Szereti a „mozis” piros salsát amit a nachoshoz adnak? Jó, mert most megmutatjuk, hogy melyik az az előrecsomagolt változata, amelyik legjobban hasonlít rá ízben. A mostani kóstolón összesen 7 termék kapott helyet; leginkább a kevésbé csípős szószokat szerettük volna megkóstolni, de akadt olyan élelmiszerbolt, ahol saját márkásból csak csípős volt, így két csípős is bekerült a kóstolóba.
Egyébként a legtöbb salsa csípett valamennyire, és ez teljesen normális is, hiszen a legtöbb medium, azaz enyhén csípős volt. És mivel volt olyan medium termék, amelyik pont annyira csípett, mint a ez elvileg erősek, nem is különítettük el a két változatot. A pontozásnál a csípősség nem kapott pontot, csak az íz.
Az elérhető maximális pontszám 35 volt, a nyertes 31-et szerzett, ami nagyon szép teljesítmény. Úgy tűnik, nagyon egy ízre vannak beállva az ízlelőbimbóink, az utólag megvizsgált összetevőlista alapján a magyaros, kissé ketchupos termékek taroltak.
A szószokat nem tudományos alapon teszteltük, így az összetevők sem számítottak a pontozásnál, ezeket csak a kiértékelésnél néztük meg. Ha ön összetevő alapján választja meg, hogy mit vásárol, megértjük, de nyilván az íz is komoly szempont. De melyik fontosabb?
Ön mi szerint választ terméket?
Utolsó helyezett: Casa Fiesta salsa dip mild, 13,5 pont
Összetevők: Paradicsom (78%), Vöröshagyma, Paradicsomvelő (4,1%), Ételecet, Zöld chili paprika (3%), Só, Módosított kukoricakeményítő, Aroma, Antioxidáns (aszkorbinsav), Korianderlevél.
Rengeteg paradicsom van ebben a termékben ami igazán remek, viszont kicsit túltolták benne az ecetet, ami viszont elég kellemetlen. Mondjuk ha szereti az „angolos” ecetes csipsz ízvilágát, ezt is kedvelni fogja.
„Pokoli ecetes undorító.” „Állagra biztos sokaknak nem tetszik, nekem ez a kedvencem, a többi Uncle Ben's és pörkölt hasonmás. Egyébként a mexikói étterembe is ilyet kapsz küllemre. Van egy fura mellékíze, de én igénytelen vagyok, és ez bejön.” „Sok hagyma, túl sok ecet, viszont eléggé csíp.” „Oh, hát ez förtelmes. Savanyú, vizes és ecetes, botrány.”
Hatodik helyezett: El Sabor, hot salsa dip, 16 pont
Összetevők: paradicsom 43%, víz, paradicsompüré 13,9%, jalapeño paprika (7,8%), vöröshagyma (7,8%), zöld paprika(3,7%), zöld chili paprika (3,4%), só, ecet, természetes aroma, módosított kukoricakeményítő, fűszerek, aszkorbinsav, fűszerkivonatok.
A másik nagyon paradicsomos salsa is rossz helyezést kapott, itt is sokan panaszkodtak a túl sok ecetre. Állagra talán ez volt a leghígabb, "legvizesebb" termék a mezőnyben.
„Nagyon csíp, pirospaprikaízű nem jó.” „Ez a legcsípősebb. Amúgy darálthúsnak néz ki.” „Sok ecet, és elég híg is. Feledős.” „Jaj, de fura! Nem édes, sőt, savanykás, nagyon csíp. A paradicsomon és a csípősön kívül más nem érezhető. Híg és vizes.”
Ötödik helyezett: SPAR salsa sauce medium, 21,5 pont
Összetevők: víz, paradicsom(18,4%), paradicsomvelő(11,9%), pirospaprika(7,2%), vöröshagyma, zöld paprika(4,8%), cukor, ecet, módosított kukoricakeményítő, étkezési só, jalapeño paprika(0,9%), fűszerek(mustár), aroma, paprikakivonat.
Érdekes, hogy a sparos szósznak is megegyezik az összetevőlistája a három első helyezettével, mégis más ízre, mint azok. Ez sokkal csípősebb és bár sűrű, de nem annyira, mint a dobogósok. Volt már ilyen tesztünk, ahol megegyeztek a termékek összetevői, de a termék mégsem, aztán persze az is kiderült, hogy ez hogyan lehetséges.
Negyedik helyezett: Tesco dip hot salsa, 22,5 pont
Összetevők: víz, paradicsompüré(13%), pirospaprika(7%), vöröshagyma(6%), zöld paprika(4,5%), cukor, ecet, módosított kukoricakeményítő, étkezési só, jalapeño csilipaprika(0,8%), fűszerek(kömény, cayenne-i bors, mustármag, feketebors, fűszerpaprika, oregánó, fokhagyma), aroma, karamellizált cukor.
Bár „hotnak” mondja magát, azért annyira mégsem csípős. Az íze nem rossz, az állaga kicsit nyúlósabb, mint a többi.
„Híg ketchup. Ez a legcsípősebb.” „Alig csípős, a szaft ilyen kínai büfésen nyúlós." „Enyhén csíp.” „Szerintem ez pont olyan, mint a mozis salsa. Nem csípős csak enyhén, nem nagyon intenzív, nem sűrű és darabos. Tetszik.”
Harmadik helyezett: Poco Loco dip medium, 30 pont
Összetevők: víz, paradicsom(18,4%), paradicsomvelő(11,9%), pirospaprika(7,2%), vöröshagyma, zöld paprika(4,8%), cukor, ecet, módosított kukoricakeményítő, étkezési só, jalapeño paprika(0,9%), fűszerek(mustár), aroma, paprikakivonat.
Egy ponttal maradt le a második- és másfél ponttal az első helyről a „kicsit bolond” salsa. De azért ne csüggedjen nagyon, mert az első kettő pont ugyanazt tudja, mint ez. Úgy tűnik összetevő és gyártási hely alapján, hogy egyforma az első három, csak a csomagolásuk más. Nem árt, ha mostantól ezt is tudja.
„Ez finom és kellemesen csíp.” „Jó, nekem ez is ízlik.” „Több szaft, kevesebb szárazanyag. Olyan mozis fíling.” „Jó sűrű, sajnos nem csíp, de jó.”
Második helyezett: Santa Fe medium salsa dip, 30,5 pont
Összetevők: víz, paradicsom(18,4%), paradicsomvelő(11,9%), pirospaprika(7,2%), vöröshagyma, zöld paprika(4,8%), cukor, ecet, módosított kukoricakeményítő, étkezési só, jalapeño paprika(0,9%), fűszerek(mustár), aroma, paprikakivonat.
Szép kis pennys dobogós helyezés, régen volt már ilyen. Gratulálunk!
Nyertes: Crusti Croc salsa dip medium, 31 pont
Összetevők: víz, paradicsom(18,4%), paradicsomvelő(11,9%), pirospaprika(7,2%), vöröshagyma, zöld paprika(4,8%), cukor, ecet, módosított kukoricakeményítő, étkezési só, jalapeño paprika(0,9%), fűszerek(mustár), aroma, paprikakivonat.
Az a legjobb az egészben, hogy nagyjából feleannyiba kerül a két saját márkás salsa, mint a harmadik helyezett, amelyikkel azonos az összetevőlistájuk.
Termék neve | Ára (Ft) | Fajlagos ára (Ft/kg) | Pontszám (max. 35) | Itt vettük |
Crusti Croc salsa dip medium | 399 | 1266 | 31 | Lidl |
Santa Fe medium salsa dip | 399 | 1266 | 30,5 | Penny Market |
Poco Loco dip medium | 649 | 2496 | 29,5 | SPAR |
Tesco dip hot salsa | 599 | 2303 | 22,5 | |
SPAR salsa sauce medium | 399 | 1266 | 21,5 | SPAR |
El Sabor, hot salsa dip | 990 | 3300 | 16 | Culinaris |
Casa Fiesta salsa dip mild | 699 | 2330 | 13,5 | Auchan |