Macskát ma nem eszünk

Olvasási idő kb. 14 perc

Olasz fejezet az Alapkonyhában, spájzfeltöltés és receptdömping. Számoljunk le a paradicsomos tészta tetejére reszelt trappistával, a pizzamozzarellával és a tejfölös tiramisuval.

Maki Stevenson

Mindenkit megtanít főzni

alapkonyha.png

Miután számos ország konyháját végigjártuk már, folytassuk a sort egy nagy kedvenccel, az olasz konyhával. Megtudhatjátok, hogy mikor és mit eszik egy vérbeli olasz, és milyen nélkülözhetetlen alapanyagok vannak a kamrájában.

Az olasz konyháról - csakúgy, mint az olasz nyelvről - nehéz általánosságban beszélni, mivel ahány régió, annyi nyelvjárás és annyi konyha létezik (sőt). Az írásban néhány alapvető információt olvashattok, amit mindenki – saját igényei szerint - tovább bővíthet.

Két Magyarországon élő, gasztronómiai területeken dolgozó olasz barátomat faggattam a témával kapcsolatban. Carlo Livi a Nostro Gastronomy olasz gasztrobár baristája, Giuseppe Scaricamazza pedig olívaolaj nagykövet, a Granditalia nevű, olasz konyhai alapanyagokkal foglalkozó cég vezetője. Carlo Toszkánában született, és 8 éve él Magyarországon, Giuseppe Abruzzo tartományban született és 1998 óta él itt.

Carlo elmesélte, hogy is néz ki Olaszországban egy nap az étkezések szempontjából. Colazione / Reggeli – Olaszországban senki nem reggelizik otthon. Munkába menet az útba eső kávézóban kérnek egy cornetto-t (a croissant olasz megfelelője), vagy bármilyen más édes brióst elvitelre. A kávét viszont szigorúan a pultnál állva fogyasztják, az elviteles papírpoharat nem ismerik.

Spuntino / Tízórai – A nehéz, fizikai munkát végző emberek a délelőtt folyamán még egyszer visszatérnek a kávézóba, és esznek egy szendvicset, aki irodai munkát végez, maximum egy kávéra ugrik ki.

Pranzo / Ebéd – Olaszországban déltől 1 óráig senki nem mozdul, mindenki ül, és az ebédjét fogyasztja. Aki tud, hazamegy és meleg ételt eszik, mások beülnek egy vendéglőbe, vagy csak bekapnak egy szendvicset.

Merenda / Uzsonna - 3-4 órakor esznek egy szendvicset, vagy nyáron gyümölcsöt.

Cena / Vacsora – A legfontosabb, leghangsúlyosabb étkezés. Mindegy hány órakor, de este meleg ételt kell enni. A fogások sorrendje: antipasto/előétel, primi piatti/első fogás, secondi piatti/második fogás.

Bresaola rukkolával, parmezánnal
Bresaola rukkolával, parmezánnal

Előételnek általában sajtokat és felvágottakat esznek kenyérrel, vagy (ami Carlo kedvence) bresaola sonkát rukkolával és parmezánnal, olívaolajjal leöntve. Az első fogás pedig mindig valamilyen tészta. Olaszországban inkább este tárgyalnak egy jó vacsora, és egy jó bor mellett. És a vinotékákban mindig van kitéve olajbogyó, sajtok, vagy focaccia, hogy legyen mit csipegetni a borok mellé. Az olasz konyhába bele kell tanulni.

Olasz alapkészlet

Giuseppe vezetésével megismerkedünk azokkal az alapvető hozzávalókkal, melyek nem hiányozhatnak az olasz ételekre nyitott konyhánkból. Segítségével könnyedén eligazodhatunk az olasz termékek között, de az már rajtunk múlik, hogy milyen tempóban és mennyiségben rakjuk tele a kamrát. Nem kell rögtön mindent felvásárolni, de menjünk, kísérletezzünk, találjuk meg a hozzánk közel eső ízeket és lelőhelyeket.

Olio d'oliva / Olívaolaj Olívaolaj nélkül nincs olasz konyha. Olyan, mint a bor, szent és nem szabad rá sajnálni a pénzt. És azon túl, hogy finom, egészséges is, A- és E-vitamint tartalmaz, valamint tele van antioxidánsokkal. Ha egy olasz olívaolajról beszél, azalatt szigorúan az extra szűz olívaolajat érti. Nézzük meg, mit is jelentenek a különböző nevek:

Extra vergine / Extra szűz – A szűz kifejezés alapvetően az olaj savtartalmára utal, ez az extra szűz esetében alacsony (maximum 0,8%). Emellett közvetlenül a friss gyümölcsből, hidegen sajtolják és nem használnak hozzá semmilyen más segédanyagot.

Vergine / Szűz – Ugyanúgy hideg sajtolással készül, savtartalma viszont maximum 2%, ami elárulja, hogy a gyümölcs nem volt hibátlan.

Olio d'oliva / Olívaolaj - Ahhoz, hogy több olajat is ki lehessen préselni a gyümölcsökből, finomítják, vizet, hőt és vegyszereket használnak. Az olívaolaj finomított és valamennyi szűz olívaolaj keveréke.

Sansa - Az olajpréselés maradványa, a rostokat és a magokat lelocsolják meleg vízzel, és egy hexán nevű kőolaj-származékkal. Olaszországban fűtésre használják, és a disznókat etetik vele. Ha a címkén a „sansa” szót látjuk, semmiképpen ne vegyük meg.

Egy olasz szerint legyen legalább két extra szűz olívaolaj otthon, egy olcsóbb olaj főzésre, és egy jobb minőségű olaj ízesítésre, salátákra. Ha nagyon szeretnénk cifrázni, ízesítésre vehetünk egy lágyabbat, és egy testesebbet. Olaj vásárlásakor először a legkisebb kiszerelést vegyük, és ha beválik, vehetünk nagyobbat. Két hibalehetőség, amire érdemes figyelni, ne vegyünk többet olyan olajat, aminek erjedt gyümölcs illata van (rossz körülmények közt lett szüretelve), vagy ha avas (rossz tárolás eredménye). És egy jó hír, Giuseppe eloszlatott egy városi legendát, lehet az olívaolajat hevíteni, és főzni/sütni vele. Ár: 1000 forinttól (1/2 liter)

Pasta / Tészta A tészták között két kategória van, vannak a száraz tészták és az otthon gyúrt változat. Száraz tészták készülhetnek durumlisztből és vízből (durum tészták), vagy tojás hozzáadásával. Ha otthon gyúrunk tésztát, egy tojáshoz 100 gramm lisztet számoljunk. A lényeg, amit nem szabad elfelejtenünk, hogy a tésztaételek alapvetően a tésztáról szólnak, az már egy másik játék, hogy a szószhoz megtaláljuk a megfelelő formájú tésztát. Ár: 200 forinttól (500 g)

Pomodoro / Paradicsom Olaszországban nagyon jó a paradicsom-helyzet, januártól szeptemberig mindig kapni valamelyik fajtát. Főzéshez Magyarországon érdemes konzerv hámozott paradicsomot használni. Ne legyen túl savas, mert az azt jelenti, hogy a paradicsom, amiből készítették, nem volt túl nagy szám, emellett fontos, hogy – mint a neve is mutatja – ne találjunk benne héjat és penészes csumákat. Ár: 200 forinttól (400 g)

Riso / Rizs Egy másik misztérium a rizs, nagy minőségbeli különbségek vannak. S ha rizs, akkor rizottórizs. A lényeg, hogy el kell dönteni, hogy krémes rizst akarunk, vagy szemesebbet. A klasszikus olasz fajták a carnaroli - szemesebb, az arborio - krémesebb, és a vialone nano - krémes, de inkább tepsis ételekhez és édességekhez használják. Ha egy recept előír egy fajtát, annak megvan az oka, érdemes követni. Ár: 500 forinttól (1/2 kg)

Formaggio / Sajt Híres olasz sajtok a parmezán, a mozzarella, a gorgonzola, a taleggio és a pecorino. A parmezán igazi neve parmigiano reggiano. Akkor van eredeti parmezánnal dolgunk, ha a teljes neve mellett ott a D.O.P jelzés, ami garantálja az eredetvédettségét. A grana padano hasonlít ugyan, de az nem parmezán. Ez persze nem von le élvezeti értékéből, csak ne keverjük össze a kettőt.

Parmezán
Parmezán

Vásárláskor érdemes megfigyelni a parmezán felületét, az a jó, ha vannak rajta fehér gyöngyszerű foltok. Olyan, mintha elkezdett volna penészedni, de nem, azok sókicsapódások. Ez egy minőségi szint, az olaszok úgy mondják, hogy gyöngyözik. Ár: 800 forinttól (100 g)

A mozzarella sajnos egy nagy fájdalom az olaszok és műkedvelők számára, mert jó mozzarellát gyakorlatilag nem kapni nálunk. Kísérletezni persze lehet és kell is. Ne vegyünk olyan fajtát, aminek nincs íze, külső része elválik a belsőtől, és csikorog a fogak között, mintha rágógumit rágnánk. A pizzamozzarella nem mozzarella, a drágább buffalát egyszer mindenki kóstolja meg, az ugyanis jó. Ár: a legolcsóbbak 250 forinttól (100 g), buffala mozzarella 650 forinttól (/250 g)

Aceto balsamico / Balzsamecet Drága termék, egy jó balzsamecet 3-4000 Ft körül van, de nagyon sokáig elég, mert nem romlik és nem locsolni kell a salátára, hanem csepegtetni. Karakteres íze számos ételt gazdagíthat. Salátákra nagyon jók a világos fajták, a sötétek jól mennek például a párolt radicchiohoz, vagy eperhez (Giuseppe kedvence). Akkor jó, ha nem túl karcos az íze. Ár: a legolcsóbbak 500 forinttól (1/2 liter)

Oliva / Olajbogyó Számtalan fajtája létezik, zöld, lila, fekete, de ahogy érik, akár rózsaszínes árnyalatot is felvehet. Viszont vigyázat, az egyenletesen fekete olajbogyókat úgy is elő tudják állítani, hogy bepácolják vas-szulfáttal, ami ugyan nem káros, de mégiscsak adalékanyag. A fekete szín egyenletességet ad és elrejti az esetleges hibákat. Fontos, hogy az olivabogyó ne legyen túl sós, érezzük rajta a gyümölcsös ízt, a frissességet, és ropogjon. Ha beveszel a szádba egy olajbogyót és elolvad, az szét van ázva. Ár: 200 forinttól (200 g)

Basilico / Bazsalikom A legolaszabb fűszernövény. Frissen az igazi, és amikor szezonja van, érdemes néhány cseréppel a konyhaablakban tartani. Ár: 250 forinttól mérettől függően, de ültethetünk otthon mi is.

Nagyon olasz receptek

Most pedig nézzük meg, hogy milyen olasz ételeket készíthetünk ezekből az alapanyagokból. Carlo a Toszkán régió konyháját idézi fel. Abban nevelkedett, azt hozta magával Magyarországra is. A toszkán konyha a cucina povera (szegény konyha) alapjaira épül. Sok kenyeret használnak, és sok recept épül a száraz kenyér felhasználására. Emellett fontos alapanyag a vargányagomba, a különböző lisztek, mint a csicseriborsóliszt, gesztenyeliszt, a citrom, és a farro, ami leginkább gerslihez hasonlít.

  • Bruschetta – A mai változat sem bonyolult, mégis cifrázás az eredeti verzióhoz képest, ami száraz kenyeret jelentett olívaolajjal meglocsolva. Pirítsuk meg a kenyeret, dörzsöljük be fokhagymával, locsoljuk meg olívaolajjal, rakjunk rá apróra vágott paradicsomot, sózzuk, és tépkedjünk rá bazsalikomot.
  • Ribollita – Ez egy babos zöldségleves, amibe pirított és fokhagymával bedörzsölt száraz kenyeret tesznek.
  • Panzanella – A toszkán kenyérsaláta nyáron jó, amikor a paradicsom érik. Keverjünk össze paradicsomot, uborkát lila hagymával, pirított kenyérrel, öntsük nyakon olívaolajjal és balzsamecettel, ízesítsük sóval, borssal, tépkedjünk rá bazsalikomleveleket.
  • Caprese – Rétegezzünk egymásra felváltva paradicsom-, mozzarellaszeleteket és bazsalikomleveleket. Sózzuk meg, locsoljuk meg olívaolajjal, esetleg pihentessük egy kicsit, hogy összeérjenek az ízek.
  • Jó mozzarellával, finom paradicsommal, friss bazsalikommal
    Jó mozzarellával, finom paradicsommal, friss bazsalikommal
  • Pesto – Egy csokor friss bazsalikommal nem is történhet jobb dolog.
  • Tészták

