Ferenc pápa kinevezte a helyettesét

GettyImages-1494236664
Vermes Nikolett

A szentatya gondoskodott arról, hogy betegsége alatt se maradjon pásztor nélkül a nyája. A Vatikán nyilvánossá tette, hogy ki fogja helyettesíteni a kórházban kezelt pápát.

Ugyan ismerünk olyan történelmi kort, amikor egyszerre két, sőt három pápa is volt, de már évszázadok óta elképzelhetetlen, hogy egyszerre több személy üljön Szent Péter trónján. A pápa személye tehát egyetlen és pótolhatatlan, ugyanakkor ne feledjük, hogy a szentatya is ember, ezért ő is lehet beteg, neki is szüksége lehet helyettesre. De vajon ki képes ellátni a pápai feladatokat?

Életmentő műtétre került sor

Ferenc pápa a június 7-ei általános audiencia végén a Gemelli Egyetemi Klinikára ment, ahol még ezen a napon teljes altatásban operálták. A szentszék elmondása alapján nyitott hasfali sérvplasztikát végeztek rajta hálóimplantációval. Orvosai – akik a világ legjobb szakemberei közé tartoznak – ezzel akarják elkerülni a kizáródott hasfali hegsérv gyakori, fájdalmas és súlyosbodó bélelzáródásának kockázatát. A szentatya hosszabb időt tölt majd az egészségügyi intézményben, amíg teljesen felépül.

Ferenc pápa és munkatársai
Ferenc pápa és munkatársaiGetty Images

A helyettesre nagy feladat vár

Az egyház azonban nem mehet szabadságra, nem tölthet heteket kórházi ágyban, hiszen feladata van a világban. Ezért az egyház feje a soron következő legnagyobb ünnep megtartása érdekében kinevezte helyettesét. Ferenc pápa Marcello Semeraro bíborost, a Szentek Ügyei Dikasztérium prefektusát nevezte ki különleges megbízottjává Aquinói Szent Tamás szentté avatásának 700. évfordulója alkalmából. A filozófus ünnepét július 18-án tartják, és bár a helyettesi megbízás a betegségtől függetlenül is megtörtént volna, minden arról tanúskodik, hogy a szentatya felépülése akár több hónap lehet. 

Ferenc pápa munkatársai feddhetetlenek 

A vatikáni hivatal a pápa távolléte során is a megbízott egyházi és világi munkatársak vezetésével működik tovább. Minden egyes hivatal élén (gazdasági, ifjúsági, pasztorális, jogi stb.) nagy tapasztalattal rendelkező, kiváló és erkölcsileg tiszta szakemberek állnak. Egy vatikáni beosztást nem tölthet be akárki, minden egyes munkavállaló felvétele előtt a titkos szervezet meggyőződik a személy feddhetetlenségéről. Például még az itt dolgozó kertészek dédszüleiről is vannak dokumentumok a hivatalban. Érthető, hogy a szentatya püspöki feladatait is olyan bíbosokok, püspökök és papok fogják végezni, akiket nyugodtan nevezhetnénk a világ legjobb embereinek – mind szellemi tudás, mind tapasztalat, mind emberség tekintetében.

Reméljünk! 

A keresztény közösség imádkozik Ferenc pápa gyógyulásáért, akárcsak a szentszék. De amennyiben a felépülés sikertelenül zajlik, és a szentatya nem tudja tovább folytatni feladatait, eljön az ideje annak, hogy 267. alkalommal összehívják a konklávét, és megkezdődjön az új választás. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra