Nehéz helyzetben vannak a hazai gyümölcstermesztők a betakarítással kapcsolatban. A nagy meleg és a pára egyre rosszabb hatást gyakorol az idényterményekre.
A nyári idénygyümölcsök méretére is hatást gyakorol a meleg. Az Agrárszektor által megkérdezett szakértő szerint a növekedés helyett a túlélésre használják fel az energiát a gyümölcsfák, a barackok így idén akár kisebbek és kevésbé zamatosak is lehetnek a megszokottnál.
Az idénygyümölcsöknek nem kedvez a kánikula
Bár az idei tavasz sem tett jót a termésnek, a kánikula és az intenzív esőzések is rontották annak minőségét.
"A kajszi esetében az idei közepes szezonnak számított, jobb, mint a tavalyi, de jóval rosszabb, mint a tavalyelőtti. Az őszibarack esetében kiegyensúlyozott szezonról, normális termésről beszélhetünk, szerencsére kevésbé érintették az őszibarackot a fagykárok"
- mondta el az Agrárszektornak Apáti Ferenc, a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.
A szakember szerint az őszibarack esetében a gyümölcsméretek egy kategóriával kisebbek lettek idén. Ennek oka valószínűleg a tavaszi hideghatás és az általában a szokatlan időjárás. Az idei, szokatlanul enyhe tavasz miatt minden gyümölcsfajra egyaránt igaz, hogy hozzávetőleg három héttel előrébb tart a szezonja, mint ahogy azt megszokhattuk.
A meleg miatt nem érnek a gyümölcsök
"A gyümölcsöknek a forró nyár sem tesz jót. Ebben a melegben nem rendesen érik a barack, hanem szinte megfő, kényszerérik. Nem normális ez a meleg, még az egyébként melegigényes őszibaracknak sem" - összegezte Apáti Ferenc.
A forróság okozta hőstressz gyümölcsfajtól függően 32-34 fok között már problémákat okozhat. A növényeknek nincs energiája fotoszintetizálni, kizárólag a túlélésre törekszik. Az éjszakai meleg is nagy gondot jelent, ugyanis a nappal megtermelt a szénhidrátot éjszaka ellélegzik ahelyett, hogy a fejlődésükre fordítanák. Az érési folyamatok ugyan felgyorsulnak a meleg időjárás miatt, de az nem rendes lefolyású átalakulás, hanem egyfajta kényszerérés lesz. Emiatt nem alakulnak ki a megfelelő zamatanyagok, a megfelelő cukortartalom sem.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés