Luxus és fényűzés: itt nyaral a pápa és az amerikai elnök

GettyImages-1392627762
Vermes Nikolett

A világ vezetői is mennek nyaralni, méghozzá következetesen ugyanoda. Minden évben. Tehát a brit uralkodónak, Amerika elnökének vagy a pápának nem kell foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy hol töltődnek fel az év derekán.

Egyébként sem kellene szálláshelyfoglalással törődnie a világ három legrégebb óta, legnagyobb befolyással rendelkező személyének, a mindenkori brit uralkodónak, az amerikai szövetségi kormány irányítójának vagy Szent Péter utódjának. Bár vannak kivételek, ezek a vezetők évről évre pontosan ugyanakkor, pontosan ugyanott töltik a vakációt. Miért tesznek így, amikor bárhova elutazhatnának, és még a pénz se számítana? Éppen azért, mert ekkora hatalom mellett nem fér meg a gondtalan röpködés. A kikapcsolódás viszont szükségszerű. Gondoljunk bele, ha tehetjük, mi magunk is szívesebben megyünk a saját nyaralóba, noha nem egy kastélyban vagy egy híres kertben található.

III. Károly király Skóciába készül 

A királyi család számos gyönyörű birtokkal rendelkezik, közöttük a skóciai balmorali kastély áll a legközelebb a szívükhöz. A skót bárói stílusban épített palotát Albert herceg vásárolta Viktória királynő számára a 19. században. Már akkor tudták, hogy ideális nyaraló lesz a család számára a maga zöldterületével, erdőségével, szántóföldjével, marha-, póni- és szarvascsordáival. Ma mintegy 260 négyzetkilométer tartozik a birtokhoz, tehát van hova bújni a bulvársajtó elől. II. Erzsébet brit királynő egyenesen rajongott ezért a helyért, és évente egy hónapot töltött a kastélyban, augusztustól szeptemberig. Ahogy felmenői, úgy maga is nyugalmat és békét talált a skóciai levegőben, sőt, élete utolsó napjait is itt töltötte. Az előző brit uralkodó 2022. szeptember 8-án, 96 évesen ezen a helyen hunyt el. Keserű emlék ez a királyi család számára, ugyanakkor a hagyományt ezennel sem törik meg. III. Károly király és Kamilla királyné idén először megy pihenés célból a balmorali kastélyba brit királyi párként. Ez a keserédes nyaralás bizonyára jót fog tenni a koronázás utáni sűrű időszakban.

A brit család hivatalos nyári palotája /Fotó:
A brit család hivatalos nyári palotája /Fotó:Wikimedia Commons

Joe Biden táborban nyaral

Akárcsak elődei, immár több mint nyolcvan éve. A Camp David kezdetben családi nyaralóként funkcionált, csak később lett hivatalos rezidencia. Először Franklin D. Roosevelt elnök üdült a Washingtontól 100 kilométerre fekvő, Catoctin-hegységben épített táborban. Az amerikai elnökök hamar megszerették a szigorúan titkos létesítményt. Dwight D. Eisenhower elnök pedig apja után „David”-nek keresztelte az épületet, így kapta mai nevét. Később utódai is rajta hagyták a kézlenyomatukat, Harry S. Truman egy téli résszel bővítette ki, Ronald Reagan egy sétánnyal toldotta meg, Bill Clinton pedig gyakorlatilag erődítménnyé építtette át. Vagyis mindenki átalakította egy kicsit a saját ízlése alapján, de volt valami, amiben mindannyian egyetértettek, a Camp David nem csak családi nyaralónak jó, a lazább protokollt igénylő tárgyalások számára is tökéletes terep. Érdekesség, hogy Roosevelt és Winston Churchill itt tervezte meg a normandiai partraszállást. Majd Dwight D. Eisenhower itt tartotta az első kabinetülést a szívrohama után, és itt tárgyalt Nyikita Szergejevics Hruscsovval. A vezetőknek tetszett a tábor, és humorosan minden rezidenciát egy fafajtáról neveztek el, van közöttük Magyal, Som, Nyír, míg az elnöki különítmény neve Rezgőnyár-lak. Joe Biden és családja idén harmadik alkalommal érkezik ide nyaralás céljával. 

A Camp David, ahogy az amerikai elnökök szeretik
A Camp David, ahogy az amerikai elnökök szeretikWikimedia Commons

Ferenc pápa odaadta a népnek saját nyaralóját 

A Rómától 20 kilométerre található Castel Gandolfo pápai palota szintén azzal a céllal épült, hogy a mindenkori szentatya számára legyen egy hely, ahol pihenhet. Mindennek négyszáz éve. Sajátosan gazdag kertet művelnek a palota telkén, ennek oka, hogy a Vatikánba szánt zöldségeket és gyümölcsöket itt termesztik. Fák, bokrok, amerre a szem ellát. Tökéletes hely a pihenésre, ahol egészen 2016-ig nyaraltak Szent Péter utódai.

Ferenc pápa nem megy ide nyaralni, helyette dolgozik
Ferenc pápa nem megy ide nyaralni, helyette dolgozikDea / U. Colnago / Getty Images Hungary

Ugyanis Ferenc pápa a híres és privát Castel Gandolfót megnyitotta a nép előtt, így ma múzeumként üzemel. Csupán egy helyiség nem látogatható a palotában, ez XVI. Benedek lakosztálya, ahol életének éveit töltötte. De hol nyaral Ferenc? A válasz egy hiteles pápáról árulkodik, hiszen sehol. Egyetlen szabadnapot sem vesz ki, pláne nem üdülésre, állandó tartózkodási helye Vatikánváros, innen indul az egyházpolitikai utakra. Tehát van a világon egy különleges nyaraló, ahol senki sem nyaral, mégis bárki beléphet az ajtaján.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra