A sertésszűzben az is jó, hogy a disznó legnemesebb része, de azon kívül, hogy finom, gyorsan el is készül. Először jó kérget sütünk rá, majd belül is átsütjük a húst. Némi pihenés után kész is az étel.
A karamellizált lecsót bátran ajánlom hozzá, mindenképp balzsamecettel készítve. Nem sok idő, és mégis különleges.
Hozzávalók:
50 dkg sertésszűz
só, bors
olaj
5-6 gerezd fokhagyma
8-10 nagyobb újkrumpli
1 csomag újhagyma
2 kaliforniai paprika
2 paradicsom vagy 8 koktélparadicsom
1 evőkanál balzsamecet
- A szűzpecsenyét megtisztítjuk a nem kívánatos részekről, megmossuk. Alaposan sózzuk, borsozzuk.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
- Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, közepes lángon hagyjuk. A húst beletesszük, minden oldalát 4-5 percig sütjük. Közben megtisztítjuk az újburgonyát és a fokhagymát.
- A felkockázott krumplit egy vékonyan kiolajozott tepsibe tesszük. Beledobjuk a fokhagymákat is. Ráhelyezzük az elősütött húst. 15-20 percig sütjük.
- Közben felkarikázzuk az újhagymát, felkockázzuk a paradicsomot, csíkokra vágjuk a paprikát. A serpenyőbe töltünk még egy kis olajat, átsütögetjük benne a zöldségeket, közben megsózzuk. Néhány perc után ráspriccelünk egy kis balzsamecetet, még egy-két percig pirítjuk, addig elpárolog az ecet ereje, és csak a finom, karamellizált lecsó marad.
- Ha a hús megsült, kivesszük, alufóliával lefedve negyedórán át pihentetjük.
- Végül vékony szeletekre vágva tálaljuk a húst a krumpli- és zöldségágyon.