Ittuk, mint a bort: ásványvízteszt a savanyútól a sótlanig

Évről-évre több ásványvizet iszunk, de legtöbbünk véletlenszerűen választja ki azt a márkát, amit leemel a polcról. Sokat hallottuk azt is, hogy érdemes magas ásványianyag-tartalmú vizeket keresni, ezzel is pótolva szervezetünk nyomelemhiányát, de a legújabb kutatások szerint semmi szükség ilyesmit pluszban fogyasztani, amennyiben kiegyensúlyozottan, változatosan táplálkozunk. Egy jó tanácsot minden ásványvízfogyasztó fontoljon meg, érdemes havonta cserélgetni a márkákat. Teszteltünk is tíz félét, egyenlő esélyt adva a buborékosnak és a szénsavmentesnek. Olvassa el, mit tapasztaltunk, a hajtás után.

A csapvíz tisztaságával, minőségével nincs baj Budapesten, mégis előszeretettel iszunk ásványvizet, annyi rosszat hallani a klórról, illetve a fogamzásgátlók hormontartalmáról, ami visszakerült az ivóvízbe. Ennek ellenére senkit nem ismerek, aki ásványvízből főzné a levest, és csak pletykalapokban olvasok olyat, hogy némely elvetemült nőszemély Evian vízzel mos hajat.

Ásványvíznek nevezhetjük azokat a vizeket, amelyek összetétele literenként 500 és 4600 mg közötti oldott ásványi anyagot tartalmaz, vagyis kalciumot, magnéziumot, nátriumot, fluoridot, hidrogén-karbonátot, kloridot, szulfátot. Az ásványvíznek szennyeződéstől mentes földrétegből kell származnia, amit kötelező a víznyerő helyen, levegőztetés után, de tisztítás nélkül palackozni.

Sokat hallani mostanában arról is, hogy a szénsavas víz káros az egészségre.
Egyik cikkben állítják, hogy felborítja a szervezet sav-lúg egyensúlyát, a másikban cáfolják ugyanezt. Múlt héten fogorvosnál jártam, neki is feltettem a kérdést, szerinte elvileg valóban károsíthatja a fogzománcot a szénsav, de senki nem azzal öblöget, és pl. egy valódi citromos limonádé sokkal rosszabbat tesz a fogainkkal, mégse beszélne le senkit róla. Vacsora után pedig határozottan ajánlják egy pohár buborékos víz elfogyasztását, ugyanis könnyíti az emésztést. Nos, én szeretem a buborékos vizet, úgyhogy annál maradok.

Öt szénsavas, és öt szénsavmentes vizet teszteltünk, és volt egy kakukktojás is, mégpedig a csapvíz, de mind a hatan rögtön felismertük, úgyhogy nem igaz sokak vádaskodása, miszerint sima csapvíz lenne a rózsaszín kupakos palackokban.
Igyekeztünk egyenlő esélyt adni minden víznek, 24 órát tároltuk őket a hűtőben, majd igazi vizespohár hiányában fehérboros pohárból kóstoltunk, közben üres zsömledarabokat majszoltunk, ezt találtuk a legsemlegesebb ételnek. Kezdjük a szénsavmentesekkel:

Primavera, összes ásványianyag-tartalom: 476 mg/l
Rögtön az első víznél ért minket egy kis meglepetés, ugyanis a víz bizony egy picit pezsgett, a fiúk fel is kiáltottak rögtön, hogy ez biztosan valódi. Enyhe, talán savanykásnak nevezhető illatát éreztük, mégis nagyon kellemesnek találtuk.
8 pont

Evian, összes ásványianyag-tartalom: 496,8 mg/l
Arra senki nem jött rá a vakteszt alatt, hogy a kettes sorszámú víz lehet az Evian, ami többszöröse árban bármelyik magyar víznek, de kóstolás után szinte egyszerre kiáltottunk fel, hogy mintha édeskés lenne egy picit. Az Evian egyébként gleccservíz, és 15 évet tölt a felszín alatt állítólag.
Nagyon megosztotta a tesztelőket, volt, aki csak 6 pontot adott rá, és volt, akinek annyira ízlett, hogy 11-et adott volna a maximum 10-ből.
8 pont

Mohai 1374, összes ásványianyag-tartalom: 1933 mg/l
Szénsavmentesek között ez szerepelt a legjobban, pedig ennek is van egy picike savanykás íze, de csak kortyolás közben, utána semmi mellékíz nem érezhető. Mindenkinek a 40 fokos hőség ugrott be elsőnek, és az, hogy ez a víz mennyire kellemes lehet abban a kánikulában. Utólag utánaolvasva, a víz nagyon gazdag kalciumban és magnéziumban.
9,5 pont

Margitszigeti kristályvíz, összes ásványianyag-tartalom: 1042 mg/l
Ennek a víznek is van egy pici szénsavtartalma, amit volt aki érzett, volt aki nem, de pár perc állás után egyértelműen látszott a pohár falán az enyhe buborékosság. Kellemes, jó ízű víz.
9 pont

Óbudai gyémánt, összes ásványianyag-tartalom: 687 mg/l
Lehet, hogy be kell látnunk, hogy az ásványvíz nem bor, és nem is úgy kell kóstolni, de már ezen az úton indultunk, nem térhettünk le róla. Ennek a víznek bizony a második korty után volt valami furcsa illata, amit inkább az ízlelőbimbóinkkal éreztünk. Ki is alakult egy kisebb vita arról, hogy ez most jó nekünk vagy rossz, de többen voltak, akik nem szerették annyira.
7,5 pont

Következzenek a buborékos vizek. Sokkal nehezebb dolgunk volt, mint a mentes vizeknél, ugyanis a szénsav miatt kevésbé lehetett érezni az ízeket, de még az illatokat is. Azért megoldottuk a feladatot, de le kell szögeznünk, a szénsavas vizek sokkal jobban estek mindnyájunknak.

Theodora kereki, összes ásványianyag-tartalom: 904 mg/l
Ezt a vizet ketten is felismerték, pedig semmi különleges illata, vagy íze nincs, mégis erre mondták a legtöbben, hogy gyakran vásárolják. Bevallom, én nem ismerném fel egyik buborékos vizet sem, de voltak nálam sokkal rosszabbul szereplők is, ti. két dohányos barátunk nem talált semmi különbséget egyik víz között sem, csodálom, hogy a buborékokat észrevették.
Kellemes, a közepesnél jobban buborékos víz.
8,5 pont

Visegrádi, összes ásványianyag-tartalom: 1297 mg/l
Bár a teszten ez nem volt szempont, és nem is látszott, meg kell említeni, hogy ennek a víznek volt a legszebb a csomagolása. Magyarország legmélyebb kútjából, 1300 méter mélyből feltörő víz. Nagyon kellemes, mondhatni finom víz. Döntetlen első helyen végzett a következő vízzel együtt. Talán ha egy egészen picikével több szénsav lenne benne, még hibátlanabb lenne. Érdekes, hogy nem kaptunk 0,5l-es palackot, csak 0,75-öset, de megbeszéltük, hogy nyáron ez tökéletes mennyiség.
10 pont

Balfi, összes ásványianyag-tartalom: 1803 mg/l
A római időkben felfedezett ásványvíz. Hibátlan íze és illata van. Ez volt a legbuborékosabb víz. Többen rozé bor után kiáltottunk kóstolása közben. A másik nyertes, és érdemes megjegyezni, hogy az Evian kivételével nagy különbségek nem voltak a vizek árában, de a Balfi volt a legolcsóbb.
10 pont

Szentkirályi, összes ásványianyag-tartalom: 520 mg/l
Azt hiszem, ez az igazán trendi víz az utóbbi időben, annyit hallani róla. Minden évben nagy díjakat nyer, nálunk mégsem ő lett a befutó. Nem találtuk elég szénsavasnak, sőt egyikünk „sótlannak” nevezte. Én a Szentkirályin is éreztem egy enyhe édes ízt, mint a mentes Evianon.
Hibáját nem találtuk, de az előtte kóstoltakhoz képest nem szerepelt túl jól. Pedig 2950-ért Swarovski-kristályokkal díszített üveget is rendelhetünk. Már ha látjuk ennek bármi értelmét…
8 pont

Apenta, összes ásványianyag-tartalom: 583 mg/l
Ez a víz is picit édeskés, sőt van egy enyhe íze is, ami egyáltalán nem zavaró, talán csak annak tűnik fel, aki a szódához van szokva. Itt bizony érezni valami kellemes ásványosságot. Kellemes, jó ízű víz.
8,5 pont

A teszt tanulság az volt, hogy aki nem csak szomjoltás céljából, hanem az íze miatt is issza az ásványvizeket, az igyon inkább szénsavmenteset.

További írások a Fűszer és Lélek blogon.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek