5 kifejezés, amelyre ha rákeresel, csalás áldozata lehetsz

Diósi Szilvia
GettyImages-1469147225
Olvasási idő kb. 4 perc

A Google-t rengeteg ember használja mindennap. Különböző dolgokat keresünk rajta, helyszíneket, nyitvatartásokat, időjárást, hogy j-vel vagy ly-nal írjuk-e a muszájt stb. Kiberbiztonsági szakértők szerint azonban vannak olyan keresések, amelyek bajba sodorhatnak.

Millióan használják nap mint nap a Google-t, és ezt a csalók is tudják. Nem is sejtenéd, de a kereséseiddel könnyedén csalás áldozatává válhatsz, ezért érdemes résen lenni. A népszerű keresőkifejezéseket arra használják fel, hogy megtévesszék az embereket, hogy a pénzüket és a személyes adataikat kiadják nekik. Íme öt Google-kifejezés, amelyekkel kapcsolatban a kiberbiztonsági szakértők fokozott óvatosságra intik az embereket.

1. Ügyfélszolgálati számok

Ha valamilyen céget szeretnénk hívni, hogy érdeklődjünk valami után, esetleg panaszt tegyünk, segítséget kérjünk, akkor gyakran csak felütjük a Google-t, begépeljük a keresett cég nevét, és már meg is kaptuk a kívánt ügyfélszolgálat telefonszámát. A csalók azonban kihasználják ezt, hirdetéseket vásárolnak, hogy a keresési eredmények tetején jelenjenek meg. Ezután félrevezető linkeket és telefonszámokat mutatnak a gyanútlan embereknek, amelyek hozzájuk, nem pedig a tényleges vállalathoz vezetnek. Meggyőzően tudják eljátszani a technikai segítséget, közben pedig kicsalják az ügyfél adatait.

Az ilyen átverések elkerülése érdekében a szakértő azt tanácsolja, hogy hagyd ki a hirdetéseket, és a keresési eredmények közül válaszd ki közvetlenül a vállalat hivatalos weboldalát, hogy megszerezd az elérhetőségeiket.

A csalók Google-hirdetéseket vásárolnak, hogy a keresési eredmények tetején jelenjenek meg
A csalók Google-hirdetéseket vásárolnak, hogy a keresési eredmények tetején jelenjenek megsarayut Thaneerat / Getty Images Hungary

2. Egyszerű kölcsönök

csalók könnyű, azonnali kölcsönöket hirdethetnek, hogy kihasználják a pénzügyi nehézségekkel küzdő embereket. Gyakran kérnek előzetes díjakat és személyes adatokat, az ígért kölcsön pedig soha nem valósul meg. Ahelyett, hogy a Google-on keresnél ilyesmit, keresd fel az ismert bankokat és hitelezőket, hogy adjanak neked tanácsot a lehetőségeidről.

3. Gyors pénzkereseti lehetőség

Ezek gyakran olyan „befektetési lehetőségeket” jelentenek, amelyek magas hozamot ígérnek kis kockázat mellett. A valóságban ezek általában piramisjátékokat takarnak. Ha befektetnél, inkább menj el egy pénzügyi tanácsadóhoz, és vele beszéld át a befektetési lehetőségeket.

4. Jól fizető távmunkák

A távmunkák mindig is csábítóak volt, például kisgyermekes anyukáknak, valamilyen betegségben szenvedőknek. A Covid óta pedig sokan belekóstoltak, és egyre többen választanák, ha tehetnék. Azonban kezdj el gyanakodni, ha túl jól fizető távmunkát találsz.

A csalók gyakran hirdetnek magas fizetéssel járó távmunkát, hogy ezzel csalogassák a munkát keresőket. Ezek az „állások” illegális tevékenységek, például pénzmosásra használják őket, vagy egyszerűen csak személyes és pénzügyi adatok gyűjtésére irányuló kísérletek, esetleg be kell fizetned előre valamilyen összeget, amit majd megsokszorozhatsz, de nem látod többé viszont az eredeti összeget sem, nemhogy még többet.

Nagyon óvatosan kell eljárnunk a keresésekkel
Nagyon óvatosan kell eljárnunk a keresésekkelHalfpoint Images / Getty Images Hungary

5. Technikai támogatás (Technical Support)

A kiberbűnözők gyakran állítják be magukat hamisan technikai támogatási szolgáltatásokként. Amikor a fogyasztók segítségért fordulnak hozzájuk, rávehetik őket, hogy távoli hozzáférést engedélyezzenek számítógépeikhez, hogy rosszindulatú szoftvereket telepítsenek, vagy bankkártyaadatokat lopjanak el a gépükre bejutva. Szakértők szerint mindig a készülék gyártójának vagy a szoftver szolgáltatójának hivatalos technikai támogatását vegyük igénybe.

Sajnos, a digitális világban és az interneten egyre több csalásba futhatunk bele, ezért nagyon óvatosan kell eljárnunk még a keresésekkel is. Fontos, hogy éberek és figyelmesek legyünk az online megjelenő információkkal kapcsolatban, különösen, ha személyes vagy érzékeny adatokat kérnek tőlünk.

Az adataidra mindig nagyon vigyázz, hogy ne kerüljön illetéktelen kezekbe, még az egészségügyi adataidra is fájhat a csalók foga. Az alábbi cikkünkben megnéztük, hogyan próbálják megszerezni ezeket. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek