Hamis születési anyakönyvi kivonattal dolgoznak a bangladesi tinik

Arról már beszámoltunk, hogy milyen katasztrófák történtek Bangladesben, majd később azt is megírtuk, hogy mi is a tanulsága a történteknek. A pletykák hamar szárnyra kapnak, az eddigi leghitelesebb bizonyítékkal azonban Holly Williams állt elő: rejtett kamerás felvételt készített a bangladesi gyárakban, hogy megmutassa, milyen körülmények között kell dolgozniuk a ruhaipari munkásoknak, az ott látottakat pedig a Fashionista oldalán tették közzé.

Több mint ezer ember halálát követelte a szerencsétlenségek sorozata, a gyárakban készült ruhák megrendelői – legfőképpen amerikai márkák – pedig hallgatnak. Williams nemrég bejutott az egyik bangladesi gyárba és tapasztalatait megosztotta az interneten.

A gyárban, ahova a hölgy ellátogatott, a Walmart, az Asisc és a Wrangler ruháit látta viszont a gyártósorokon, a tizenhárom poroltónak a falakon viszont csak a hűlt helyét találta. Habár a cégek tulajdonosai hevesen tagadták, hogy fiatalkorúakat foglalkoztatnának, Williams találkozott egy nővel, aki elmesélte, hogy tizenkét éves lánya szintén a gyárban dolgozik, amihez viszont születési anyakönyvi kivonatát meg kellett hamisítani. A munkás azt is elmondta, hogy a ledolgozott húsz napból csupán tizenegyet fizettek ki neki és amikor panaszkodni próbált, keresetlen szavakat vágtak a fejéhez. "A feltételek egy területen javultak, hiszen ha hibát vétünk, akkor a felügyelőink már nem ütnek meg minket" – mesélte a dolgozó.

A bangladesi ruhagyárakban - ahol többek között a Wrangler és az Asics ruhái készülnek - csak 18 év feletti munkásokat alkalmaznak. Legalábbis papíron.
A bangladesi ruhagyárakban - ahol többek között a Wrangler és az Asics ruhái készülnek - csak 18 év feletti munkásokat alkalmaznak. Legalábbis papíron.Bloomberg / Europress / Getty

Az Asics azt nyilatkozta, hogy nekik nem volt megrendelésük a gyártótól és kérik annak a kivizsgálását, vajon nem hamis terméket találtak-e a szalagokon. A Wrangler azt mondta, hogy márciusban egy független csoport kielégítőnek találta a körülményeket, a Walmart pedig ígéretet tett arra, hogy kivizsgálják az esetet és szerződést bontanak, amint valamilyen szabálytalanságot – legfőképp gyerekmunkát – találnak.

Mi okozza a legnagyobb bajt? A cégek olyan alvállalkozókat bíznak meg a gyártási feladattal, akik sokkal szerényebb, sőt, sokszor megalázó körülményekkel rendelkeznek, amelyeket igyekeznek elrejteni mind a megbízó márkák, mind az ellenőrök elől. Ezért lehet az, hogy a helyzet még annál is rosszabb lehet, mint amit Holly Williams látott. A riportot megtekintheti a Fashionista oldalán.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek