Hasznos dolgot tüntetett el a Google a keresőből: mindenkit bosszant

GettyImages-1134449465

A Google keresési találatai közt hiányzik egy huszonöt éve fixen megmutatott adat: bármit is írsz be, nem fogod látni, pontosan hány találat van rá.

Napról napra egyre több ember tapasztalja, hogy a Google nem mutatja neki alapértelmezésként a keresőtalálatok számát: ez arra utal, hogy fokozatosan mindenkit elér majd a változás, melyről a PC Fórum is beszámolt.

Hogy miért lehet ez hasznos információ? Nem mindenki a Google-keresések mágusa: azoknak, akik kevésbé jártasak az ideális keresőkifejezés megtalálásában, segítséget jelenthetett eddig a számra pillantani. Ha az túl nagy, akkor érdemes finomítani a beírt kifejezéseken, hogy ne túl tág témakörben kapjunk találatokat. Ha viszont nagyon alacsony, akár pár ezres volt a kiadott érték, az még a magyar nyelvű keresések esetében is azt jelentette, hogy túl szűk kereten belül keresünk információkat.

A Google keresési találatainak száma rejtély, ha nem ismered a trükköt
A Google keresési találatainak száma rejtély, ha nem ismered a trükkötNurPhoto / Getty Images Hungary

Eddig rögtön a keresőmező alatt láthattuk ezt a számot – kivéve az olyan kereséseknél, amelyekre kártyákat hozott első találatokként a Google, nem pedig linkeket –, most viszont első blikkre úgy tűnhet, teljesen eltűnt ez az információ.

A Google hallgat a keresés változtatásáról

A techóriás nem kommunikálta, hogy elrejti előlünk a találati számokat, és nem is indokolta meg, miért tervez így tenni, de

a feltételezések szerint a cél az lehet, hogy a hirdetések számára nagyobb szabad felület álljon rendelkezésre.

Már most is annyi fizetett találatot helyeznek el a keresőképernyő tetején, hogy el kell kezdened görgetni ahhoz, hogy eljuss az organikus, azaz a keresőkifejezésre az első helyekre rangsorolt találatokhoz, és leküzdd azokat, amelyeket csak pénz fejében helyez előkelő helyre a Google.

Azért van egy kiskapu, mely megmutatja nekünk a találati számot:

keresés után egyszerűen az Eszközök feliratra kell kattintani, ezzel láthatóvá válik a találatok száma is.

Azt egyébként jó tudni, hogy a szám nem pontos, hanem nagyságrendi érték, amely régebben változott, ahogyan elkezdtél hátrébb lapozni. Ma már lapozás nélkül tudod gyakorlatilag a végtelenségig – vagyis a találatok végéig – görgetni a felsorolt webcímeket.

Az Eszközökre kattintva egyébként finomítani is tudod a keresésed, megadhatod például azt, milyen nyelvű találatokat vársz, hogyha ez nem lenne egyértelmű a beírt szavak alapján.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek