Én képtelen vagyok kevés főzéssel megúszni a karácsonyt, ebbe már bele is törődtem, viszont igyekszem úgy alakítani a dolgokat, hogy legalább utána legyen néhány nap nyugi, amikor legfeljebb egy salátát vagy köretet kell összeütni. A töltött káposzta, egy jó marhapörkölt, néhány sült mindig szerepel a menüben, így aztán szilveszterig ki is tartanak a maradékok.
1. Hagyományos karácsonyi menü
Előétel: töltött káposzta
A töltött káposzta az, ami nálunk soha nem hiányozhat, és igen, ezt előételként szoktuk fogyasztani, nagyon durva. Hogy könnyebb legyen, mi már csirkéből készítjük, és nem kerül rá rántás, csak tejföl. Így aztán nyugodtan le is fagyaszthatjuk a maradékot.
Főétel: valamilyen sült
Nyilván lehet ez egy egészben sült pulyka, de én most ezt a vajpuha marhalábszárat ajánlom. A csont kiesik a húsból, ami szinte szétolvad a szánkban. És persze a velő a plusz jutalom egy kis pirítóssal.
Desszert: mákosguba-torta
Az ünnephez szorosan hozzátartoznak a diós, mákos, gesztenyés édességek, így egy szép köntösbe öltöztetett gubatorta nem lehet rossz választás.
Persze az aprósütik sem hiányozhatnak, édeseket ITT, sósakat ITT talál szép számmal.
2. Villantós karácsonyi menü
Előétel: sonkába tekert garnélafalatok
Mivel a menünkben a főételen lesz a hangsúly, az előétellel nem kell eltelni, így elég néhány sonkás garnélafalatka is.
Főétel: Wellington bélszín
Csak kiváló minőségű bélszínből készítse a Wellingtont, és mindenképp válasszon hozzá jó gombát és leveles tésztát (ha nagyon profi akar lenni, azt így készítse)!
Desszert: gesztenyés pavlova
A villantós menüben én mindenképp ragaszkodom a gesztenyés vagy csokoládés édességekhez, és ha már kiteszünk magunkért, miért ne lehetne épp egy gyönyörű gesztenyés pavlova a desszert?
3. Egyszerű, mégis ünnepi menü
Előétel: vendégváró kosárkák
Tésztakosarakat is készíthetünk készre nyújtott, bolti leveles tésztából, amit végtelenül egyszerű, de a finom töltelékkel mégis parádés.
Főétel: vargányás sertésszűz
Szintén a tavalyi menüsor része volt a vargányás szűz, ami osztatlan siker aratott. A vargánya és a sertés nemes része igazán ünnepivé teszi, mégsem macerás étel.
Desszert: kladdkaka, a svéd csokitorta
Ha egyszerűség, akkor mindig a kladdkaka jut eszembe, amit a még nem főzős korszakomban fagyasztva vettünk karácsonykor az ikeában. Akkor még nem tudtam, hogy nagyjából 2 perc lett volna összeállítani.
4. Olcsó karácsonyi menü 5000 Ft-ból
Előétel: fokhagymakrémleves
Ez a leves nem csak az íze miatt nagy kedvencem, de nagyjából 300 Ft-ból megúszható. Évekig része volt a karácsonyi menünknek, de kénytelen voltam elhagyni, mert utána már senki nem akart semmit enni.
Főétel: zsebes karaj
Ha szeretnénk gazdaságosan kihozni a karácsonyi menüt, akkor sem kell nélkülöznünk a finom ízeket. Elkészítheti például a zsebes karajt, ami kiadós és finom is, mégsem visz el egy vagyont. Ugyan ez a menünk legköltségesebb része, de megéri megvenni hozzá a pácolt sonkát a gépsonka helyett.
Desszert: narancsos fahéjpuding mézes dióval
A cím alapján nem tűnik épp filléresnek a fahéjpuding, de annyi mindent rejt a kamra, amiből ilyen jó kis desszertet lehet rittyenteni.
5. Kezdők menüje
Előétel: brokkolikrémleves
Lehet leves brokkoliból, de tulajdonképpen bármilyen zöldségből vagy gyümölcsből. Pofonegyszerű elkészíteni.
Főétel: mézes-mustáros csirkecombok
Ugyan a csirke nem épp a legünnepibb étel, mégsem lesz kudarc, hiszen szinte biztosan sikerülni fog ez a mézes-mustáros csirke, amivel semmi macera nincs. De a sáfrányos garnélától sem kell megijedni.
Desszert: gesztenyehab
A gesztenyehab végtelenül egyszerű és gyors, mégis ünnepi desszert, amit bátran merek ajánlani kezdőknek is.
6. Menü a fitnesz vonal kedvelőinek
Előétel: lazacsteak salátával
Lazacot szinte bárhol beszerezhet a steakhez, ha másként nem, hát fagyasztva. Már csak egy szép és finom salátakeverékre lesz szükség mellé.
Főétel: kacsamell almás-céklás salátával
Ugyan kevésbé zsírmentes, de karácsonykor belefér egy jó kis kacsamell, amihez tálaljon almás-céklás salátát.
Desszert: grillezett gyümölcs
A grillezett gyümölcs nem épp kalóriamentes, de még így is kevesebb cukor van benne, mint egy zserbóban. A mascarponekrém azonban már bűntudattal fogyasztható.
7. Húsmentes karácsonyi menü
Előétel: pórés sajtleves
Egy kis csésze ízes sajtlevesnek biztosan örülni fognak a vegetáriánus vendégek, de a húsevők is.
Főétel: kecskesajtos cannelloni
Tizenegynéhány évig voltam vegetáriánus, ezalatt az egyik kedvenc ételem volt ez a cannelloni, amit ugyan nem készítettem gyakran, de karácsonykor nagyon szívesen. Ne feledje, a legszigorúbb értelemben véve a parmezán nem vegetáriánus az oltóenzim miatt, így ha ez gond, azt cserélje más sajtra!
Ha nem szeretne tésztát készíteni, olívás tofuszeleteket is kínálhat zöldséges rétessel.
Desszert: almás-mézeskalácsos pohárkrém
A húsmentes menüben nyilván a desszert a legkönnyebb rész, de azért ide is ajánlok egy gyors almás-mézeskalácsos pohárkrémet.
Ha pedig teljesen vegán recepteket keres, nézzen szét Steiner Kristóf receptjei között!