Ez a ruhadarab teljesen felesleges az ágyban

Diósi Szilvia
GettyImages-667601383
Olvasási idő kb. 5 perc

A zokni viselése az ágyban egy nagyon megosztó téma. Vannak, akik mindig zokniban alszanak, míg sokan mások el sem tudják képzelni, hogy zoknit húzzanak éjszakára. Számtalan film és sorozat csinált már viccet azokból a karakterekből, akik viselték ezt a ruhadarabot az ágyban, de vajon igazuk van? Tényleg felesleges lenne?

Ha valakinek fázik a lába éjszakánként, valószínűleg a zoknira esküszik. Míg másoknak inkább melegük van a takaró alatt, így nem viselik. Nincs túl sok statisztika arról, hogy hányan döntenek a zokni mellett alvás közben, de egy kisebb felmérés szerint 63%-unk nem alszik zokniban, 25%-unk néha, és közel 12%-unk rendszeresenZoknit hordani az ágyban hasznos, vagy csak a szennyeződések és a baktériumok melegágya lesz?

A zokni viselésének kockázatai

A zokni viselése az ágyban nem jelenthet problémát, amíg rendszeresen cseréljük, és újbóli viselés előtt kimossuk őket. Alapvetően tiszta zoknit kell viselni az ágyban. Ha a zoknikat a ház olyan részein hordjuk, ahol cipőt viselünk, vagy ahol háziállatok járkálnak, az koszt és allergén részecskéket juttathat az ágyba.

Egyesek számára kényelmetlen lehet, és megzavarhatja az alvást, ha a zokniban túl melegük lesz, vagy túl szűknek érzik. Ha úgy érzed, hogy túl meleg van a zokniban, egyszerűen vedd le, dugd ki a lábát a takaró alól, vegyél egy mély, lassú lélegzetet, és aludj vissza. A legtöbben kényelmes darabot választanak, de a túl szorosak negatívan befolyásolhatják a keringést.

A nejlonból és más, nem bőrbarát anyagból készült zoknik viselése bőrfertőzést okozhat. A legjobb, ha pamut anyagút választunk. A nem tiszta vagy nem légáteresztő anyagból készült zokni növeli a fertőzések kockázatát, illetve kellemetlen szagokat okozhat. 

A zokni hasznos lehet a hőszabályozás szempontjából
A zokni hasznos lehet a hőszabályozás szempontjábólVladdeep / Getty Images Hungary

Akad azért néhány előny is

zokni hasznos lehet a hőszabályozás szempontjából. A bőrünk bizonyos részei segítenek a hőleadásban, így a belső testhőmérsékletünk lehűl, ami szükséges ahhoz, hogy álmosnak érezzük magunkat, és elaludjunk. A testünk általában este és az éjszaka első felében a lábunkon keresztül adja le ezt a hőt. De egyeseknél előfordulhat, hogy hideg lábakkal fekszenek le. Ezeknek az embereknek hasznos lehet, ha jó minőségű zoknit viselnek az ágyban, különösen gyapjúból készültet.

Mivel a zoknik segítenek szabályozni a testhőmérsékletet, a viselésük alvás közben is csökkentheti a menopauza alatti hőhullámokat. Olyan rendellenességek esetén is hasznos lehet, mint a Raynaud-kór, amely befolyásolja a vérkeringést, és gyakran hidegebb lábakat okoz.

Lehet kompressziós zoknit viselni az ágyban?

Lehet, de valószínűleg nincs rá szükséged. A kompressziós zoknik azoknak lehetnek előnyösek, akiknél alvási apnoét diagnosztizáltak, és akiknek folyadék van a lábukban, amikor ágyba fekszenek. Lényegében a kompressziós zoknik segítenek megakadályozni, hogy ez a folyadék a nyak felé haladjon, hozzájárulva ahhoz, hogy a betegségben szenvedők éjszaka jobban lélegezzenek.

A zokni segíthet az alvásban
A zokni segíthet az alvásbanBoy_Anupong / Getty Images Hungary

Segíthet a zokni az alvászavarokon?

A zokni viselése az ágyban nem biztos, hogy minden alvászavaron segít, viszont bizonyítékok arra utalnak, hogy a lábak melegítése lefekvés előtt csökkentheti az álmatlanság tüneteit. Egy kutatás kimutatta, hogy a lábak 20 percig tartó melegítése lefekvés előtt segít az álmatlanságon, valamint a fáradtságon. Egy másik vizsgálatban álmatlanságban szenvedő emberek jobban aludtak, miután felmelegítették a kezüket és a lábukat. Ez persze csak annyit jelent, hogy alvás előtt bizonyult hasznosnak a zokni. Egyébiránt a kutatások arra is kitértek, hogy az álmatlanságban szenvedő idős betegek nem tapasztaltak változást a tüneteikben, ha felmelegítették a lábaikat.

Akkor viseljünk zoknit az ágyban?

Alapvetően, ha nem hideg éjszakánként a lábad, és nincs olyan betegséged, amiben segíthet, nincs különösebb haszna a zokni viselésének alvás közben. De lényegében egyéntől függ, hogy szereted-e viselni vagy sem. A legjobb, ha magadnak kísérletezed ki, hogy hogyan alszol jobban: zokniban vagy anélkül.

Nehezen alszol el? Az alábbi cikkünkben összeszedtük, hogy melyik vitaminok segíthetnek az egyik leggyakoribb alvászavaron.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek