A konyhai egyedfejlődésben a süti nagyjából a második helyen jön, közvetlenül a tojásrántotta után. A sütés magában hordozza a jutalmát, és hogy minél gyakrabban jutalmazhass, itt egy válogatás hülyebiztos receptekből.
Rossz hírem van, ebben a kérdésben náci vagyok, szerintem a bolti piskóta meg az ismert márkás tasakos pudingpor nem egyszerű, hanem igénytelen. Nincs nálunk mindennap sütemény, de ha csinálok, akkor rászánom azt a plusz energiát, amiből mondjuk összedobok egy piskótát.
Sütiből nem szakértő létemre háromfélét különböztetnék meg: a kevert tésztát, a kelt (élesztős) tésztákat és az égetett tésztát (pl. képviselőfánk). Mi most itt az első kategóriában mozgunk, mellécsapva néhány, a fenti rendszerbe nem beilleszthető darabot. A kelt tésztáknak több részt is szentelünk majd, úgyhogy azzal most nem foglalkozunk.
A receptek elkészítéséhez jól jön egy gépi habverő, illetve vállban erőseknek legalább egy kézi, mert többször is előkerül majd a keményre vert tojásfehérje. Nem, villával nem lehet előállítani. A legbonyolultabb művelet, ami a következőkben előfordul: a tojás szétválasztása és a habverés. Ha ezek megvannak, megnyugodhatsz, a többi tutira menni fog.
Muffin
Lesajnált süti, pedig ez egy nagyon jó kis (felturbózott) recept, én szeretem. Gyorsan kész, a tésztát simán lehet osztani akár 16-18 részre is, ilyenkor a forma mellett dupla papírban sütöm a többit, legközelebb a sütőajtóhoz. Gyerekbarát, viszonylag kulturáltan ehető darab, kötélidegzetűek akár miniformában is kipróbálhatják, nekem se formám, se türelmem hozzá. Muffinrecepttel tele a padlás, mindenki keresgéljen belőle kedvére (pl. itt és itt).
Hozzávalók:
15 dkg liszt
12 dkg cukor
15 dkg vaj
2 tojás
3 evőkanál baracklekvár (minél jobb)
10 dkg étcsoki kicsire vagdosva (pl. sárga Szerencsi 51%, vagy annál magasabb kakaótartalmú)
2-3 marék savanyú aszalt gyümölcs (pl. meggy vagy áfonya)
3-4 evőkanál sötét kakaópor (a nem cukrozott változat)
fél zacsi sütőpor
1. Sütőt melegítsük elő 175 fokra.
2. Vajat megolvasztani, óvatosan lassan mikróban. Vigyázni kell, hogy ne legyen forró! Hozzákeverni a 2 tojást és a baracklekvárt (ezek a nedvesek).
3. Egy nagyobb tálba összeönteni a lisztet, cukrot, sütőport, kakaóport (száraz hozzávalók).
4. A szárazokhoz önteni a nedveseket, elkeverni, nem kell túlzásba vinni.
5. Bele a csokidarabok és az aszalt gyümölcsök.
6. Muffinsütőt papírformákkal kibélelni, tésztát belekanalazni, 12-18 db lehet belőle.
7. 20-25 perc alatt sül meg.
Piszke halálos csokitortája
Egy nagyon kifinomult és halálos csokitorta, ráadásul bolondbiztos, sokszor sütöttem már, tényleg nincs rajta mit elrontani. Koncentrált, tömény, nagyon étcsokis, nagyon felnőtt. Darált mogyorót szinte mindig kapni pl. a Aldiban, és akkor még a tészta is sokkal egyszerűbb. Mogyoró híján inkább dióval helyettesítsük, mint mandulával.
Bögrés kakaós süti
Kommentelők adták a tippet a bögrés sütire. Én még nem próbáltam soha, elnézve az összetevőit frissen biztosan finom. (A kommentelők szerint több tej és vaj kell bele, hogy ne száradjon ki rögtön.) Amiért én nem csinálnám: ha megduplázom a hozzávalókat, már meg is süthetem a fenti muffint, és akkor 8 emberre csináltam desszertet. Szóval, én egyedül (vagy akár kettesben valakivel) nem szeretnék ennyi tápértéket magamba sütizni. De a recept okénak tűnik, és el tudok képzelni számtalan olyan helyzetet, amikor életet menthet. Szóval, százszor inkább a bögrés süti, mint egy bolti muffinpor.
Meggyes Mákos Habos
Fakanál receptje, én egy Segísüti füzetben találkoztam vele először, és állandó része lett a menünek. A legbonyolultabb része a tojás kettéválasztása, és az, hogy a fehérjéből habot kell verni. Aki ezzel elboldogul, nagyot kaszálhat ezzel a sütivel.
Ezért a receptért a bennem lakó skót is rajong, mert olyan kis tüchtig, nem maradnak utána maradék tojás vagy citrom alkatrészek, pláne, ha egy egész citromot tesztek bele. Kezdőknek: a fahéjat a lisztbe kell keverni, a lecsöpögtetett meggyeket pedig a már összekevert tésztába.
Ha időben kapcsolok, ki szoktam venni hozzá a mélyhűtőből pár fehérjét (most ötöt), mert imádom a vastag habot, ilyenkor a több fehérjébe érdemes egy picit megemelni a cukrot, hogy megtartsa a habot, én ezt most elfelejtettem, maradt benne a hat deka, lapos is lett.
Morzsasütik
Hálás, de kevéssé dekoratív műfaj. Ha az is fontos, hogy jól nézzen ki, egyszemélyes kis formákban készítsétek, mert adagolás közben szétesik. Ezerféle gyümölccsel működik, alma, körte, meggy, szilva, málna, eper, szeder, mangó, sárga és őszibarack, áfonya, rebarbara, bevállalósak szezonban próbálják ki az eper+apróra vágott friss bazsalikom kombót.
A tészta: 15 dkg liszt+10 dkg vaj+10 dkg cukor+pici fahéj. Ezt kell a két tenyerünk között addig morzsolgatni, amíg viszonylag egyenletes, nem túl nagy csomókból álló végeredményt kapunk. Ne izmozzuk túl, az a jó, ha a vajnak nincs ideje megolvadni.
A módszer az, hogy egy tűzálló, kivajazott tál aljába először beleszórjuk a feldarabolt, megtisztított gyümölcsöt, amit összekeverünk kevés cukorral. A tetejére szórjuk a tésztát, lenyomkodjuk, be a 170 fokos sütőbe, kb. 40 perc, vagy amíg szép színe nem lesz.
Gyors almatorta
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj/margarin
3 evőkanál cukor
1/2 dl víz
a tetejére 3-4 alma
Hozzávalók a szószhoz:
2 dl tejszín
1 tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál liszt
A tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fél órára behűtjük. Kerek piteforma aljára lapogatjuk, illusztrációnkkal ellentétben legyen egy kis pereme. Rá a vékony szeletekre vágott alma. Be a 200 fokos sütőbe, amikor a széle pirulni kezd, rá az összekevert szósz. Addig kell sütni, amíg nagyon pirulni nem kezd, nagyjából 15 perc. Szezonban érett szilvából még finomabb.
Lustaasszony rétese
Megint egy olyan recept, amit még nem próbáltam, több kommentelő is javasolta, és ezrek esküsznek rá az interneten. Túró+meggyimádóknak. Én most Wise Lady receptjét linkelem, mert nagyon szépen, lépésről lépésre végigfotózta. Mások nem hagyják állni egy órát, hanem a leöntés után alaposan megszurkálják, és rögtön sütik.
Könnyű túrós
Még egy tojás szétválasztós-fehérje külön verős recept.
Hozzávalók:
4 tojás szétválasztva
10 dkg cukor
10 dkg vaj
50 dkg túró
3 evőkanál búzadara
1-2 evőkanál vaníliás cukor
reszelt citromhéj
pár marék aszalt vagy friss gyümölcs
Először verjünk kemény habot a fehérjéből és kapcsoljuk be a sütőt, 170 fok, nem légkeverés. Ha a fehérje megvan, másik tálban verjük a sárgákat a vajjal és a cukorral habosra, majd adjunk hozzá mindent a fehérje kivételével. Keverjük el gondosan, és forgassuk bele óvatosan a fehérjét. Sütőpapírral bélelt kis tepsibe öntsük, kb. 40-45 perc alatt sül meg.
Kókuszgolyó
A kókuszgolyó igazi klasszikus kezdősüti. Egyszerű, és nagy mennyiséget is elő lehet állítani, bár akkor a gombócozáshoz keressünk párt.
Csak a Puffin receptje, még a sütőt sem kell hozzá bekapcsolni. Szerintem igazán jó a közepén meggyes verzió is. Minden ovis és iskolás eseményen sikeres, bulikompatibilis.
Tiramisu
Egy másik, sütőt nem igénylő recept, aminél ismét csak a tojás szétválasztása, és a fehérje felverése jelenthet gondot.
Hozzávalók:
1 csomag babapiskóta (ha nem is manner, de valami olyan, ami magában is finom)
50 dkg mascarpone
3 tojás szétválasztva
4 evőkanál cukor
2 teáskanál vaníliaesszencia
fél-egy deci amaretto vagy rum
cukrozatlan kakaópor
4 erős presszókávé felöntve kis tejjel (gyerekek miatt csináltam már koffeinmentesből is, beismerem, rémes, de egyébként finom lett)
A tojásfehérjéből kemény habot kell verni. Utána a mascarponét habosra keverni a tojássárgákkal és a cukorral, a vaníliával és pár evőkanál amarettoval/rummal. Óvatosan beleforgatni a fehérjehabot. A babapiskótákat a maradék alkohollal dúsított nem forró kávéba mártjuk röviden, és kirakjuk vele egy (szögletes) tál alját. Erre rákanalazzuk a krém felét, és én meg szoktam szórni vékonyan kakaóval. (Szitából. Kanálbó/kézből nem fog menni.)
Még egy réteg kávéba mártott piskóta, rá a maradék krém, a tetejét (strébereknek tálalás előtt, többieknek most) meg kell szórni kakaóval. Szüksége van pár órára a hűtőben.