A bolognai lasagna (Lasagne alla bolognese) nem olcsó étel, viszont legalább macerás is elkészíteni. Az alábbi mennyiségből 8 személy tuti jól lakik, de a bevásárlólista hosszú, hozzon papírt és tollat, vagy nyomtassa ki a receptet.
Reméljük önnek is van egy szabad napja, amin semmi másra nem vágyik jobban minthogy lasagnét készítsen. Ha most a fejét rázza, inkább keressen egy másik, egyszerűbb receptet * itt, ha pedig tényleg rászán erre az ételre legalább fél napot, akkor olvasson tovább.
Sajnos ebből az időből lefaragni tényleg nem lehet, csak ha eltér az eredeti recepttől és csak sertéshússal csinálja. De akkor az már nem is olyan finom... Ebben az esetben egyébként akár felére is redukálhatja az időt.
Természetesen akkor nyeri a legtöbb időt ha elmegy egy olasz étterembe, rendel pár adagot a családnak/haveroknak, hazaviszi, szépen megterít és az elkészített lasagnét teszi a tálakra. Ezt a verziót viszont azért nem javasoljuk, mert egy adag lasagnéért alsó hangon is 1300-1500 forintot kell fizetni. Igaz, az általunk elkészített verzió sem olcsó, de legalább feleannyi mint az éttermi adagok ára. Ja, és feltehetően jobb alapanyagokból készül, és finomabb is. Felkészült? Íme a recept:
Először is, szerezze be a következőket:
1 fej vöröshagyma,
250 g sertéshús (darált),
250 g marhahús (darált),
2 szál sárgarépa,
egy zellerszár,
1 konzerv paradicsom,
friss bazsalikom,
kókuszzsír/olívaolaj,
húsos szalonna,
tejszín/rizstejszín,
1 liter tej,
pár evőkanál liszt,
őrölt szerecsendió,
lasagne tészta (2 doboz)
parmezán sajt
és kezdődhet is a főzőcske.
Készítse el a bolognai szószt
- 1 fej vöröshagyma
- 250 g sertéshús
- 250 g marhahús
- 2 szál sárgarépa
- egy zellerszár
- fél kg érett paradicsom, vagy 1 konzerv hámozott paradicsom
- 50 g kókuszzsír (használhat olívaolajat is)
- só, bors
- ujjnyi vastag húsos szalonna
- 1 doboz (rizs)tejszín (Természetesen az eredeti receptben rendes tejszín van, sajnos én allergiás vagyok rá, ezért használok gabonatejszínt.)
- friss bazsalikom
Jöhet a besamel
- 10 dkg vaj/vagy 10 dkg kókuszzsír
- 10 lapos ek liszt
- 1 liter tej
- őrölt szerecsendió
- pici só
- opcionális: őrölt fehér bors
Melegítse fel a vajat/olajat, és folyamatosan kevergetve adja hozzá a lisztet. Ha elkeveredett, lassan fokozatosan kezdje el beleönteni a tejet, és közben kézi habverővel egyfolytában keverje. Ha minden tej benne van, lassú tűzön 10-15 percig főzzük, továbbra is a habverővel keverve, amíg besűrűsödik. Ha már elérte a megfelelő állagot, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.