Amerikából importált édesség a cheesecake (ejtsd: csízkék) avagy hülyén hangzó magyar nevén sajttorta. Nagy előnye, hogy nem tömény, nem émelyítően édes, és ha valamilyen savanykás, piros bogyós gyümölccsel dobjuk fel, akkor igazi üdítő tavaszi desszert lesz belőle.
A sajtos réteghez natúr, semleges ízű krémsajtra van szükség (eredetileg Philadelphia), de mascarponéval is tökéletesen működik.
Hozzávalók 18 cm-es tortához:
Kekszes alap:
120 g zabkeksz
60 g vaj
Krémsajtos réteg:
350 g krémsajt (Philadelphia-jellegű) vagy mascarpone
100 g cukor
1 ek. liszt
65 g tejföl
1 rúd vanília kikapart magjai
1 kezeletlen citrom héja
2 tojás
Gyümölcsös réteg:
160 g málna vagy málnapüré (vagy bármilyen más piros bogyós gyümölcs, mirelit is tökéletes!)
2 lap zselatin (4 g)
1. A kekszes alaphoz a zabkekszet aprítógépben morzsásra aprítjuk, a vajat pedig felolvasztjuk. Az olvasztott vajat összekeverjük a kekszmorzsával, majd a vajas kekszmorzsát egyenletesen elterítjük, kézzel kicsit lenyomkodjuk egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortakarikában. 165°C-ra előmelegített sütőben 10 percig sütjük a kekszes alapot.
2. A krémsajtos réteg hozzávalóit egy tálban kézi habverő segítségével egyneművé keverjük, majd a kekszes alapra öntjük és 165°C-os sütőben 45 percig sütjük. Miután kihűlt, néhány órára, de akár egy éjszakára is hűtőbe tesszük a tortakarikában.
3. A málnát botmixerrel pürésítjük. Ha zavarnak a málna magjai, akkor át is passzírozhatjuk, ebben az esetben több málnára van szükség, hogy a málnapüréből 160 grammnyit kapjunk. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A leturmixolt málnát ízlés szerint akár cukorral édesíthetjük is, majd forrásig melegítjük, és feloldjuk benne a kicsavart zselatinlapokat. A málnát a sajttorta tetején eloszlatjuk, majd még jó egy órára hűtőbe tesszük.
4. Ha egyszerűsíteni szeretnénk, vagy valaki szeretné elkerülni a zselatint, akkor a leturmixolt málnát tálalhatjuk öntetként a sajttortához.