Ezek a vitaminok segíthetnek az egyik leggyakoribb alvászavaron

Diósi Szilvia
GettyImages-1471906470
Olvasási idő kb. 4 perc

Ha nyugtalanláb-szindrómában szenvedsz, akkor valószínűleg neked is nehézséget okoz az elalvás, és sokszor ébredsz fel éjszakai önkéntelen mozdulatokra. Ezen a kellemetlen betegségen azonban segíthet néhány vitamin, összeszedtük ezeket.

A Willis–Ekbom-kór néven is ismert nyugtalanláb-szindróma egy gyakori neurológiai alvás- és mozgászavar, amely a test alsó felében idéz elő önkéntelen viszketést vagy bizsergő érzést, ami kontrollálhatatlan késztetést okoz a lábak mozgatására, ez pedig a betegségben szenvedőknek rengeteg kellemetlen percet tud okozni éjszaka.

Úgy tartják, hogy bizonyos vitaminok és táplálékkiegészítők segítenek a nyugtalanláb-szindrómán. A szakemberek szerint enyhe tünetek esetén hasznosak lehetnek, de ha közepesen súlyos vagy súlyos nyugtalanláb-szindrómáról van szó, akkor szinte fölösleges csodát várni a vitaminoktól. Azonban sajnos erre a betegségre nincs gyógymód, ezért mindenképpen érdemes megpróbálni vitaminokkal enyhíteni a kellemetlen állapoton.

B-vitamin

A kutatások szerint a B-vitamin fontos szerepet játszhat a nyugtalanláb-szindróma kezelésében. A B12-vitamin alacsony szintje a betegség kialakulásához vezethet, míg a B6-vitamin hiánya súlyosbíthatja a tüneteket. Ez azt jelenti, hogy a B6 és B12 szedése segíthet ellensúlyozni bizonyos tüneteket.

B12-vitamin megtalálható a tojásban, a halban és a tejben, míg a keményítőt tartalmazó zöldségek (répa, cékla stb.), a gyümölcsök (kivéve a citrusfélék) és gabona tartalmaz B6-vitamint.

A vas segíti az alvást, a hiánya lehet nyugtalanláb-szindróma egyik fő oka
A vas segíti az alvást, a hiánya lehet nyugtalanláb-szindróma egyik fő okaFreshSplash / Getty Images Hungary

Vas

A kutatások szerint az agyban fellépő vashiány lehet a nyugtalanláb-szindróma egyik fő oka. A betegség több olyan állapottal is összefüggésbe hozható, amelyben alacsony a vasszint, például vesebetegség, terhesség, gyulladásos betegségek és vérszegénység. A Frontiers in Neurology című szaklapban 2020-ban megjelent egy tanulmány, amely 196 nyugtalanláb-szindrómában szenvedő embert vizsgált, és megállapították, hogy 42%-nak vashiánya volt, valamint a vashiányosok általában véve rosszabbul aludtak. Továbbá egy 2019-es vizsgálat kimutatta, hogy a vaspótlás javította a tünetek súlyosságát a betegeknél a placebóval szemben.

A legjobb, ha a vasat természetes úton, a táplálkozással juttatjuk be szervezetünkbe. A vörös hús az egyik legjobb forrás, mert ebből szívódik fel a legjobban. Egyéb vasban gazdag élelmiszerek: a leveles zöldségek, a tojássárgája, az aszalt gyümölcsök, a vassal dúsított gabonafélék, a pulyka, a bab és a lencse.

D-vitamin

A D-vitamin hiánya dopamindiszfunkciót okozhat, ami összefüggésbe hozható a nyugtalanláb-szindróma kialakulásával. A dopamin egy neurotranszmitter (kémiai hírvivő az agyban), amely az érzékszervi és motoros funkciókat szabályozza. A szintjének megváltozása rendellenes vagy akaratlan mozgásokat okozhat.

Egyes tanulmányok szerint, ha több D-vitamint adunk az étrendünkhöz, vagy étrend-kiegészítő formájában szedjük, az segíthet javítani a tünetek súlyosságát. Természetes módon megtalálható az olyan élelmiszerekben, mint a sajt, a tej, a joghurt és a zsíros halak. A napon töltött idő szintén növeli a D-vitamin-szintet, de fontos, hogy viselj naptejet, és korlátozd a napozás mértékét, hogy megvédd bőröd a leégéstől.

A D-vitamin hiánya összefüggésbe hozható a nyugtalanláb-szindróma kialakulásával
A D-vitamin hiánya összefüggésbe hozható a nyugtalanláb-szindróma kialakulásávalilona titova / Getty Images Hungary

C- és E-vitamin

A C-vitamin fokozza a vas felszívódását, ezért a vas mellé kifejezetten ajánlott a szedése. A C- és E-vitamin együttesen alkalmazva előnyös a nyugtalanláb-szindrómában szenvedő, veseelégtelenséggel küzdő betegeknek (a nyugtalanláb-szindróma kétszer-háromszor gyakoribb a vesebetegeknél, mint az általános lakosság körében).

A C-vitamin javítja az alvás minőségét, részt vesz a kollagén termelésében, ami segíthet a gyulladás csökkentésében. Az E-vitamin segít kitágítani az ereket, és csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát a lábakban. Támogatja az általános agyi egészséget és az immunitást.

Magnézium

A magnézium egy alapvető ásványi anyag a szervezetben, amely kulcsszerepet játszik az ideg- és izomműködésben; a kutatások szerint segít fenntartani az egészséges alvástA magnézium hasznos más típusú lábgörcsök kezelésében, de igazán egyértelmű kutatás nincs, ami bizonyítaná a jótékony hatását a nyugtalanláb-szindróma esetén.

A zöldségeknek és a gyümölcsöknek rengeteg egészségügyi előnyük van. Az alábbi cikkünkben összeszedtük azokat, amelyek segítenek megőrizni agyad egészségét. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek