Ezekkel az autókkal gázolják el a legtöbb gyalogost

GettyImages-1644775768
Olvasási idő kb. 2 perc

Nagyobb valószínűséggel gázolnak gyalogost egy hibrid, vagy elektromos autóval, mint a benzin- vagy gázolajmeghajtású gépjárművekkel – derült ki egy friss elemzésből. A tragédia azonban nem az autók hibájából következik be.

A brit felmérés adataiból kiderült, hogy városi környezetben még a duplájánál is nagyobb az esély arra, hogy környezetbarát autókkal üssenek el valakit – adta hírül az Economx a The Guardian írására hivatkozva.

Ezért vannak veszélyben a gyalogosok

A kutatók arra keresték a választ, hogy miért veszélyesebbek a hibrid vagy az elektromos autók, és a kérdésre több lehetséges magyarázatot is találtak. Az egyik, hogy ezeket a környezetbarát gépjárműveket általában fiatalabb, és ezzel együtt kevésbé tapasztalt sofőrök vezetik. Továbbá az akkumulátoros járművek jóval halkabban közlekednek, mint a belső égésű motorral rendelkező autók,

ezért nehezebb ezeket észrevenni, különösen egy zajosabb városi környezetben.

Az elektromos autóknak kétszer több gyalogos esik áldozatul
Az elektromos autóknak kétszer több gyalogos esik áldozatulCavan Images / Getty Images Hungary

A KSH adatai alapján hazánkban igen magas a gyalogos gázolással járó balesetek száma, amely a gépjárművel elkövetett baleseteket tekintve évről évre csaknem meghaladja a 10 százalékot. 

Az Egyesült Államok Közlekedési Minisztériumának 2017-es jelentése szerint az elektromos, illetve hibrid autók 20 százalékkal nagyobb kockázatot jelentenek a gyalogosokra az olyan alacsony sebességű mozgások során, mint a kanyarodás, tolatás, megállás és forgalomba való belépés, hiszen mintegy 50 százalékkal nagyobb eséllyel baleseteznek járókelővel.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek