10 alkalom, amikor Ferenc pápa meglepte az embereket

GettyImages-1390640407

A katolikus egyház feje, Ferenc pápa április 28–30. között tartózkodik Magyarországon: ez alkalomból gyűjtöttünk össze olyan mondatokat korábbi megszólalásaiból, melyekkel sokakat meglepett.

A pápalátogatás három napja alatt Ferencnek annak ellenére is sűrű lesz a programja, hogy húsvét előtt még több napot kórházban is kellett töltenie egy fertőzés miatt. Az egyház vezetője, aki igyekszik minél közelebb vinni tanítását az emberekhez, ezt úgy teszi meg, hogy ő maga sem tart távolságot a hívektől: fáradhatatlanul dolgozik, és ez várható hazánkban való látogatásán is.

Ferenc pápa legfontosabb mondatai

Ferenc ugyanakkor arról is ismert, hogy egyes kijelentései meglepik a szavait hallgató embereket. 

Amikor az azonos nemű párokról, a cölibátusról vagy a szexről beszél, arra sokan kapják fel a fejüket, nem is véletlenül.

Íme, egy válogatás, amelyben talán legmeglepőbb kijelentései kaptak helyet!

Ferenc pápa tudja, hogy minden mondatára tízmilliók figyelnek, és él is a lehetőségekkel, hogy átadja üzenetét
Ferenc pápa tudja, hogy minden mondatára tízmilliók figyelnek, és él is a lehetőségekkel, hogy átadja üzenetétMondadori Portfolio / Getty Images Hungary

Azonos neműek kapcsolatai

Ha valaki meleg, keresi az Urat, és jóakaratú, ki vagyok én, hogy ítélkezzek?”

Homoszexuálisnak lenni nem bűncselekmény.”

Minden személy Isten gyermeke, minden személy. Isten nem utasít el senkit, Isten egy atya. És nincs jogom senkit sem kizárni az egyházból.”

Ferenc pápa egyháza nem szolgáltatja ki a házasság szentségét azonos nemű párok számára, sőt, a szodómiát bűnnek tartja. 

Ezzel ugyanakkor megfér az, hogy a pápa megértésre szólít fel a melegekkel kapcsolatosan, hiszen Jézus a Bibliában maga sem ítéli el a házasságtörő asszonyt, miután megkövezését meghiúsította.

Mégis sokakat meglepett elfogadása a melegek irányába, amivel ugyan nem jelölt ki utat házasságuk elismerésére, ám ezzel együtt is ez jelentősen liberálisabb irányvonal, mint amelyet az egyház intézménye képvisel.

Szex és papi nőtlenség

A szex az egyik legszebb dolog, amelyet Isten adott az embernek.”

„Nincs ellentmondás abban, hogy egy pap házasságot kössön. A cölibátus ideiglenes kötelezettség.”

Magát a szexet az egyház nem tartja rossznak – mégis, meglepő a fenti mondatot egy pápától hallani, olyan embertől, aki önként mondott le arról. Ferenc második mondatáról sokan úgy vélték, előre jelzi, hogy eltörli a cölibátust, ám a valóságban arról van szó, hogy jelezte: ez nem egy olyan eltörölhetetlen kötelezettség, mint a tízparancsolat elemei.

A női egyenjogúságról és a tudományról

„A nők mély kérdéseket tesznek fel, amelyekkel foglalkozni kell. Az egyház nem lehet önmaga a nő és az ő szerepe nélkül. A nő nélkülözhetetlen az egyház számára. Mária, a nő, fontosabb, mint a püspökök.”

A nők az egyházban hagyományosan nem kaptak igazán komoly szerepet – Ferenc pápáig. A pápa folyamatosan nevez ki nőket felelős pozíciókba.

„Az »ősrobbanás«, amelyet ma a világ keletkezésének tartanak, nem mond ellent Isten teremtő beavatkozásának, sőt, éppen ellenkezőleg, megköveteli azt.”

A fenti kijelentés szinte szentségtörésnek tűnik: mégis, a pápa megerősítette, hogy a hit és a tudomány nem zárják ki egymást.

Népszerűvé is vált a rázósabb kérdésekről is megszólaló pápa
Népszerűvé is vált a rázósabb kérdésekről is megszólaló pápaMondadori Portfolio / Getty Images Hungary

Az internet szerepe

„Az internet hatalmas lehetőségeket kínál a találkozásra és a szolidaritásra. Ez valami igazán jó dolog, Isten ajándéka.

A pandémia sok magyar egyházközösséget is rákényszerítette arra, hogy éljen a technológia vívmányaival, mégis, sok pap utasítja el azokat. Nekik érdemes figyelniük Ferenc fenti szavaira.

A környezetvédelemről

„A Föld tiltakozik a rosszért, amit mi teszünk vele, mert felelőtlenül használjuk, és visszaélünk az Isten által rárakott javakkal.

Úgy nőttünk fel, hogy azt gondoltuk, mi vagyunk a tulajdonosai és urai, akiknek joguk van kifosztani őt.

Az erőszak, amely a bűn által megsebzett emberi szívben létezik, a betegség tüneteiben is megnyilvánul, amelyeket a Földön, a vízben, a levegőben és az élőlényekben látunk.”

Isten az embernek adta a Földet – de Ferenc figyelmeztet arra, hogy nem azért, hogy elherdálja, tönkretegye azt, ami felé most a legjobb úton halad.

Pápasága végéről

Már aláírtam a lemondásomat. Aláírtam, és azt mondtam: egészségügyi akadályoztatás vagy bármi más esetén itt a lemondásom. Megvan. Nem tudom, kinek adta Bertone bíboros, de én odaadtam neki.”

XVI. Benedekig tabu volt a lemondás kérdése, Ferenc azonban nem riad vissza attól, hogy szóba hozza. Azt mondja, ha egészségi állapota megköveteli, ott a nyilatkozat: jelenlegi térdproblémái még nem akadályozzák meg feladatai teljesítésében, de a jövő akár lemondását is hozhatja.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra