Luxus és fényűzés: itt nyaral a pápa és az amerikai elnök

GettyImages-1392627762
Vermes Nikolett

A világ vezetői is mennek nyaralni, méghozzá következetesen ugyanoda. Minden évben. Tehát a brit uralkodónak, Amerika elnökének vagy a pápának nem kell foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy hol töltődnek fel az év derekán.

Egyébként sem kellene szálláshelyfoglalással törődnie a világ három legrégebb óta, legnagyobb befolyással rendelkező személyének, a mindenkori brit uralkodónak, az amerikai szövetségi kormány irányítójának vagy Szent Péter utódjának. Bár vannak kivételek, ezek a vezetők évről évre pontosan ugyanakkor, pontosan ugyanott töltik a vakációt. Miért tesznek így, amikor bárhova elutazhatnának, és még a pénz se számítana? Éppen azért, mert ekkora hatalom mellett nem fér meg a gondtalan röpködés. A kikapcsolódás viszont szükségszerű. Gondoljunk bele, ha tehetjük, mi magunk is szívesebben megyünk a saját nyaralóba, noha nem egy kastélyban vagy egy híres kertben található.

III. Károly király Skóciába készül 

A királyi család számos gyönyörű birtokkal rendelkezik, közöttük a skóciai balmorali kastély áll a legközelebb a szívükhöz. A skót bárói stílusban épített palotát Albert herceg vásárolta Viktória királynő számára a 19. században. Már akkor tudták, hogy ideális nyaraló lesz a család számára a maga zöldterületével, erdőségével, szántóföldjével, marha-, póni- és szarvascsordáival. Ma mintegy 260 négyzetkilométer tartozik a birtokhoz, tehát van hova bújni a bulvársajtó elől. II. Erzsébet brit királynő egyenesen rajongott ezért a helyért, és évente egy hónapot töltött a kastélyban, augusztustól szeptemberig. Ahogy felmenői, úgy maga is nyugalmat és békét talált a skóciai levegőben, sőt, élete utolsó napjait is itt töltötte. Az előző brit uralkodó 2022. szeptember 8-án, 96 évesen ezen a helyen hunyt el. Keserű emlék ez a királyi család számára, ugyanakkor a hagyományt ezennel sem törik meg. III. Károly király és Kamilla királyné idén először megy pihenés célból a balmorali kastélyba brit királyi párként. Ez a keserédes nyaralás bizonyára jót fog tenni a koronázás utáni sűrű időszakban.

A brit család hivatalos nyári palotája /Fotó:
A brit család hivatalos nyári palotája /Fotó:Wikimedia Commons

Joe Biden táborban nyaral

Akárcsak elődei, immár több mint nyolcvan éve. A Camp David kezdetben családi nyaralóként funkcionált, csak később lett hivatalos rezidencia. Először Franklin D. Roosevelt elnök üdült a Washingtontól 100 kilométerre fekvő, Catoctin-hegységben épített táborban. Az amerikai elnökök hamar megszerették a szigorúan titkos létesítményt. Dwight D. Eisenhower elnök pedig apja után „David”-nek keresztelte az épületet, így kapta mai nevét. Később utódai is rajta hagyták a kézlenyomatukat, Harry S. Truman egy téli résszel bővítette ki, Ronald Reagan egy sétánnyal toldotta meg, Bill Clinton pedig gyakorlatilag erődítménnyé építtette át. Vagyis mindenki átalakította egy kicsit a saját ízlése alapján, de volt valami, amiben mindannyian egyetértettek, a Camp David nem csak családi nyaralónak jó, a lazább protokollt igénylő tárgyalások számára is tökéletes terep. Érdekesség, hogy Roosevelt és Winston Churchill itt tervezte meg a normandiai partraszállást. Majd Dwight D. Eisenhower itt tartotta az első kabinetülést a szívrohama után, és itt tárgyalt Nyikita Szergejevics Hruscsovval. A vezetőknek tetszett a tábor, és humorosan minden rezidenciát egy fafajtáról neveztek el, van közöttük Magyal, Som, Nyír, míg az elnöki különítmény neve Rezgőnyár-lak. Joe Biden és családja idén harmadik alkalommal érkezik ide nyaralás céljával. 

A Camp David, ahogy az amerikai elnökök szeretik
A Camp David, ahogy az amerikai elnökök szeretikWikimedia Commons

Ferenc pápa odaadta a népnek saját nyaralóját 

A Rómától 20 kilométerre található Castel Gandolfo pápai palota szintén azzal a céllal épült, hogy a mindenkori szentatya számára legyen egy hely, ahol pihenhet. Mindennek négyszáz éve. Sajátosan gazdag kertet művelnek a palota telkén, ennek oka, hogy a Vatikánba szánt zöldségeket és gyümölcsöket itt termesztik. Fák, bokrok, amerre a szem ellát. Tökéletes hely a pihenésre, ahol egészen 2016-ig nyaraltak Szent Péter utódai.

Ferenc pápa nem megy ide nyaralni, helyette dolgozik
Ferenc pápa nem megy ide nyaralni, helyette dolgozikDea / U. Colnago / Getty Images Hungary

Ugyanis Ferenc pápa a híres és privát Castel Gandolfót megnyitotta a nép előtt, így ma múzeumként üzemel. Csupán egy helyiség nem látogatható a palotában, ez XVI. Benedek lakosztálya, ahol életének éveit töltötte. De hol nyaral Ferenc? A válasz egy hiteles pápáról árulkodik, hiszen sehol. Egyetlen szabadnapot sem vesz ki, pláne nem üdülésre, állandó tartózkodási helye Vatikánváros, innen indul az egyházpolitikai utakra. Tehát van a világon egy különleges nyaraló, ahol senki sem nyaral, mégis bárki beléphet az ajtaján.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra