjobb cukrászdája), aztán Pierre Hermé (ő pedig Franciaország leghíresebb cukrásza) elkezdte csinálni, és óriási marketinget kapott.

Pedig a macaron létezett Magyarországon is, csak estike néven. Kicsit más volt a recept, de ugyanaz a technológiája.

"Az ember ha az alapot ismeri, akkor rádöbben, hogy mennyi mindent készítenek ugyanúgy, csak máshogy hívják. Azt látom, hogy a krémest mindenki magáénak tudja, sülve, főzve, habosan. Minden országnak megvan a saját krémese" -meséli Ibolya. A nálunk elterjedt verzió az Osztrák-Magyar Monarchiából származik, a francia mille-feuille ugyanez, csak mi fehérjével könnyítünk, a franciák pedig tejszínnel. És több a lapok száma." - vázolta fel Ibolya a süteményföldrajzot. 

Az Auguszt 150 éve családi kézben van, és az egyik legfontosabb jelszavuk az, hogy "mindegy, hogy néz ki az üzlet, csak a sütemény legyen jó". Talán ez az oka, hogy az egyik legismertebb cukrászat az övék Magyarországon. Aki ide jön, az mindig ugyanazt a minőséget kapja. Nemegyszer fordulnak meg olyanok az üzletben, akik disszidáltak, és 30-40 év után csodálkoznak rá az üzletre.

Generációk nőttek fel a szemünk előtt

Sokan azokat az ízeket keresik, amelyek gyerekkorukban jó élményekkel párosulnak. Nem véletlen, hogy itt a gyerekeknek extra odafigyelés jár. "Úgy nevelem a lányokat, hogy adjanak a gyerekeknek egy pogácsát, egy jó szót, ez nem kerül semmibe, de a gyereknek egy örök emlék. Itt nőnek fel generációk előttünk, hozzák a barátnőjüket, innen rendelik meg az esküvői tortát, jönnek a babával. De az is megszokott, hogy itt van az angolóra, vagy itt várják meg a szülőket. Ez multicukrászda" -részletezte Ibolya. 

Ami biztos, hogy a minőség alap, és a tulajdonosok bent élnek gyakorlatilag az üzletben. Ibolya a vendégekkel foglalkozik, József a műhelyben tartja a frontot. "Nem mindegy, hogy az ember hogy fogadja a vendéget, hogy mit kap, hogyan kapja meg. Mi mindig itt vagyunk, és a vendégnek is fontos, hogy a lássa, itt vagyunk. Gyakran már a személyzettől is megkérdezik, hogy maga rokon?"

"Apukám mindig azt mondta, a kávé mellé jár egy mosoly is. Régen mindig ő főzte a kávét, és amikor jöttek a piacra vagy a piacról, udvarolt a hölgyeknek." - mesélte József, akinek szavait Ibolya is megerősítette, hisz még neki is udvarolt apósa. 

Az a jó, ha a dolgoknak lelke van

Ibolyának semmilyen cukrász ambíciója nem volt, de főzni mindig szeretett. Elmondása szerint nem családi nyomásra állt be cukrásznak, látta az előnyeit és a hátrányait is. Amikor idekerült, egy földszinti kis bolt volt mindössze az üzlet, az emeletet, ahogy József fogalmaz "Ibolya kapta." Nem véletlen, ő azonnal azon gondolkodott, hogy kéne átalakítani a cukrászdát.

Manapság már nem dübörög úgy a bolt, mint a rendszerváltás előtt, de bíznak benne, hogy ez változni fog. Ha Ibolyán múlik, mindenképp.

"Ha megkérdezi egy vendég, hogy mi van a bejgliben és annyit mondok mák, ott meghalt a dolog. Ebben fűszerek vannak, ennek lelke van, ebbe benne van az emberek tudása, a gyakorlata minden. Amikor kérnek egy diós bejglit, és azt mondják, ja ez ennyibe kerül? Akkor elgondolkodom rajta, hogy tudja-e, mi minden van emögött?

Nem csak egy termék, hanem annál sokkal több. Már az alapanyag sem mindegy, mert mi ismerjük, akiktől vesszük, annak van egy lelke, aki tavasztól őszig nevelte a diót, tudja, hogy hova kerül, mi tudjuk, hogyan készítjük el, mit adunk ki a vendégnek, hogyan csomagoljuk? Ez nem csak annyi, hogy tessék. 

Most, hogy hazajöttem Párizsból mondtam a férjemnek, hogy voltam a Bon Marché Rive Gaucheban, ami egy luxus élelmiszer áruház. Az eladónő rám se nézett, a pénztáros nem nyúl a pénzhez. Kis fekete kosztümben, felöltözve, csak csomagol, és udvariasan mosolyogva átnyújtja a terméket. De mit ad el? Minőséget.

Nem volt felesleges eladó, nem álldogált senki, és támasztotta a pultot. Ahogy megfordultam, látták, hogy keresem őket, azonnal előkerülnek, de addig nem erőltették rám magukat, nem mondták, hogy "szóljon ha kér valamit".. Ezt mondom én is az alkalmazottaknak, hogy figyeld meg a vendéget. Nézd meg a következő napját. A következő vásárlását. A személyesség nagyon fontos. " 

Akinek rossz napja van, annak nem ízlik annyira a sütemény

Ibolyának nagyon jó az arcmemóriája, felismeri a vendéget, két alkalom után tudja, ki mit szokott vinni, hogy issza a kávét. Hitvallása, hogy mindenki szereti az édességet, és mindenkit boldoggá tesz. 

Itt nincsenek modern cukorhelyettesítők, maglisztek, itt cukor van, tejszín, és fehérliszt. Szerintük ők cukrászok, és nem értenek ezekhez, az egy külön szakma - vélik.

Ha valakinek rossz a kedve, akkor nem ízlik annyira a sütemény - mondják. Elfogadják, ha egy vendég szerint nem jó valami, rutinosan állnak a problémákhoz.

Eközben elhangzik egy súlyos vallomás: Ibolya nem szereti a csokoládét, csak a fehéret eszi meg néha-néha. Szerinte ennek az az oka, hogy, ő Brassóban nőtt fel, ahol "nem folyt a csokoládé a csapból". Kakaó volt, de mértékkel. 

A környéken inkább a német befolyás érvényesült- sütemény szempontból, kevéssé a magyar. Ott a Baumkuchen - a kürtöskalács erdélyi verziója hódított. Ibolya szerint mindezek ellenére a mamája krémese jobb, mint a férjéé, szerinte azért, mert a sárga krém főzésekor rum került a süteménybe. "Sokszor visszagondolok, hogy mit tehetett bele.."

Ibolya sokat jár külföldre továbbképzésekre, ott kapcsolatokat épít, és sokat tanul. Egyébként is imád nyelveket tanulni, beszél törökül,perzsául, és persze a nagy világnyelveken. Ő egyébként nagyon szereti a keleti kultúrát, kedvenc gyümölcse a gránátalma, nem megszokott módon a karácsonyi képeslapra is gránátalma került, a bejglik mellé.

Próbáltuk is megfejteni a titkot, mit tud az Auguszt bejglije, amiért sorban állnak az emberek, és arra jutottunk, a tészta és a töltelék tökéletes arány - előbbi ugyanis nincsen szinte- a fűszerezés és a dió megfelelő állaga az, amitől úgy érezzük, ez egy tökéletes sütemény.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

  • Édes otthon
Alig két hét maradt a váltásra – sokat spórolhat, aki lép
Alig két hét maradt a váltásra – sokat spórolhat, aki lép

Nem érdemes halogatni a váltást, sok pénz múlhat rajta.

március 18., 13:36

  • Önidő
Ez a világ legbizarrabb versenye: szigorú szabályai mellett még fájdalmas is
Ez a világ legbizarrabb versenye: szigorú szabályai mellett még fájdalmas is

A világ legbizarrabb versenye alaposan próbára teszi az indulókat.

március 18., 15:10

  • világom
Itt nézheted, hogy érnek földet 9 hónap után az űrben rekedt asztronauták
Itt nézheted, hogy érnek földet 9 hónap után az űrben rekedt asztronauták

Kövesd élőben, ahogy kilenc hónap után végre visszatérnek az űrben rekedt asztronauták!

március 18., 14:36

  • világom
Tévedhettek a hatóságok Gene Hackman feleségének halálával kapcsolatban
Tévedhettek a hatóságok Gene Hackman feleségének halálával kapcsolatban

A telefonhívások elemzése után kiderült, hogy Gene Hackman felesége nem abban az időpontban halt meg, amit eddig feltételeztek.

