Rengeteg magyar vesz házat ezeken a településeken

Lontai Ildikó
GettyImages-1294136713
Olvasási idő kb. 3 perc

Számos magyar helység lakossága növekedett a közép-dunántúli régióban. Íme, a Top 10 legkeresettebb település a térségben.

Míg korábban a vidéki falvak gyakran elnéptelenedtek, a kisvárosok lakosságára pedig az elöregedés volt jellemző, ez a tendencia lassan megváltozni látszik. Budapest már nem feltétlenül a legvonzóbb célpont, sokan választják a vidéki életet. Ennek egyik oka, hogy az úthálózatok és az infrastruktúra fejlődése miatt a főváros agglomerációja szinte a Balatonig nyúlik. A másik pedig, hogy a home office elterjedése sokak számára lehetővé tette a helyileg kötetlen munkavégzést. Egy falusi kis házból is tudunk már fővárosi cégeknek vagy külföldi nagyvállalatoknak dolgozni. Nem meglepő tehát, hogy számos vidéki településen vált olyannyira népszerűvé, hogy megnőtt a lakosainak száma az elmúlt években.

Veszprém vármegye települései a Közép-Dunántúlon a legnépszerűbbek

A Pénzcentrum új cikksorozata régiónként elemzi, hogy mely településeken nőtt a lakosok száma leginkább az elmúlt években. A régiós és megyei toplisták alapján kiderül, melyek a legnépszerűbb lakóhelyek ma Magyarországon. A portál jelenlegi, közép-dunántúli elemzése azt összegezi, mennyien választották új lakóhelyükül Veszprém törpefalvait az utóbbi egy, illetve öt évben, melyek a legnépszerűbb helyek a Velencei-tó környékén, illetve melyek a legkedveltebb agglomerációs kistelepülések a Közép-Dunántúl régiójában.

A régióban Veszprém vármegye települései a legnépszerűbbek
A régióban Veszprém vármegye települései a legnépszerűbbekAdÃl BÃkefi / Getty Images Hungary

A legnépszerűbb települések régiós rangsorában – melyet az állandó lakosok számának százalékos, tehát lakosságarányos növekedése alapján állítottak fel – egyértelműen a Veszprém vármegyeiek dominálnak. Az egyéves listában 50 településből 29 veszprémi, 11 fejéri és 10 komárom-esztergomi, az ötéves összevetésben pedig 33 veszprémi, 14 fejéri és 3 komárom-esztergomi került a topba. A legnépszerűbb települések egytől egyig községek Velence kivételével.

Ezekre a közép-dunántúli településekre költöznek a legtöbben

A Pénzcentrum összesítése szerint az elmúlt egy év lakosságszám-növekedése alapján ez a Top 10 település Közép-Dunántúl régióban:

  • Balatoncsicsó (Veszprém vármegye)
  • Tagyon (Veszprém vármegye)
  • Somlójenő (Veszprém vármegye)
  • Bakonypölöske (Veszprém vármegye)
  • Dörgicse (Veszprém vármegye)
  • Szentjakabfa (Veszprém vármegye)
  • Nagygyimót (Veszprém vármegye)
  • Bakonyság (Veszprém vármegye)
  • Óbarok (Fejér vármegye)
  • Megyer (Veszprém vármegye)

Ötéves viszonylatban azonban már változik a lista, sőt, a teljes 50-es listán több olyan falu is van, amely öt év távlatában lakosságszám-csökkenést mutat, 2023-ról 2024-re viszont emelkedett vagy esetleg stagnál a lélekszám. Hogyha a számszerű növekedést néznénk, akkor öt év alatt egyértelműen Gárdony és Velence vezetné a rangsort, ezeken a helyeken ugyanis több mint ezer fővel nőtt az állandó lakosok száma. Attól is függhet a mértéke a lakosságnövekedésnek, hogy az egyes településeken milyen támogatást nyújtanak az önkormányzatok az új beköltözőknek. Ahogy arról korábban írtunk, a Balatonon szolgálati lakások építésével biztosítanának lakhatási lehetőséget a régióban dolgozó pedagógusoknak, egészségügyi és rendvédelmi dolgozóknak. A balatonfüredi önkormányzat pedig tíz építési telket hirdetett meg kedvezményes áron a kisgyermekes családoknak.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek