Vajteszt: a legolcsóbb lett a befutó

Újabb teszt került fel a NÉBIH blogjára, a Szupermentára: a legújabb cikkükben vajakat vizsgáltak és kóstoltak - ennek az eredményeit ismerhetik meg most önök is. Előre leszögezzük, aggodalomra nincs oka: a 33 mintázott termék biztonsággal fogyasztható, viszont ettől függetlenül minden harmadik vaj esetében intézkedniük kellett a szakembereknek.

Először is: mi az a vaj?

A vaj a kenhető zsírok kategóriájába tartozó állati eredetű termék. Kizárólag tejből és/vagy tejszínből készül, alapvető összetevője a tejzsír. Adhatóak hozzá az előállításához szükséges egyéb anyagok, vagyis adalékok, de kizárólag abban az esetben, ha ezek nem a tej bármely alkotóelemének teljes vagy részleges helyettesítését szolgálják. Tejzsírtartalom szerint megkülönböztetünk vajat, háromnegyedzsíros vajat, félzsíros vajat és kenhető vajkészítményt - olvasható a Szupermentán.

A hatóság szakemberei most azokat a készítményeket vizsgálták, amelyek tejzsírtartalma legalább 80, de kevesebb, mint 90, maximális víztartalma pedig 16, zsírmentes tejszárazanyag-tartalma pedig 2 százalék.

Miket szemléztek?

Hazai boltokban járt a NÉBIH, hogy ott 19 előállító összesen 33 termékét (20 magyart és 13 unióst) mintázza. Mivel a vajak növényi zsírt nem tartalmazhatnak, így ebből a szempontból is vizsgálták a termékeket. Pánikra nincs ok: még csak nyomát sem találták a szakemberek. Ugyanígy megnyugtató a helyzet az avasságra utaló peroxidszámmal kapcsolatban is.

Mivel volt baj?

Négy terméknél súlyos minőségi hibát találtak: egy esetben csak a víztartalom nem felelt meg a határértéknek, míg a másik három esetben a tejzsír- és a víztartalommal is gond volt.

GettyImages-103647802
Miguel Villagran / Europress / Getty

Van egy jó hírünk, ha laktózérzékeny: nyolc mintát (köztük négy laktózmentes terméket) vizsgáltak ebből a szempontból. A "laktózmentes" feliratú vajakkal semmi gond nem volt. A nem laktózmentes feliratú vajak laktóztartalma 0,665-0,824 g/100g között változott.

Jutott idő a termékek jelölésére is: a gyártás során hozzáadott (egyébként engedélyezett) adalékanyagot, a karotint (E 160a színezék) egy esetben nem tüntette fel az előállító, ami súlyos hibának számít. Három termék csomagolására nem a hatályos jogszabályban előírt kereskedelmi név került, egy esetben pedig nem tüntették fel a csomagoláson a termék magyar nevét. Egy termék gyártmánylapja a hatályos jogszabálynál nagyobb víztartalmat tartott elfogadhatónak. A tápérték-jelölésekben is előfordultak pontatlanságok, amit feltüntetni ugyan csak 2016. december 13-tól kötelező, viszont önkéntes jelölés esetén meg kell felelni a vonatkozó jogszabályoknak.

Néhány termék csomagolásán olvashatóak a "hagyományos", "tradicionális", "márkázott" szavak. Ezeket csak szigorúan meghatározott feltételek mellett lehet feltüntetni a termékeken - az állításokat igazoló dokumentumok bekérése folyamatban van. Hatósági eljárás 11 termék esetében indult.

Kedveltségi teszt

Erre ezúttal is sor került: laikus és szakértő kóstolók tesztelték a 33 termék küllemét, állagát, ízét és kenhetőségét. Ezen szempontok alapján a legkedveltebb termék a Magyarországon előállított Tuti tipp vaj lett, másodikként a német Meggle végzett, harmadik helyre pedig az osztrák Milfina Lactofree futott be. A részletes eredményeket ide kattintva érheti el.

vajdobogo.png
Nébih / Szupermenta blog
Oszd meg másokkal is!
Címkék
Érdekességek