Amíg van mit, befőzünk a Tejvajon. Lesz még olajos padlizsán, klasszikus szilvalekvár, minden, ami adódik.

Kezdjük a szárított paradicsommal. Ha igazán költséghatékonyan akarják elkészíteni, csak brutális kánikula idején fogjanak neki, egy hét napozás legalább kell a teljes kiszáradáshoz, de a 10 nap-két hét a biztos.

szaritott paradicsom

Bő fél kiló végeredményhez szükség lesz:

  • 5 kg paradicsom 1686 Ft (Metro)
  • 1 dl Bertolli olívaolaj kb. 150 Ft (Metro)

A paradicsomokat kettévágtam, illett volna kicsumázni, de nem tettem meg. Egy sütőlemezre raktam őket a vágott oldalukkal felfelé és jól megsóztam, majd kiraktam hajnalban a tűző napra, esténként pedig bevettem. A legyeket nem nagyon izgatja, talán a só miatt. Öt nap után már kiszáradtak, de még nem voltak csontkemények. Mivel olajban akartam elrakni, nem is vártam tovább, egy tiszta üvegben olívaolajjal leraktam az összeset. A 700 ml-es üvegben elfért öt kiló paradicsom, lenyűgöző. Egy marékkal meghagytam, gomolyasajt mellé megettük.

Télen előételnek, tésztákra, esetleg levesekbe, természetes ízfokozónak fogom használni. Csípősségig koncentrált paradicsomíze van, nagy találmány.

A sütőben is el lehet készíteni, ezt nem próbáltam, de az alacsony hőfok-hosszú sütési, pontosabban szárítási időt tippelem célravezetőnek. Ha van valakinek tapasztalata, ossza meg legyen szíves. Ha csontszárazig várunk vele, egy dobozban is eláll sokáig, nem kell olajozni.

Mustra