Az Európai Unióban egyetlen év leforgása alatt másfélszeresére drágult az egészséges élelmiszerek közt számontartott olívaolaj: a Portfólió annak járt utána, Magyarországon hogyan változott a mediterrán konyha egyik alapvető élelmiszerének ára.
A magyar vásárlók ennél jelentősen kisebb, önmagában azonban továbbra is magas, közel 30 százalékos áremelkedéssel találják magukat szembe, ha a 2023 januári árakhoz viszonyítva vizsgáljuk az olívaolaj 2024 januári árát.
A jelenségnek senkit sem kellene meglepetésként érnie: a tavaly nyáron a mediterrán területeken tapasztalt, pusztító aszály idején már megkongatták a vészharangot az ágazat szereplői: sejthető volt, hogy nagyot drágul az értékes olaj.
A világ vezető olívatermelő területén, Spanyolországban a tavalyi volt minden idők harmadik legmelegebb nyara, melynek átlaghőmérséklete 1,3 fokkal volt magasabb az átlagnál. Ezzel az ország olívaolaj-termelése a szokásos mennyiség felére csökkent.
Más olívatermelő országokban is hasonló volt a helyzet, Törökország egyenesen megszüntette olívaolaj-exportját, az árak egyre emelkedtek, és egyre több olajbogyó- és olívaolaj-lopás is történik a fent részletezett folyamatok hatására. A globális felmelegedés hatalmas veszélyt jelent a teljes ágazatra: az aktuális számítások alapján ugyanis nem számíthatunk arra, hogy a nyarak enyhébbek, csapadékosabbak legyenek a jövőben.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés