Fogyókúrázik? Ezeket az édességeket eheti

Zanza!

Akkor a legnehezebb megállni az édesség-evést amikor fogyókúrázunk. A „tiltott gyümölcs” effektus ilyenkor azonnal előtérbe kerül, és mindenről a csokoládé, vagy egy szelet sütemény jut eszünkbe. Amikor viszont már idáig fajul a dolog, teljesen mindegy, hogy mivel próbáljuk meg átprogramozni az agyunkat, és nem a nyalánkságokra gondolni, ezzel is csak épp az ellenkezőjét érjük el.

gyumi2

Szóval inkább engedjen a kísértésnek, hogy jobb kedve legyen, és ne szenvedés legyen a fogyókúra. Összegyűjtöttünk pár kalóriaszegény édességet, amelyekből lelkiismeretfurdalás nélkül ehet. Jó, a mennyiségre azért figyeljen, és természetesen ne nyomjon be belőlük óránként egy adagot. Hetente egyszer viszont abszolút megengedhető ez a kis kényeztetés.

Gyümölcsös túró

Vegyen egy kis doboz sovány tehéntúrót (100 g), 2-3 darab (vagy 100 g) friss gyümölcsöt (körte, alma, nektarin, eper, görögdinnye, málna, ananász, szeder, ribizli, áfonya) és botmixerrel/turmixgépben pépesítse össze az egészet. Fogyaszthatja azonnal, de ha hűtőbe teszi pár órára, még jobb lesz az íze. Nagy melegben mélyhűtőbe téve elképesztően finom hűsítő lesz belőle. Utóbbi esetben keverjen egy kevés sovány joghurtot vagy kefirt is a masszához.

A legtöbb felsorolt gyümölcs kalóriatartalma ugyan elég alacsony, de 10 dkg gyümölcsnél többet ne használjon fel az édesség elkészítésénél. Ez az adag gyümölcsös túró legfeljebb 300 kcal.

gyumi1

Hamis vaníliasodó

Ebbe az édességbe cukor helyett proteint kell tenni, ezért tökéletes olyanoknak aki sportolnak, diétáznak de nagyon ennének „valami finomat”.

Ezeket szerezze be hozzá:

1 tojásfehérje,
5 g vanília ízű protein por,
1 tojássárgája,
1-1,5 dl tej (0,1% Tesco saját márkás),
egy kis csipet só,
1 evőkanál zabliszt/rizsliszt,
vaníliarúd.

Míg a rizsliszt semleges ízű, a zabliszt kellemesen édeskés ízű.

Így készítse el

Keverje el turmixgéppel a tojás sárgáját, sót, tejet és a vaníliarúd kikapart belsejét. Ezután adja hozzá a lisztet, és ismét keverje össze a kézi mixerrel. Öntse az egészet egy teflon tálba, és alacsony hőmérsékletes sűrűsítse be. (Ha nem elég sűrű, tegyen még bele lisztet.)

A tojás fehérjét verje kemény habbá és amikor már jó a vaníliás massza, forgassa bele, és rottyantsa össze az édességet.

A végén keverje bele a proteinport is. Tádám, kész is!

RDA 6555
Fotó: Ranki Daniel

Tipp: Ha nem szereti a vaníliát, csokis proteinnel készítse el.

Ez az adag hamis vaníliasodó legfeljebb 170 kcal.

Ne féljen a fehérjeportól

Megkérdeztünk egy táplálkozástudományi szakembert aki személyi edző is, hogy nyugodt szívvel fogyaszthatjuk-e a fehérjeport: „Ha minőségi, akkor az jó. Persze nem szükséges, mert be lehet vinni máshogy is a fehérjét, és igazából csak a testépítőkél van jelentősége, mert gyorsabban szívódik fel. Közvetlenül edzés után ajánlatos inni, amikor "fogadóképesek" az izmok akkor például jó nagyon. Sütésre is kiváló, hogy alacsonykalória tartalmú desszerteket készítsen az ember. További előnye, hogy könnyen hordozható. Érdemes a mintacsomagokkal kísérletezni, mert némelyiknek olyan az íze, hogy a kollegámat idézzem, mint a porított fing”

Tejberizs fahéjjal

Ehhez az édességhez jázmin rizst használjon, mert ennek a rizsnek alapból édeskés íze van, így nem kell külön édesítőt tenni az ételbe.

Tegyen fel fél pohár rizst 1 pohár vízzel főni, és amikor már jó sűrű a massza, öntse fel fél pohár 0,1%-os tejjel. Hagyja állni 10 percig, majd szórja meg fahéjjal.

Ez az adag fahéjas tejberizs legfeljebb 160 kcal.

Tipp: ha szereti a mazsolát, pár szemet főzhet bele.

Fagyos joghurt eperrel

5-7 darab epret mosson meg, csumázza ki, és felezze meg őket. Öntsön szilikonformába egy kevés görög krémjoghurtot, tegye rá a felezett epret, és fedje le joghurttal. Így járjon el a többi eperrel is, és amikor kész van, egyszerűen csak fagyassza le. Pár óra alatt a joghurt rádermed az eperre, tökéletes nasi melegben.

DSCN3522
Fotó: Dívány

Ez az adag joghurtos eper, legfeljebb 270 kcal.

Esetleg ha valami masszívabbra vágyna, és belefér több kalória is, készítsen nagyon finom zabpelyhes kekszet.

Blogmustra