március 18., 12:40

  • Édes otthon
Így tartották tisztán 100 éve Budapestet
Így tartották tisztán 100 éve Budapestet

130 évvel ezelőtt a főváros utcáit még nem takarították szervezett módon. Miként vált tisztává akkoriban Budapest?

március 18., 16:00

  • életem
Furcsa eszköz tartotta távol a férfiakat a nőktől tánc közben: ezért volt rá szükség
Furcsa eszköz tartotta távol a férfiakat a nőktől tánc közben: ezért volt rá szükség

A nők és a férfiak nem simulhattak össze az 1920-as években, erről egy furcsa eszköz gondoskodott.

4 perce

  • Mindennapi
Könnyen elfelejtjük ezeket a KRESZ-szabályokat, pedig 3 büntetőpont jár értük
Könnyen elfelejtjük ezeket a KRESZ-szabályokat, pedig 3 büntetőpont jár értük

Apró hibának tűnhetnek, mégis 3 büntetőponttal „jutalmazhatják”.

március 18., 12:10

  • világom
Ebben a faluban mindenki youtuber: így telnek napjaik
Ebben a faluban mindenki youtuber: így telnek napjaik

A faluban szinte lehetetlen olyan embert találni, aki ne szerepelt volna valamilyen Youtube-videóban.

március 18., 16:46

  • világom
Ebben az országban ételt készítenek a poloskák feromonjaiból: kézzel préselik ki a nedvüket
Ebben az országban ételt készítenek a poloskák feromonjaiból: kézzel préselik ki a nedvüket

Bár nálunk szokatlan, ebben az országban bizonyos ételekhez adva nagyon is kedvelt e bogarak nedűje.

március 18., 14:00

  • Édes otthon
Kedvezményt kap több százezer MVM-ügyfél – ők jogosultak rá
Kedvezményt kap több százezer MVM-ügyfél – ők jogosultak rá

Jó hírt és kedvezményt kaptak az MVM bizonyos ügyfelei.

március 18., 17:30

  • Offline
Ez az 500 éves fa már tömegeknek segített párt találni: saját irányítószáma is van
Ez az 500 éves fa már tömegeknek segített párt találni: saját irányítószáma is van

Ez az 500 éves fa segít a szerelmeseknek párt találni.

március 18., 06:30

  • Önidő
„A mirígy Széphalmon is pusztít”: így próbálta Kazinczy átvészelni a kolerajárványt
„A mirígy Széphalmon is pusztít”: így próbálta Kazinczy átvészelni a kolerajárványt

Kazinczy Ferenc leveleiben a zempléni koleralázadásokról is beszámolt.

március 18., 19:30

  • Testem
Így tanultak a bábák a 18. században, meglepődsz a módszereken
Így tanultak a bábák a 18. században, meglepődsz a módszereken

Ma már el sem tudjuk képzelni a bábák e kezdetleges módszereit.

március 18., 19:00

  • Offline
Alapkvíz biológiából: a 10 pont kötelező!
Alapkvíz biológiából: a 10 pont kötelező!

Ha a biológiai alapismeretek a kisujjadban vannak, ezzel a kvízzel sem lehet gondod!

március 18., 06:46

  • világom
Ezek az állatok veszik át az uralmat a Földön, ha kihal az emberiség
Ezek az állatok veszik át az uralmat a Földön, ha kihal az emberiség

A tudósok rájöttek, melyik állat tudna a Földön új civilizációt építeni.

március 18., 18:30

  • Offline
Kádárt és Szálasit ugyanaz a bíró vonta felelősségre – később börtönben kötött ki
Kádárt és Szálasit ugyanaz a bíró vonta felelősségre – később börtönben kötött ki

A sors kegyetlen fintora, hogy ugyanaz a bíró ültette a vádlottak padjára Szálasit és Kádárt. Utóbbi azonban bosszút állt a börtönévekért.

március 18., 20:00

  • világom
Életveszélybe kerültek egy kutatócsoport tagjai az Antarktiszon: fenyegetőző kollégájukkal vannak összezárva
Életveszélybe kerültek egy kutatócsoport tagjai az Antarktiszon: fenyegetőző kollégájukkal vannak összezárva

Egy kutató e-mailben kért segítséget, miután kollégája állítólag bántalmazta és rettegésben tartja a többieket: a fenyegetés elől nem menekülhetnek.

március 18., 11:40

  • Édes otthon
Ha van testvéred, erről tudnod kell: ez a gyerek a szülők kedvence
Ha van testvéred, erről tudnod kell: ez a gyerek a szülők kedvence

Kutatók megvizsgálták, hogy általában melyik gyerek a szülei kedvence – az eredményen még a szakemberek is meglepődtek.

március 18., 06:00

  • lájfhekk
Így szerezte vissza egy magyar a pénzét, amit csalók loptak el
Így szerezte vissza egy magyar a pénzét, amit csalók loptak el

Nem volt elég körültekintő, nagy összeget zsákmányoltak tőle a csalók.

március 18., 11:10

  • világom
Szokatlan látogatót fogadhat a beteg pápa: Károly király Kamillával látogatná meg
Szokatlan látogatót fogadhat a beteg pápa: Károly király Kamillával látogatná meg

Az állandó orvosi felügyelet és betegsége dacára Ferenc pápa nem mondta le a találkozót Károly királlyal és Kamillával.

március 18., 10:36

  • Szülőség
Az anyák szja-mentessége miatt módosul egy adókedvezmény felhasználása sokaknál
Az anyák szja-mentessége miatt módosul egy adókedvezmény felhasználása sokaknál

Egy másik kedvezmény is változik a két- és háromgyerekes édesanyák szja-mentessége miatt.

március 18., 10:05

  • Mindennapi
Fontos tilalmat oldott föl a Nébih, sehol sem marad érvényben
Fontos tilalmat oldott föl a Nébih, sehol sem marad érvényben

Rengeteg embert érint a Nébih tilalmának föloldása.

március 18., 07:46

  • Mindennapi
Emelést kapnak a nyugdíjasok – ám van ezzel egy komoly bökkenő
Emelést kapnak a nyugdíjasok – ám van ezzel egy komoly bökkenő

Jó hírnek tűnik a biztos nyugdíjemelés, ám van vele egy nagy probléma.

március 18., 08:05

  • világom
Járni is alig tudnak, szemük örökre elromolhat: ez vár az űrben rekedt asztronautákra a Földön
Járni is alig tudnak, szemük örökre elromolhat: ez vár az űrben rekedt asztronautákra a Földön

Hiába térhetnek ma éjjel vissza a Földre, közel sem értek még véget a két asztronauta megpróbáltatásai.

március 18., 07:26

  • Édes otthon
Kiéghet az otthonod, ha így kapcsolod ki az air fryert
Kiéghet az otthonod, ha így kapcsolod ki az air fryert

Tüzet is okozhat az air fryer: így kerüld el!

március 18., 08:20

  • Offline
Ennél a templomnál minden pék lebukik: itt ellenőrizték kenyerüket a vásárlók
Ennél a templomnál minden pék lebukik: itt ellenőrizték kenyerüket a vásárlók

Különös módszerrel derítették ki, hogy a pék olyan kenyeret adott-e, amilyet a vásárló kért.

március 18., 08:50

  • világom
Rejtélyes vízszennyezés: pusztulnak a halak, emberek lesznek rosszul a habos tengervíztől Ausztráliában
Rejtélyes vízszennyezés: pusztulnak a halak, emberek lesznek rosszul a habos tengervíztől Ausztráliában

A szakembereket is meglepte, hogy ilyen nagy területet érint a veszélyes mérgezés.

március 18., 09:36

  • világom
Ilyen volt egy női konditerem az 1920-as években
Ilyen volt egy női konditerem az 1920-as években

Ma más látvány fogad, mint amit 1926-ban láttál volna egy konditeremben. Ezt is most meg is mutatjuk.

március 18., 07:00

  • Mindennapi
Korlátozzák a bevásárlásokat az árrésstop miatt – ezek a limitek
Korlátozzák a bevásárlásokat az árrésstop miatt – ezek a limitek

Egymás után jelentik be a boltok, üzletláncok, hogy valamilyen korlátozást vezetnek be.

március 18., 09:05

  • világom
Trump szerint érvénytelenek Joe Biden intézkedései: így indokol
Trump szerint érvénytelenek Joe Biden intézkedései: így indokol

Súlyos dologgal vádolja elődjét Donald Trump, azt állítja, nem Joe Biden írt alá több fontos elnöki döntést.

március 18., 08:35

Érdekességek