A NAV üzent: ha így dolgozol, tartsd be a szabályokat vagy büntetnek

GettyImages-1483674884
Olvasási idő kb. 2 perc

A NAV szabályait a diákmunkákat vállalóknak és a nekik munkát adóknak is be kell tartania: bejelentési és adózási kötelezettséget jelent mindez, hiszen a diákunkára – függetlenül attól, hogy idény jellegű vagy hosszabb távú – pont ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint mindenki másra.

A NAV az MTI-nek küldött közleményében tisztázta ezt a kérdést, hozzátéve, hogy a diákok is élhetnek a 25 év alattiak kedvezményével abban az esetben, ha dolgoznak.

A diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, ugyanakkor szünidőben a 15 éves nappali tagozatos tanulók is vállalhatnak munkát. Ehhez adóazonosító jelre van szükség, aki ezzel nem rendelkezik, vagy elveszítette azt, a NAV-nál tudja igényelni a 24T34-es nyomtatványon, melyet akár okoseszközről is be lehet nyújtani elektronikusan.

A szabályok betartásáért a diák és mások is tehetnek azzal, ha a NAV honlapján, az Adatbázisok rovatban ellenőrzi a céget, mielőtt elkezdene ott dolgozni.

A NAV a szabálykövetésre hívja fel a figyelmet diákmunka kapcsán
A NAV a szabálykövetésre hívja fel a figyelmet diákmunka kapcsánJamie Kingham / Getty Images Hungary

Be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél kockázatos munkába állni.

A NAV szabályokra hívja fel a figyelmet: adóbevallás is kell

A diákmunkával szerzett jövedelemre is érvényes a 25 év alatti fiatalok kedvezménye, a NAV közlése szerint havi 576 601 forintig nem kell személyi jövedelemadót fizetni. A kedvezmény érvényesítését a fiatalnak nem kell kérnie, azt automatikusan megkapja. A következő évben ugyanakkor azoknak a diákoknak is készül adóbevallási tervezet, melyet ellenőrizni és elfogadni szükséges, akik dolgoznak.

Munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött és az alapbért, munkakört is tartalmazó munkaszerződéshez, amely 18 éves kor alatt csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes.

A szerződésben szerepelhet havi, heti, napi, esetleg órabér vagy teljesítménybér is, a diáknak azonban meg kell kapnia a minimálbért, ami napi 8 órás foglalkoztatásnál havonta bruttó 266 800 forint.

Ha azonban a diákok egyszerűsített foglalkoztatás, azaz alkalmi- vagy idénymunka keretében dolgoznak, akkor ebben az esetben nem kötelező a szerződést írásba foglalni.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek