8 dolog, amit biztos másképp csinálsz, ha ültél már börtönben

GettyImages-1264445615

A rácsok mögött olyan szokások is fontossá válhatnak, amelyeket a börtönön kívül talán nem tartunk annyira lényegesnek.

Az elzártságban élők azonban messze komfortzónájukon túl élik meg mindennapjaikat, így egyes tettek jelentősége felértékelődhet fogságban. Nagyon nem mindegy, mikor mosol fogat, lehúzod-e a vécét, és a többi: nem is nehéz megérteni, miért.

Börtöninfluenszerek: igen, ma már létezik ilyen is

Az influenszerek világában nem meglepő, hogy azok is megélhetést tudnak kovácsolni különleges tapasztalataikból, akiket egy időre börtönbe zártak: számos egykori elítéltnek van ma már a közösségi médiában követőtábora. Rövid videóik egy része börtönévekre reflektál, egyedi tapasztalatkincsük pedig lehetővé teszi számukra azt, hogy nagy közönséget vonzzanak. Magyarországon a műfaj ugyan még nem terjedt el, de 

Amerikának már sok börtöninfluenszere van, akik esetében persze az is felmerül, vajon mennyire etikus, hogy bűntetteik következményeire építenek tulajdonképpen vállalkozást.

Bármilyen választ is adjunk erre a kérdésre, tény, hogy követőik egy része épp azért nézi meg tartalmaikat, mert érdekli az az élet, amit soha nem tapasztalt, és nem is akar megélni, míg számos egykori elítélt végre nyíltan beszélhet általuk és velük az odabent szerzett tapasztalatokról.

A börtönben fontos az ágyadat rendben tartanod: ez a szokás sokakat kíséri el egész életében
A börtönben fontos az ágyadat rendben tartanod: ez a szokás sokakat kíséri el egész életébenColorblind Images LLC / Getty Images Hungary

A fogság után egyes szokásaid megváltoznak

A börtöninfluenszerek egyike Jessica Kent, aki nagyon fiatalon került a rácsok mögé, első gyermekének is ott adott életet. Egyik videójában osztotta meg követőivel, ő milyen szokásokat őrzött meg azokból az időkből, amikor büntetését töltötte – lássuk ezeket!

A vécét mindig alaposan le kell öblíteni

Igen, ez arra szolgál, amire gondolsz: nincs annál gusztustalanabb, mint ha úgy mész be az illemhelyiségre, hogy ott nemcsak az előző használó által hagyott szag terjeng, de esetleg még látható nyoma is van annak, pontosan miért látogatta meg a fülkét. Családban is praktikusabb, hogyha inkább duplán öblítesz, vagy használod a kefét.

Fogmosás: szigorúan evés előtt!

Otthon már nincs akkora jelentősége, de amikor az elítéltek kantinban étkeznek közösen, és reggelijükre várnak, borzalmas élményt okoz Jessica szerint az, ha éjjeli szájszagot kell éreznie a többieken. Épp ezért ő már

otthon sem tudja kihagyni az étkezés előtti fogmosást

– pedig a fogorvosok inkább az étkezés utánira szavaznak.

Felkelés után a beágyazás az első

Az ágyak rendben tartása a börtönben nagyon fontos feladat minden elítélt számára, és Jessica azt követően sem adta fel ezt, hogy szabadult. Nemcsak beveti ágyát, hanem nagyon szigorú azzal is, milyennek akarja látni. Többször is mos ágyneműt, mint a nagy átlag.

A gyakori rendrakás és takarítás is börtönből hozott szokás
A gyakori rendrakás és takarítás is börtönből hozott szokásWitthaya Prasongsin / Getty Images Hungary

Rend a lelke mindennek

A börtönt megjártak ugyanígy, szinte vallásos buzgalommal ragaszkodnak ahhoz is, hogy rendet tartsanak otthonukban, mivel 

a büntetés-végrehajtási intézetekben is megkövetelik tőlük, hogy dolgaik a lehető legnagyobb rendben sorakozzanak szekrényükben.

Jessica azt mondja, ha az ágya rendetlen, az egész szobát borzalmasnak látja, ám ha az ágyat sikerül bevetnie, kicsit megengedőbbé válik.

A postán érkező levél a legjobb, és a fényképek előhívatása is fontos

A börtönben fogva tartottak számára gyakran csak a levelek jelentettek kapcsolatot a külvilággal, ezért sokan nagyon megszerették a levelezést a rácsok mögött, így azután is használják ezt az ódivatúnak tűnő módszert, hogy már szabadok. A fényképek előhívatása is a levelezéssel kapcsolódik össze: sokan kapnak képeket szeretteiktől, míg börtönben ülnek, ezért maguk is előhívatnak fotókat.

A könyvek jelentik a szórakozást

A börtönben nagyon sokak szórakozása az olvasás, amit ideális esetben meg is tartanak akkor is, amikor már nem szigorú napirend határozza meg, mit mikor szabad tenniük.

A napirend fontossága

A börtönben szigorú napirend szerint zajlanak a napok – sokan vannak, akik számára az élet kereteit meghatározó szabályok annyira fontosak lesznek, hogy kiszabadulásukat követően is ragaszkodnak ahhoz, hogy napirend köré szervezzék életüket, ha pedig ez nem sikerül, az nagyon nagy problémát jelent számukra. A napi rutin segíthet abban az esetben is, ha a börtön valamilyen függőséggel is összekapcsolódik.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra