Evés, ivás, adakozás: ilyen a vadiúj Pancs Gasztro Placc

Megnéztük magunknak a  Pancs Gasztro Placcot, a kilencedik kerület legújabb és egyben egyetlen termelői piacát. A trendi egészséges különlegességek mellett becsatlakozhatunk közösségi főzésekbe, kulturális programokba, és ha ott ebédelünk, azzal a rászorulóknak is segítünk.

Még egyelőre kényelmesen, tülekedés nélkül lehet vásárolni az Éleszthőház udvarán berendezett Pancs nevezetű kistermelői piacon, ahol vegyszermentes alapanyagokat, házi készítésű lekvárokat szörpöket, mustárokat, aszalványokat, gluténmentes francia cukrásztermékeket, pástétomokat, húsokat és szuperegészséges vegán ételeket, süteményeket lehet beszerezni.

A vásárlás mellett a szervezők hétről-hétre különféle gasztroprogramokkal készülnek, ebből mondjuk mi sokat nem érzékeltünk, de a Food Not Bombs és a Budapest Bike Maffia önkéntesei minden alkalommal ebédet főznek a helyszínen, amelynek megvásárlásával egyben a rászorulókon is segítünk. A szervezők célja nemcsak egy újabb termelői piac létrehozása, hanem egy olyan közösség felépítése, melynek tagjai számára fontos a környezettudatosság, az egészség és az adakozás. 

Mi első körben arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen felhozatalból válogathatunk, mennyire sokszínű vagy pont szegényes a paletta, röviden: a Pancs Gasztro Placc elég életrevaló-e a Tűzoltó utcában?

A bejáratott, trendi termelői piacoknál, ahol általában nyüzsögnek külföldiek és a szintén nagyon trendi hipszterek, jóval csendesebb hangulat fogadott minket, de ez valószínűleg nem sokáig marad így. Óriási választékot ne várjunk, ez egy minipiac, ahol szinte mindent megtalálunk, amire egy átlagos főzés, vagy étkezés során szükség lehet.

Kóstolni pedig javarészt bármiből szabad, sőt kötelező is, így nem kell attól félni, hogy zsákbamacskát viszünk haza. Mi így tettünk szert ízletes sárgabarackra és málnára, amiket Máriáék Gyöngyöspatáról szállítanak, de némi ízelítő után kedvet kaptunk a káposztachipsre, a brutálisan erős kolbászra és a kiváló gomolyasajtra is.

Erőszakos tukmálás helyett inkább érdekes történeteket hallhattunk, bátran kérdezhettünk, vacillálhattunk, egyedül az alkudozást nem próbáltuk, de igazából eszünkbe se jutott, hiszen egyértelmű, hogy az asztalra rakott termékek mögött (legyen az egy ízletes paradicsom vagy gondosan csomagolt szörp) sok a befektetett munka.  

A nyers csokoládé nálunk a csali

Ezt már Leitert Glória mondja, aki férjével együtt csírákat és élő ételeket (főzés, sütés nélkül készülnek), kenyereket és süteményeket árul. "Ha kimondjuk, hogy nyers, meg, hogy egészséges, a legtöbb ember hátraarcot vág. Nem gondolják, nem hiszik el, hogy az egészséges is lehet finom, ízletes. Ezért szoktunk először kóstolót adni a csokoládécsúcsból, ami általában eloszlatja a vásárlók fenntartását" – monda Leitert, aki nem túloz a datolyából készült desszerttel kapcsolatban: tényleg isteni finom, csakúgy, mint az úgynevezett káposztachips, amit szárítás előtt speciális szószban marinálnak, majd kiszárítanak. 

Az élő ételek mellett árulnak különféle búzaféléket, csírákat is, amelyeknek fogyasztása köztudottan egészséges. A biocsírák 25%-kal több kalóriát tartalmaznak, mint a hús, de nincs bennük zsír, koleszterin, hormon és antibiotikum, és 100%-ban emészthetőek. Ráadásul sokféle módon felhasználhatóak, tehetjük akár turmixokba, rakhatjuk salátákba, vagy levesekbe is. A házaspár egy blogoldalt is üzemeltet, ahol néhány recept és felhasználási javaslat közül válogathatunk. 

Az édesszájúak is megtalálják a számításukat

Ha szereti az édességet, akkor érdemes elidőzni az Audrey&Henry kitelepült standja mellett is, ahol gluténmentes sütiket és csokikat, tradicionális francia finomságokat készítenek. Ottjártunkkor egy francia sült tésztát kóstolhattunk, sőt, a vállalkozó kedvű vásárlók be is tölthették őket különböző krémekkel. A kisült tészta (alakja) emlékeztet egy káposztára, így Pate à Choux-ként (ejtsd: pát á su, vagyis káposzta-tészta) nevezik a mai napig. Reggelihez kiváló, főleg kávé és tea mellé.

Ugyanennél a pultnál a vajas briós is nagy favorit volt, a bagetteket pedig már rég elkapkodták, mire odaértünk. A csokoládéjukat sajnos nem tudtuk megkóstolni, a melegre való tekintettel nem árultak belőle, viszont cukrászdájukban szert tehetünk rájuk.

Húsimádóknak ajánljuk az Alemitta standját, ők Tiszakerecsenyről érkeztek és olyan érdekességet lehet náluk kapni, mint a csirkehúsok csúcsát, a fekete lábú csirkét. A francia Label Rouge követelmények szerint tartott és feldolgozott szárnyasok drágábbak, mint egy normál tanyasinak mondott állat, itt 1900 Ft/kg volt az ára.

A tojások Franciaországból érkeznek és a keltetés után a csibék megfelelő környezetben és minőségi takarmányon nevelkednek. A szabadtartású szárnyasok mellett találunk finom rilettet és ízletes májjal, szalonnával és vajastésztával megbolondított patét is, utóbbiból 790 Ft volt 10dkg, ami nagyjából egy laktatós szeletet jelent.

Etyekről érkeztek a cukorbetegek által is fogyasztható szörpök, ugyanitt találtunk víz- és cukormentes sárgabaracklevet és gusztusos lekvárokat is. A Bodor Birtok felhozatalából különféle ízesítésű mustárok és ketchupok közül válogathattunk, alapanyagnak pedig kiváló zöldségeket találtunk, amiket Gulyás Gergely és felesége nagykátai tanyájukon termesztenek.

Gulyás azt mondja, imádnak a zöldségtermesztéssel foglalkozni és amíg élvezik, addig biztos találkozni fogunk velük a mozgó- és a már jól bejáratott helyi, termelői piacokon. A zöldségek és a gusztusos fűszernövények mellett feldolgozott termékeket, szörpöket, savanyúságokat, lekvárokat is árulnak, közülük érdemes kipróbálni a kovászos uborkát és a gusztusos földi paradicsomot. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra