Mi legyen a csúnya gyümölccsel?

Pálinka, mi lenne? Ezt a hülye kérdést...

Jó, nem, ma egy kicsit kevésbé magyar irányt adunk a hétvégi balatonozás után a pulton felejtett epernek, cseresznyének, meggynek, szőlőnek, ami ott maradt. De csak azért, mert egy marék ráncos meggyből nem jön ki a felesrevaló pálinka se.

Ha még nem indult erjedésnek, de már nem szép az a gyümölcs, csatninak jó lesz. A csatni eláll pár napig, elég utána kitalálni mihez együk meg, de van pár tippem arra is.

cseresznye

A képen ez a legutóbbi cseresznyecsatnim gomolyával. Imádnivaló volt és gyönyörű.

Ha a töppedt gyümölcs megvan – jó hozzá szép friss is ám - szedjünk elő nagyjából ugyanannyi hagymát. A mogyoróhagyma jó lenne, de nem mindenki Stahl Judit, hogy algalapot, mogyoróhagymát és ötféle curryt tartson a panel beépített konyhaszekrényében. Jó lesz az egyszerű vörös vagy lilahagyma is, vagy akár póré és egy kevés fokhagyma mellé. Ezeket apróra vágva megfuttatom az előzőleg kevés olajon karamellizált cukron. Hozzáadom a kimagozott és apróra vágott gyümölcsöket, sózom, borsozom, összefőzöm.

A fűszerezését nem lehet elrontani, a gátlástalanság a célravezető ebben az esetben. Ha bírja a fogyasztó a csípőset, cayenne bors már mehet is bele. Én koriandermagot, szegfűszeget és fahéjt szoktam használni és a végén friss mentát vágok rá, ez nagyon bevált. De lehet kísérletezni gyömbérrel, szerecsendióval, akármivel.

A csatnit imádja a krumplipüré, a grillezett gomolyasajt, natúr sertéshús, kacsa, liba, libamáj, vadhúsok, a fehér húsú tengeri halak. Marhahús mellé nekem nem jön be, azzal inkább összevesznek, vagy csak nem jó csatnival próbálkoztam. Neki lehet állni sütőtökből, padlizsánból, lilahagymából is, nem csak gyümölcsből. Mangóból a legjobb, de a mangó drága.

És Önök? Szoktak csatnit főzni? Hogyan?

Oszd meg másokkal is!
Mustra