  • Már mi is írtunk a tésztafőzés szabályairól és alapvető tésztás receptekről, íme néhány kiegészítés. Giuseppe szerint egy jó paradicsomos tészta mindennek az alapja, és nehéz elszúrni. Futtassunk meg olívaolajon egész fokhagymát és/vagy vörös hagymát, dobjunk rá hámozott paradicsomot (konzervből), sózzuk, fűszerezzük. Alapszabály, hogy a szósz annyi idő alatt készüljön el, amennyi idő alatt a víz felforr, és a tészta megfő. Az, hogy rakunk-e rá parmezánt, az asztalnál dőljön el, anélkül is megállja a helyét. Szezonban nem kérdés: friss hámozott paradicsommal és zöld fűszerekkel érdemes elkészíteni.

Haladók megpróbálkozhatnak az otthon gyúrt tésztával.

  • Lasagne – Akkor a legfinomabb, ha otthon gyúrt tésztából készítjük, de ha nincs időnk, használjunk száraz tésztalapot.
  • Ravioli – A töltött tészták egyik változata, itt egy húsmentes verziót olvashattok, a spenótos-aszalt paradicsomos ricottával töltött ravioli receptjét.
  • Tortelli - Carlo kedvence a húsos tortelli, ez a kívül és belül is húsos recept. A tortellinihez gyúrjunk tésztát az előző recept alapján. Szósz gyanánt készítsünk bolognai mártást. 1 hagymát, 1 sárgarépát és 1 zellerszárat aprítsunk fel, és futtassunk meg olívaolajon (ez a soffritto). Erre jöhet a darált hús, legjobb ha többféle (Carlo anyukája a maradék húsokat szokta ledarálni, és eltenni hozzá). Amint megváltozik a hús színe, hozzáadhatjuk a konzerv hámozott paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük (Toszkánában egy peporino nevű fűszerrel szokták, ami a kakukkfűhöz hasonlít), és főzzük 45-60 percig. A töltelékhez süssünk darált húst (ugyanúgy, mint a bolognai szósznál, csak paradicsom nélkül). Töltsünk, formázzuk, főzzünk, és öntsük nyakon a szósszal.
  • Polenta – Ezt a kukoricadarából készült laktató kását nagyon szeretik, parmezánnal, bolognai mártással, paradicsomos nyúlraguval, vagy gombamártással. A maradékot terítsük szét, hagyjuk kihűlni, daraboljuk fel, és lehet grillezni, vagy olajban kisütni.
  • Gnocchi – Mielőtt Carlo Magyarországra jött, vasárnaponként anyukájától tanulta meg az olasz ételek elkészítésének módját. Ez a gnocchi recept volt az első, amit megtanult. Fejenként két krumplit főzzünk meg héjában (hideg vízben tegyük fel), hámozzuk meg, törjük össze villával, vagy krumplinyomóval, és deszkán, vagy az asztalon terítsük szét, és hagyjuk kihűlni. Adjunk hozzá fejenként 50 g lisztet, majd 1 tojást, és 1 kiskanál sót. Keverjük össze, de nagyon fontos, hogy gyorsan kell dolgozni. Sodorjunk belőle ujjnyi vastag csíkokat, és vágjuk kb. 2 cm-es darabokra. Nem kell feltétlenül formázni, de ha valaki szeretné, egy villa hátulján végiggörgetheti a darabokat. Ezután két lehetőségünk van, vagy 2 órán belül felhasználjuk, vagy lisztben megforgatva, előbb fém tálcán, utána pedig bezacskózva betesszük a mélyhűtőbe. Forró, sós vízben addig főzzük, míg fel nem jönnek a víz tetejére. Figyeljünk arra, hogy minden krumpli más. Inkább kevesebb lisztet használjunk, különben olyan lesz, mint a gumi. Lehet vele játszani, például spenótot keverni hozzá, vagy kis mozzarella darabokat a közepébe csempészni, de egy jó paradicsomszósszal és parmezánnal az igazi.
  • Risotto / Rizottó Giuseppe elmondta a rizottókészítés alapjait. Egy kevés olívaolajon, vagy vajon pároljunk meg 1 kis fej hagymát (legjobb, ha salottahagyma), adjunk hozzá 400 g rizottórizst, öntsünk rá 1 dl száraz fehér bort (lazítja a rizsszem struktúráját, hogy kiadja a keményítőt), majd állandó keverés mellett kanalanként adogassuk hozzá a forró folyadékot (1 liter legyen a kezünk ügyében). Ez lehet sós víz, vagy valamilyen alaplé (http://divany.hu/alapkonyha/2012/02/14/alapkonyha_leves_mindenkinek/). Addig hagyjuk főni, míg a folyadék szinte teljesen el nem tűnik, azután jöhet a következő merőkanálnyi adag. Sózzuk borsozzuk, és vegyük le a tűzről. Keverjünk hozzá vajat, és 50 g reszelt parmezánt.
  • Kerek szemű rizottórizs
    Kerek szemű rizottórizs
    Lehet különböző ízesítésekkel, zöldségekkel gazdagítani, azt készítsük el külön, és a végén keverjük a rizottóhoz (a vaj és a sajt hozzáadása előtt). A tésztákat, a polentát és a rizottót sem szabad újra felmelegíteni.
  • Suppli/Rizsgolyó - A maradék rizottó felhasználására tökéletes megoldás az olaszok rizsgolyója, a suppli.
  • Pizza – Bár – ahogy láttuk – az olasz konyha bőven nem a pizzáról szól, nem hagyhatjuk ki a sorból. Bármit tehetünk rá, de a legegyszerűbb és leghíresebb paradicsom-bazsalikom-mozzarella hármas is tökéletes.

Dolci / Édességek

Tiramisu

Panna cotta

Mandulás fügetorta

Ribizli granita

Crostata

A cikk elkészítésében Carlo, Giuseppe és „Az olasz konyha alapjai” című könyv segített.

Kommentelés és további Alapkonyha

Hozzászólások jöhetnek a facebookon, további Alapkonyha cikkek pedig itt olvashatóak. Mivel visszavonhatatlanul itt a tavasz, legközelebb piacra megyünk, és körülnézünk, mi kapható mostanság.

Alapkonyha wiki

A cikket Bede Anna, a vegasztromania blog szerzője írta.

Az Alapkonyha mentora a Makifood Főzőiskola. Következő óráink: 03.23. Bárányos húsvét Rezi Györggyel, 04.06. Mexikói Fiesta Patricioval. 04.07. Alap késtechnika. A Makifood legutóbbi olasz órájáról élménybeszámolót itt olvashattok.
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

  • világom
Ingyenes vonatbérletet kaphatnak a magyarok: egész Európában érvényes
Ingyenes vonatbérletet kaphatnak a magyarok: egész Európában érvényes

A magyarok is jogosultak az ingyenes vonatbérletre, amellyel akár egy hónapon keresztül beutazhatják Európát.

április 2., 12:41

  • lájfhekk
Súlyos büntetést kaphat, aki túl korán cseréli le az autó téli gumiját
Súlyos büntetést kaphat, aki túl korán cseréli le az autó téli gumiját

Fontos tudni erről a szabályról a téli gumikkal kapcsolatban.

április 2., 17:30

  • világom
Veszélyben Európa biztonsága: szokatlan megoldással védekeznének a németek
Veszélyben Európa biztonsága: szokatlan megoldással védekeznének a németek

Különös utasítást kaptak a német partok mentén üzemelő szélerőművek tulajdonosai.

április 2., 14:37

  • Édes otthon
Százezres támogatást kaphatsz, ha ilyen lakásban élsz: ezek a feltételek
Százezres támogatást kaphatsz, ha ilyen lakásban élsz: ezek a feltételek

Mutatjuk, milyen feltételeknek kell megfelelniük a lakóknak a támogatás elnyeréséhez.

április 2., 12:10

  • Offline
Ezért szeretnek a kutyák a vécéből inni: súlyos következményei lehetnek az ősi ösztönnek
Ezért szeretnek a kutyák a vécéből inni: súlyos következményei lehetnek az ősi ösztönnek

Ritkán takarítod a vécét? Az baj. Sűrűn takarítod? Az is baj.

április 2., 14:00

  • világom
7 óránként 20 métert emelkedik itt a vízszint: ezzel világelső ez az öböl
7 óránként 20 métert emelkedik itt a vízszint: ezzel világelső ez az öböl

A drámai vízszintemelkedésnek két oka is van.

április 2., 15:10

  • életem
Már majdnem lecsapott a sólyom a kiscicára, de nagyot koppant (videó)
Már majdnem lecsapott a sólyom a kiscicára, de nagyot koppant (videó)

Ijesztő látvány, ahogy a ragadozó madár újból és újból lecsap.

április 2., 16:46

  • Önidő
Ez a kannibál kígyó Magyarországon él: itt találkozhatsz vele
Ez a kannibál kígyó Magyarországon él: itt találkozhatsz vele

A kannibál kígyó gyomortartalmát vizsgálták a kutatók, mert kíváncsiak voltak arra, vajon mennyire pusztítja rokonait.

április 2., 16:00

  • Mindennapi
Bővül a fizetős zóna mától Budapesten: légy résen, ha itt kell parkolnod
Bővül a fizetős zóna mától Budapesten: légy résen, ha itt kell parkolnod

Az első hét próbaüzem: még nem jár büntetés annak, aki nem fizet a parkolásért.

április 2., 13:35

  • Offline
180 éves az első magyar olvasókönyv: így tanultak belőle az elsősök
180 éves az első magyar olvasókönyv: így tanultak belőle az elsősök

Szerette volna gyermeke jövőjét megalapozni, ezért olvasókönyvet írt a magyar asszony. Könyvét később generációk forgatták. Megmutatjuk.

35 perce

  • világom
Döbbenetes videó: felhőkarcolók között ugrott át a földrengés után családját kereső apa
Döbbenetes videó: felhőkarcolók között ugrott át a földrengés után családját kereső apa

Kettétört a két felhőkarcolót összekötő híd, de a férfi 52 emelet magasan átugrott, hogy megtalálja a családját.

április 2., 12:02

  • Offline
Tudod, hol születtek a leghíresebb magyarok?
Tudod, hol születtek a leghíresebb magyarok?

Teszteld le kvízünkkel, hogy mire emlékszel a középiskolai tanulmányaidból: vajon még ma is tudod a híres magyarok szülőhelyeit?

április 2., 06:45

  • Testem
Így jelezheti a lábunk a hasnyálmirigyrákot
Így jelezheti a lábunk a hasnyálmirigyrákot

A hasnyálmirigyrákra utaló intő jel a lábakban is jelentkezhet.

április 2., 06:00

  • világom
Ez az utolsó videó Michael Jacksonról: aggasztóan festett
Ez az utolsó videó Michael Jacksonról: aggasztóan festett

Ezen a videón már nem keltette egészséges, energikus, életerős ember benyomását az 50 éves Michael Jakson.

április 2., 18:30

  • életem
Hitleres bélyeg, világháborús műláb: a 3 legfurcsább tárgy, amit az eBayen megvehetsz
Hitleres bélyeg, világháborús műláb: a 3 legfurcsább tárgy, amit az eBayen megvehetsz

Megmutatjuk, milyen meghökkentő tárgyakra bukkanhatunk az eBayen.

április 2., 19:00

  • világom
Megakadályozta a merényletet Lincoln ellen Amerika első női detektíve
Megakadályozta a merényletet Lincoln ellen Amerika első női detektíve

Kate Warne, az első amerikai detektívnő nélkül egészen máshogy alakult volna az ország történelme.

április 2., 20:00

  • Önidő
Aggasztó jelenség alakulhat ki a Balatonnál – emberre is veszélyes lehet
Aggasztó jelenség alakulhat ki a Balatonnál – emberre is veszélyes lehet

Tavaly figyeltek meg hasonló veszélyes jelenséget a Balatonnál.

április 2., 11:10

  • világom
Mától csak engedéllyel lehet belépni ebbe az európai országba
Mától csak engedéllyel lehet belépni ebbe az európai országba

Magyar utazók tízezreit érinti a beutazási szigorítás, ráadásul fizetni kell az engedélyért.

április 2., 10:36

  • Offline
Ezért olyan nehéz elbontani a Magyar Rádió atombunkerét
Ezért olyan nehéz elbontani a Magyar Rádió atombunkerét

Meglehetősen egyszerű oka van annak, miért haladnak lassan az atombunker bontásával, de nem az, amire elsőre gondolnánk.

április 2., 06:30

  • Édes otthon
Az ilyen színű szobában jobban alszol
Az ilyen színű szobában jobban alszol

Életünk harmadát alvással töltjük, nem mindegy, miként tesszük. Nemcsak a matrac és az ágynemű minőségével, a hálószoba színével is bakot lőhetünk.

április 2., 19:30

  • Offline
Magyar atkák forradalmasíthatják a mezőgazdasággal kapcsolatos ismereteket
Magyar atkák forradalmasíthatják a mezőgazdasággal kapcsolatos ismereteket

Eddig figyelmen kívül hagyott élőlényeket vizsgáltak meg a magyar kutatók. Eredményeik a mezőgazdaság szempontjából is fontosak.

április 2., 07:00

  • Offline
A Lego-kockák legritkább darabjai: a sokat érő különlegességek bárkinél meglapulhatnak
A Lego-kockák legritkább darabjai: a sokat érő különlegességek bárkinél meglapulhatnak

Csak ritkán készültek ilyen Lego-kockák. Te láttál már hasonlót?

április 2., 07:26

  • életem
Új táblák jelentek meg a hazai utakon: fontos kötelezettségre hívják fel a figyelmet
Új táblák jelentek meg a hazai utakon: fontos kötelezettségre hívják fel a figyelmet

Komoly bírsággal járhat, ha valaki nem veszi figyelembe az utakra kihelyezett új táblákat.

április 2., 10:05

  • világom
Nincs elég börtönőr, korábban szabadulhatnak a rabok a munkaerőhiány miatt New York államban
Nincs elég börtönőr, korábban szabadulhatnak a rabok a munkaerőhiány miatt New York államban

Olyan kevés a dolgozó a börtönökben, hogy büntetésük lejárta előtt szabadon engednék a rabokat.

április 2., 08:36

  • Mindennapi
Meg ne edd, ha ilyet vettél a Sparban: illegális szer jelenléte miatt visszahívták
Meg ne edd, ha ilyet vettél a Sparban: illegális szer jelenléte miatt visszahívták

A saját márkás termék illegális növényvédőszert tartalmazhat.

április 2., 08:06

  • Mindennapi
Ezért nem maradhatnak életben a beoltott állatok sem
Ezért nem maradhatnak életben a beoltott állatok sem

Szakértő magyarázza el, mennyit ér az állatok beoltása a száj- és körömfájás ellen.

április 2., 07:46

  • Testem
Eddig ismeretlen, mutáns élősködő jelent meg Magyarországon
Eddig ismeretlen, mutáns élősködő jelent meg Magyarországon

Még nem végeztek a furcsa, Magyarországon korábban nem látott élősködő faj beazonosításával.

április 2., 09:05

  • világom
17 éves fiát nevezte ki a belügyminisztérium élére a hírhedt vezető
17 éves fiát nevezte ki a belügyminisztérium élére a hírhedt vezető

A tinédzsernek nem ez az első állami megbízatása, kinevezése után máris kitüntetett pár rendőrt.

április 2., 09:35

  • Offline
Ritkán látott fényképen a világ legnagyobb tudósa: így nézett ki Einstein gyerekkorában
Ritkán látott fényképen a világ legnagyobb tudósa: így nézett ki Einstein gyerekkorában

Az Einstein-testvérek felnőttként is közel álltak egymáshoz. Ragaszkodásuk gyerekkori képükön is jól látható.

április 2., 08:20

  • világom
A kínaiak megoldották: 100 évig is tölt a nukleáris aksi
A kínaiak megoldották: 100 évig is tölt a nukleáris aksi

Nukleáris elemet fejlesztettek a kínaiak.

április 2., 08:50

Érdekességek