Karácsonyi menüsorozat I rész: a kacsás

Bár mi még hazajárunk karácsonykor, mint sokan mások, (és mi is a nappaliban alszunk mert a mi gyerekszobánk is átalakult) így nem én szoktam a karácsonyi menüt főzni. Mindig bajai halászlé, rácponty és diós-meggyes süti a menü, ami jó és megnyugtató, mint minden állandó pont. Idén ugyan készítek egy karibi fekete tortát, de azt egy másik posztban követhetitek. (És az is csak a kocsi miatt van)

De talán ti otthon főztök, és egy ünnepi menü bármikor jól jöhet, ezért karácsonyig lenyomok egy-egy harmonikus (vagy nem…) sort, könnyen elkészíthetőt, nem bonyolultat, sőt, praktikusat, de nem hétköznapit. Reggelivel. Ahogy Orosz Péter mondaná: súlyos reggelivel, így az ebéd és a vacsora összevonható egy estebéddé, pont mint karácsonykor. És vasárnap.

Lesz halas, kacsás, költséghatékony és hedonista (persze mind hedonista lesz, de ez durván). Mexikói és olasz beütéssel, a nagy karácsonyi klasszikusok kihagyásával, felturbózott alapreceptekkel és pontosan megjelölt alapanyaglelőhelyekkel, bevásárlólistával és költségekkel. És semmi olyan nem lesz, amit egy kezdő ne tudna megcsinálni. Eskü.

Kacsás menü

Raj Ráchel (mellesleg övé a legjobb flódni) egyik este kifejtette nekem egy konyhabuliban: a kacsa milyen praktikus, egy kacsából napokig változatosan lehet főzni. A csaj a hedonizmus és a praktikum szokatlan keveréke, amilyen én is volnék, bármennyit elnyom kajára, de soha nem hagyja égve a villanyt. Be is jött a tippje, a hízott kacsa remekül hasznosítható eset.

Hízlalt kacsa a Nagycsarnokban, a főbejárattól indulva a jobb sor végén kapható, kint lógnak a nyakuknál fogva. A fejét érzékenyebbek kedvéért kérésre lecsapják. Nem muszáj nézni. A hízlalt máj benne van, juhúúúú. A csarnokban a többi hozzávalót is meg lehet vásárolni. Óva intek mindenkit a nagyáruházláncokban kapható kacsáktól, lehet, hogy kínai, de az biztos, hogy fagyasztott volt, a friss magyar kacsa a tuti. Bevásárlólista két emberre (napokkal előre kell bevásárolni, a máj és a hús pácolódik, de ez megint csak jó, mert nem kell az utolsó percben harcolni a vérmamikkal akik kiskocsival bokára mennek):
1 hízott kacsa (kisebbet vettem, 4.5 kg) bontási folyamat:itt
1 kis üveg száraz tokaji szamorodni
Két nagy grépfrút
1 kis fej káposzta
1 zacskó 8 tojásos nagykocka (lehetőleg házi)
fél kiló rizs
négy-öt répa, fehérrépa
1 doboz cantuccini

A nagycsarnokban, piacokon mindent megkapsz, de oda hétköznap ne menj kocsival, mert megőrülsz parkolóhelykeresés közben. Taxi, bicaj, pasi lerak, felvesz. Fűszer kell szegfűszeg, só, bors, egész fahéj.

Reggeli: kacsamájterrine cantuccinivel

A megtisztított májat leöntöm a borral és legalább egy napra hűtőbe teszem. Egy agyagedénybe, vagy kis lábosba légmentesen lenyomkodom a máj felét. Vízfürdőben, szűk egy órát 100 fok alatt sütöm. Amikor kész, súlyokkal lenyomatva (elvileg van erre megfelelő szerkezet, én paradicsomkonzervekkel szerencsétlenkedek) hagyom kihűlni, majd pár napig a hűtőben békén hagyom. Grépfrútcsatnival, sütőtöklekvárral együtt is (a csatni pont úgy készül, mint a hagymalekvár, csak vöröshagymával és a fele grépfrút) tálalható.

Vacsora - Előétel

Grillezett kacsamáj

A kacsamáj másik felét 2-3 centis csíkokra vágom és egy kevéske zsíron pár percig pirítom. Nem szabad sokat, mert elfolyik. Forrón tálalom egy szelet sült sütőtökkel, vagy a reggelire is használt grépfrútcsatnival.

Leves

A kacsának kimetszem a mellét, levágom a combjait, a maradékot feldarabolom. Pácot készítek apróra vágott, tört és vágott vöröshagyma, feketebors, fokhagyma, friss rozmaring és só keverékéből, elkeverem egy kis olajjal és vastagon bekenem a kacsadarabokat és a tokajiban pácolódó máj mellé rakom a hűtőbe. Másnap lerázogatom a cuccokat és egy tepsiben a zöldségekkel (darabokra vágott répa, fehérrépa, hagyma) együtt megsütöm, majd vízben felforralom. A tepsiben képződött cuccot felvizezem és a levesbe öntöm. Dobok mellé egy rozmaringos fűszercsokrot(friss rozmaring, petrezselyem, majoránna) és lassú lángon két-három órát főzöm, szépen átszűröm és lezsírozom.

Mellsült káposztás kockával

Közvetlenül fogyasztás előtt kiszedem a pácból a kacsamelleket, amiknek a bőrös felét fél centi mélyen bekockáztam még a pácolás előtt. Alacsony tűzön, a bőrös felével lefelé kezdem sütni, amíg kiolvad a zsírja, majd megfordítom, tovább sütöm. Amikor már felhagy a vér és nedveregetéssel magas lángon ropogósra pirítom a bőrös oldalát. Káposztás kocka itt. A képen hagymalekvárral és sütőtökpürével látható, úgy is, és hidegen is jó.

Másnapra ludaskása a kacsacombokból

A két, páctól lemosott combot félbevágom, bőrös felét bekockázom, tepsiben megsütöm. Leöntöm a zsírt, de vigyázok a lesült anyagra. A húst egy lábosban felöntöm vízzel, hozzáadom a tepsiből vízzel feláztatott ízeket, hozzáadok két felszeletelt répát, fehérrépát, sózom borsozom, rászórok húsz deka rizst, és annyi vízzel ami ellepi, készre párolom.

Oszd meg másokkal is!
Mustra