Nem kell nélkülöznöd, hogy anyagi szorongással élj: ezek a következményei

GettyImages-886656990

Gyakran éreznek szorongást a pénz miatt az emberek, még akkor is, ha nem a nélkülözés szélén állnak. Minden, amit tudnod kell a pénzzel kapcsolatos szorongásról: mi áll a hátterében, mihez vezethet hozzá, és mit lehet tenni ellene?

Az anyagi szorongás talán nem ismeretlen érzés a legtöbbünk számára, főleg manapság. Amikor nem merjük megvenni magunknak azt a kicsit drágább finomságot, könyvet, mozijegyet, élményt, mert attól tartunk, hogy ennek később isszuk majd meg a levét, még ha jelenleg bele is férne a büdzsénkbe, és nincs a láthatáron éppen semmilyen nagyobb kiadás vagy munkahelyi leépítés sem. Vagy amikor a hónap legtöbb napján képesek vagyunk a pillanatot megélve boldogan és spórolósan élni, azonban egyszer-kétszer hirtelen belénk nyilall, hogy a jelen kiadásaival hiába állunk jól, a jövőbeli terveinkre nem sikerül gyűjtenünk olyan ütemben, mint amelyet megnyugtatónak találnánk. Az anyagi szorongás nem csak azokat érinti, akik az alapvető szükségleteik kifizetésével küszködnek minden hónapban.

Ha szorongsz a pénz miatt, az az egészségedre is hatással lehet

Ugyan eredetileg a veszélyre figyelmeztető rendszerünk részeként alakult ki a szorongás, manapság már sokkal kisebb téttel rendelkező helyzetekben kapcsol be, mivel napjainkban nem a kardfogú tigris támadásától kell tartanunk. Inkább a szociális helyzetek, az egészségügyi ijesztések, a pénzügyi nehézségek és társaik azok, amelyek ezt váltják ki belőlünk. Sőt, az étkezési szokásainkon is múlhat, hogy milyen gyakran keveredünk ebbe a kellemetlen érzésbe.

Nem kell krónikus anyagi szorongásba esnünk, hogy az negatív hatással legyen az életünkre. A mentális és fizikai egészségünk láthatja a kárát, hiszen a koncentrációs készségünket, a döntéshozó képességünket, az alvásunk minőségét, a hormonjainkat és még az immunrendszerünk működését is befolyásolja. Ha a perfekcionista énünket is triggereli, és halogatóvá válunk, akkor ez a szorongás megbéníthat minket abban, hogy megszüntessük a problémánkat, vagyis hogy rendezzük az anyagi helyzetünket. Ráadásul, ha nem tudatosul bennünk, hogy szorongunk, és nem kezeljük ezt, akkor akár még krónikus fájdalmat is produkálhat a szorongásunk.

Nem csak azok élhetnek meg szorongást a pénz kapcsán, akik a nélkülözés szélén állnak
Nem csak azok élhetnek meg szorongást a pénz kapcsán, akik a nélkülözés szélén állnakfizkes / Getty Images Hungary

Ezek a tapasztalható jelei a pénzügyi szorongásnak, és ez állhat mögötte

Ha nem lennél biztos benne, hogy csak szimplán szorongsz, vagy kifejezetten anyagi szorongást élsz-e meg, akkor gondold át, hogy mennyire igazak rád az alábbi fizikai és érzelmi jelek, illetve viselkedésminták, ha a pénzügyekről van szó, vagy a pénzügyi helyzetedre gondolsz:

  • koncentrációs és alvásproblémáid vannak
  • bűntudatot érzel, vagy túlterheltnek érzed magad
  • izzadsz, vagy hevesen dobog a szíved
  • kimerült vagy, vagy pszichoszomatikus fájdalmaid vannak (feszültség okozta fejfájás, izomfeszesség, gyomorpanaszok stb.)
  • kerülöd a pénz témáját
  • túlköltekezel, a költés megszállottjává váltál, rövid távú stratégiát vagy rizikómenteset követsz a költekezésben
  • kockázatos viselkedést tanúsítasz (szerencsejáték, túlzott alkoholfogyasztás stb.)
  • szociális problémák (konfliktus a kapcsolatokban vagy elzárkózás másoktól)

Több kiváltó oka is lehet annak, hogy valakit anyagi szorongás gyötör akkor is, ha nem kell nélkülöznie. Lehet ez egy örökölt minta, ha például édesanyánk minden hónap végén szorongott, hogy vajon ki tudja-e fizetni az összes szükségletet. De még az sem kell feltétlenül, hogy a családunkból eredjen ez a hajlamunk, ugyanis a médián és kultúrán keresztül felénk áramló szociális értékrend is hordozhat szorongást keltő elemeket a pénzügyek terén.

Az igazi probléma akkor kezdődik, amikor valakiben egyszerre találkozik az anyagi szorongás és a kontrollvesztettség érzete: alacsony önhatékonysághoz, fásult kimerültséghez vezethet, amely hatására végül annyira tehetetlennek érzi magát az ember, hogy feladja, hogy bármikor változtatni tudjon pénzügyi helyzetén, és végül rossz anyagi körülményekbe sodorhatja magát ettől a negatív visszajelzéshuroktól.

A tudatos tervezés segíthet enyhíteni a pénz kapcsán felmerülő szorongást
A tudatos tervezés segíthet enyhíteni a pénz kapcsán felmerülő szorongástseksan Mongkhonkhamsao / Getty Images Hungary

Hogyan győzhető le az anyagi szorongás?

Jó sok tervezés és tudatosság kell ahhoz, hogy valaki megpróbálja önállóan felvenni a kesztyűt az anyagi szorongása ellen. Egyrészt, érdemes előre haditervet kovácsolni arra az esetre, ha beütne a szorongás, ugyanis előbb-utóbb be fog, így viszont könnyebben vészelhető át ez az érzelmileg megterhelő szakasz. A testmozgás, a barátok vagy családtagok felhívása, a mindfulness és a meditáció gyakorlása mind segíthet ebben. Figyeld meg, milyen helyzetekben jellemző rád, hogy elkezdesz szorongani az anyagiakon.

Másrészt érdemes kialakítani egy mérsékeltebb, kiegyensúlyozottabb kapcsolatot a pénzügyekkel saját magunkban. Hagyjuk el a bűntudatot: mindenki hozott már rossz döntést életében. Ezt követően kezdjünk el tudatosan figyelni azokra az alkalmakra, amikor jó anyagi döntést hoztunk, hogy kihangsúlyozzuk magunk számára, mégsem vagyunk annyira elveszve, annyira kontroll nélkül ebben az ügyben. Kezdhetjük azzal, hogy mindennap kiemeljük, abban a 24 órában mi volt ez a jó döntés.

Harmadrészt, érdemes a pénzügyek terén úgy általában véve tájékozottabbá válni: hogyan kell költségvetést készíteni, milyen megtakarítási lehetőségek vannak, hogyan kell rangsorolni az adósságokat és társaik. Az is sokat segíthet, ha sikerül hosszú távú pénzügyi tervezetet készítenünk magunknak, hogy átlássuk, hogyan haladunk, mik a céljaink, miben kellene jobban teljesítenünk.

Ha mindezek mellett továbbra is nehezünkre esik megbirkózni az anyagi szorongásunkkal, mindenképp keressünk fel egy szakembert, aki segíthet felülkerekedni félelmeinken.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra