BLT, azaz Bacon, Lettuce, Tomato. Magyarul szalonna, saláta, paradicsom. Sokkal több nem is kell a boldogsághoz. Csak egy jó péksütemény, némi kenőanyag és kész is a szendvicsek Brad Pitt-je. Az amerikaiak nagy kedvence, ami - szemben például a marshmallow felfoghatatlan imádatával - teljes mértékben érthető: egyszer kell kipróbálni és fel fog kerülni a repertoire-ra. Simán kivált egy ebédet, merészebbek akár vacsorára is ehetik, de akkor számolni kell a fitnessvacsorának közelről sem becézhető BLT okozta éjszakai álmatlansággal, vagy azzal, hogy elalvás után álmunkban is szalonnát rágcsálunk majd.
Csodálatos harmóniában van benne a tömény zsír, a masszív szénhidrátgóc, és enyhítő körülményként némi zöldség. Az “egyszerű, de nagyszerű” közhely tökéletes mintapéldája.
Hozzávalók “tankönyv szerint”:
Szalonna
Jégsaláta
Paradicsom
majonéz és/vagy vaj
Friss kenyér/baguette/zsemle
A szalonnát serpenyőben közepesnél kisebb lángon szép lassan, türelmesen jó ropogósra sütjük.
A kenyereket/baguette-et/zsemlét - akár pirítás után - vékonyan megkenjük vajjal és/vagy majonézzel.
Az alsó kenyérszeletre ráhalmozunk jó sok ropogós bacont, erre jönnek a paradicsomszeletek, kevés só, bors, a salátadarabok és végül a fedő kenyérszelet.
Természetesen sokféleképpen lehet variálni. Az ős-BLT szendvicshez a kenyeret enyhén meg is pirítják, de nekünk a friss, puha péksüteményes változat jobban ízlett. A szalonna eredetileg nem túl vékonyra szeletelve kerül a szendvicsbe, de ha a vékony, nagyon ropogós bacon jön be inkább, akkor érdemes inkább azt használni. A ropogós jégsaláta a semleges íze miatt alaptétel a szendvicsben, de lehet más salátákat is használni. Ha pedig mindez kevés lenne, akkor turbózható lilahagymával, avokádóval, sajttal és egyéb zöldségekkel is, csak akkor már az lesz a neve, hogy BLTOAC.