Ne felejtsd el kinyitni a postaládát: ez a levél csak egyszer jön évente

GettyImages-535252380
Olvasási idő kb. 3 perc

A napokban érkeznek az adóbevallás-tervezetek a postaládákba. A NAV azokat értesíti, akik nem rendelkeznek KAÜ-azonosítóval, vagy felül kell vizsgálni az adóbevallásukat.

Folyamatosan postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a papíralapú szja-bevallási tervezeteket az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címekre – tájékoztatta az Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.

Közleményben tájékoztat a NAV, hogy azok, akiknek nincsen KAÜ-azonosítójuk, azaz ügyfélkapujuk vagy például elektronikus személyi igazolványuk, március 18-ig kérhették szja-bevallási tervezetük postázását. A telefonos, SMS-es, webes, postai és személyes igényléssel idén mintegy 124 ezren éltek.

Levelet küldött a NAV azoknak, akiknek még tennivalójuk van az adóbevallásukkal
Levelet küldött a NAV azoknak, akiknek még tennivalójuk van az adóbevallásukkalNagy Tamás / Index

Van, akiknek levele érkezik a NAV-tól a napokban

A fentiek mellett azok is számíthatnak az adóhatóság levelére, akiknek adóbevallás-tervezete a munkáltatók, illetve kifizetők hiányos vagy téves adatszolgáltatása miatt felülvizsgálandó, illetve befizetendő vagy visszaigényelhető adót tartalmaz

A postai csomag minden esetben tartalmaz:

  • egy rövid tájékoztatót,
  • az adóbevallási tervezetet,
  • az 1+1 százalékról rendelkező nyilatkozatot,
  • a visszaküldésre szolgáló válaszborítékot.

Azoknak, akik egyetértenek a postán kapott tervezettel, és nem kapnak kiegészítő nyilatkozatot, nincsen további teendőjük, nem kell visszaküldeniük semmit, adóbevallásuk a május 21-én lejáró bevallási határidővel érvényessé válik. 

Ha a tervezet visszaigényelhető adót tartalmaz, elég aláírva visszaküldeni a NAV-hoz a kiegészítő nyilatkozatot, amelyen az adózó kiválaszthatja, hogy a visszajáró összegnek postán vagy átutalással kéri a kifizetését. A nyomtatvány kitöltésével és visszaküldésével válik a bevallási tervezet érvényes bevallássá,

a visszaigényelt összeget a NAV a beérkezéstől számított 30 napon belül utalja ki.

Ha a bevallásban szerepel fizetendő személyi jövedelemadó vagy fizetendő szociális hozzájárulási adó, és ezek együttes összege nem több 500 ezer forintnál, akkor az egyéni vállalkozók és az áfás magánszemélyek kivételével akár 12 havi pótlékmentes részletfizetést is kérhetnek az adózók, ezt szintén a bevallásban vagy a kiegészítő nyilatkozatban kell jelölni. 

Így a legkönnyebb az adóbevallás

A NAV tájékoztatott arról is, hogy az egyéni vállalkozók, az áfás magánszemélyek és az őstermelők a tervezet adatainak felhasználásával készíthetik el legkönnyebben adóbevallásukat, ehhez a 23SZJA jelű nyomtatványt használják. Az őstermelőknek a szociális hozzájárulási adót az szja-bevallásban kell bevallaniuk. Ha a mezőgazdasági őstermelő e tevékenységből származó bevétele tavaly nem haladta meg az 1 millió 392 ezer forintot, és nincs más szja-köteles jövedelme, akkor elegendő ezt a kiegészítő nyilatkozaton jelölni és visszaküldeni, a 23SZJA jelű bevallást nem kell benyújtania.

A papíralapú tervezeten már nem lehet adatokat módosítani, ezért – amennyiben erre lenne szükség – a legjobb és leggyorsabb megoldás, ha az adózó ügyfélkaput nyit, és a folyamatot webes felületen végzi el. A közlemény szerint mindazok, aki nem szeretnének ügyfélkaput nyitni, de nem értenek egyet a tervezetben szereplő adatokkal, azoknak a 23SZJA jelű bevallást május 21-ig kell benyújtaniuk a NAV felé.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek