Ma délután lejár a határidő, amin a választások eredménye is múlhat

GettyImages-1064059264

Ma délután 16 órakor jár le egy fontos választási határidő: eddig kérhetik a regisztrációt a levélben történő szavazásra a Magyarország vagy az Európai Unió határain kívül élők.

Azok a magyar állampolgárok szavazhatnak levélben az európai parlamenti választáson, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel, és az Európai Unió területén kívül élnek – írja az Index. Regisztrációs kérelmüket ma délután 16 óráig kell benyújtaniuk. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint jelenleg 126 826-an szavaznak majd levélben az EP-választáson

A valamivel több, mint 7,5 millió, magyarországi lakhellyel rendelkező, nagykorú állampolgár mellett ugyanis azok is szavazhatnak, akik az EU-n belül élnek, és rendelkeznek magyarországi tartózkodási hellyel. Azok a magyar állampolgárok, akiknek nincs EU-s lakcímük, regisztrációt követően levélben voksolhatnak. Ha már korábban regisztráltak, ezt nem kell megismételniük.

A határon túli szavazók számára fontos a mai választási határidő
A határon túli szavazók számára fontos a mai választási határidőRuzsovics Dorina / Index

Az EP-választásra a voksok beérkezésének határideje június 9. 

Az NVI a szavazólap véglegesítését követően adja föl a szavazási csomagokat, amelyeket át lehet venni postai kézbesítéssel, illetve személyesen valamelyik külképviseleten vagy magyarországi helyi választási irodában, május 25-től. A személyes átvétel igénylésének is ma délután 16 órakor jár le a határideje.

A levélben szavazók voksukat az eddig megszokott módon juttathatják el az NVI-nek: a szavazólapokat és az azonosításhoz szükséges adatlapot május 25-től leadhatják külképviseleteken, vagy feladhatják postán. Utóbbi esetben a levélnek június 9-én 19 óráig meg kell érkeznie az NVI-hez. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek