Ezek a legdrágább sportok

Zsigerileg beégett közhely, és egyben nagy igazság, hogy a sportolás rengeteg fizikai és lelki előnnyel jár, kedvezően hat a jellemre a kitartás, az alázat, a küzdeni tudás elsajátításán keresztül, versenyszellemet és csapatban gondolkodást tanít az egészséges fizikum, előnyösebb megjelenés és számos egészségügyi hozadék mellett. Ráadásul nem is pénz kérdése: elég az afrikai futókra vagy a latin-amerikai focistákra gondolni. Ugyanakkor léteznek státuszszimbólumként is ismert sportok, amikhez bizony mélyen a zsebbe kell nyúlni.

Sokan számba vették már a drágábbnál drágább sportolási lehetőségeket különböző szempontok mentén. A versenysportok idő-, befektetés-, edzés- és eszközigénye nyilván összehasonlíthatatlan az utca embere által hobbisportként űzött lehetőségekhez képest.

Költséges versenysportok

  • A szumósok mérhetetlen összegeket invesztálnak már csak abba is, hogy elérjék a versenyhez szükséges állapotukat.
  • A Forma–1-es versenyzőknél szintén alapkritérium bizonyos testi adottságoknak eleget tenni, de emellett gyerekkortól érdemes tudatosan készülni erre a pályafutásra, ami már edzések szintjén is komoly anyagi ráfordítást jelent, és az sem kis összeg, hogy egyre komolyabb kategóriában versenyezve jusson valaki az autósport egyik csúcskategóriájába.
  • A vitorlásversenyekhez nemcsak a megfelelő hajó egyszeri beszerzésével kell számolni, hanem annak folyamatos tárolásával, szállításával, karbantartásával, a felszerelés naprakészen tartásával.
Impozánsnak éppen impozáns a látvány
Impozánsnak éppen impozáns a látványmbbirdy / Getty Images Hungary
  • A síugrás és a bob versenyszintű művelése eleve megköveteli, hogy olyan helyre költözzünk, ahonnan napi szintű gyakorlásra van lehetőségünk: a mediterrán térség, de még Magyarország is kizárt. Azonban nem a svájci Alpok-beli házikóra megy majd el hosszú távon valószínűleg a legtöbb zseton, hanem a megfelelő edző, csapat, apparátus, kellő technikai háttér és a sérülések miatt bekövetkező kiadások, biztosítások fedezésére.
  • A lovas versenysport is szemmel jól látható összegeket emészt fel, hiszen nem egy pacira van általában szükség, bizonyos válfajokhoz akár 5-6 ló is kell, más ágakhoz pedig eleve olyan trenírozott állatot kell beszerezni, amelynek megvásárlása nem a hobbilovacska árkategóriája.

És akkor a teljesség igénye nélküli felsorolásunkban még meg sem említettük a gyorsasági helikopterrepülést, amivel kapcsolatban gondolom, részleteznem sem kell, milyen összegek röpködhetnek…

De mit sportol a jómódú amatőr?

Az utca embere, ha hobbisportban gondolkodik, de azért azt sem bánja, ha közben jó üzleteket köthet az irodán kívül, kötetlen formában, vagy olyan kapcsolati tőkére tehet szert, amire az ingyen, parkban futás magányos és spórolós gyakorlása közben aligha nyílna lehetősége, az is számos státuszszimbólum-sportág közül választhat.

Vadászat

Egy töltény ára 3-5 ezer forint. A legolcsóbb fegyver ára 7-800 000 forinttól a csillagos égig terjed. Természetesen aranyravasszal és egyedi faragott vagy berakásos tussal, fegyvermester által személyre szabva nem ennyit kóstál. Távcső nélkül minek is? De a jó távcső ára szintén minimum 7-800 000 forint, viszont az infrás távolságmérő azért ennél többe fáj. A vadásztársaságokhoz belépést engedő egyszeri, örökös tagsági díj többmilliós összeg, amely felett havonta tagdíjat kell fizetni, ami szintén több tízezer forint. De nem ez a legnagyobb summa: az éves vadkárt fedező pótbefizetések is fejenként százezres nagyságrendig érhetnek.

Türelemjáték is, amellett, hogy pénzkérdés
Türelemjáték is, amellett, hogy pénzkérdésPeopleImages / Getty Images Hungary

Ezekért a pénzekért a hobbivadász elsütheti fegyverét, de ha azzal el is talál egy vadat, és annak húsát később meg is kóstolná, akkor azt a vadásztársaság által meghatározott kilónkénti áron megvásárolni köteles, különben lopásnak számít. És akkor még mindig csak a hazai vadászmezőkről beszélünk, de ha valaki a himalájai ilyen-olyan speckó törpekecske-trófeájára vágyik, amihez csak serpák segítségével és helikopterrel jut el, és ritkasága miatt az állat kilövésének díja is még borsosabb, akkor összességében sok millió forintnak megfelelő pénzeket is elkölthet úri passziójára néhány nap alatt.

Horgászat

Bár néhányunk fejében él még olyan romantikus, de elavult kép is a horgászatról, hogy belógatunk egy bambusznád végéről a damilon egy kukacot, kinyitjuk a csíkos kempingszéket, és halkan bezizzentjük a recsegős rádiót, majd várjuk, míg megmoccan a tükörsima vízfelület. A hobbihorgászat 21. századi változata mindezzel szinte már köszönőviszonyban sincs. A botok, a kellékek csak egy apró, bár nem jelentéktelen költséget képviselő részét képezik. A halradar, etetőhajó, speciális időjárásoknak megfelelő sátor, akkumulátoros éjjellátó készülékek, lebegtetők, a beetetéshez szükséges etetőanyagok: ízesítők, aromák, kényelmes szék és a sportot komolyan űzőknek fontos mobil grillsütő, tévé, hűtő és egyéb luxuseszközök is fontos elemei a hobbihorgászatnak.

Ez már nem a bambuszbotos pecázás műfaja
Ez már nem a bambuszbotos pecázás műfajaArtistGNDphotography / Getty Images Hungary

Még a kifogott hallal sem lehet legalább az ebéd árát visszanyerni, a halat ugyanis kifogás, mérlegelés, mérés és a kötelező selfie után rögtön visszadobják a vízbe. Illetve nem dobják, hanem speciális pontymatrac vagy egyéb kötelező kellék segítségével, sérülésmentesítve, a sokkhatást elkerülve, finoman kell visszaengedni a halat a vízbe. Mindemellett pedig, a különböző bérletek és engedélyek kiváltása szintén jelentős összegekre rúgnak, a végén milliós nagyságrendről beszélünk, mégis a horgászoké az egyik legtöbb tagot számláló sportközösség hazánkban több százezres tagszámmal.

Golf

A fentiek fényében a kifejezetten elitsportként számontartott golf gyakorlatilag kész megtakarítást jelent. Igaz, hogy nem ritka a félmillió forintos TaylorMade golfütő, de már pár tízezerért is hozzá lehet jutni távoli rokonához, a kommerszebb, takarékosabb változatokhoz. A pályabérlések is néhány órára pár tízezer forintból kihozhatók, bár akármiben azért a magára adó játékos nem lép a gyepre, így érdemes félretenni egy csinosabb összeget a kellő öltözék beszerzésére is.

Fallabda (squash)

Ha edzőtől veszünk egy órát, akkor a terembérlet eltörpül a mester óradíja mellett, s összességében hosszabb távon az adekvát cipő, ütő, táska, labdák, tokok és ruházat ára is alulmarad az edzések költségei mögött, de még így is, a squash labdába sem rúg kiadások terén egy hobbihorgász pár órás programjához képest.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra